Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

őrülT-Tudós

Üdv,
1 vezérlőről szeretnék 2 léptetőmotort meghajtani. A motor 4A a vezérlő tudja a 8A-t. Nekem a párhuzamos bekötés tűnik kézenfekvőnek, de még sosem kötöttem be így motorokat. Meg tudna valaki erősíteni ebben?

dtb

Szerintem nem jó ötlet, én már megszívtam vele.
Külön meghajtó, "Slave" mód a mach3/ucnc/akármi programban a tuti.

őrülT-Tudós

Megkérdezhetem milyen problémát okozott?

dtb

Még a legelső, minden szempontból nagyon kezdetleges (alu elemek, kinai $5 vezérlő) gépemnél próbáltam ezt a megoldást, de elég sűrűn megszorult a tengely, mintha ellenkező irányba léptek volna a motorok a két oldalon.

őrülT-Tudós

Köszönöm, már más is írt a lehetséges hibákkal kapcsolatban. Akkor marad az 1 vezérlő 1 motor felállás. Még egy kérdés lenne ehhez a verzióhoz. Az említett "Slave" mód miért szükséges hozzá? Nem elég ha áthidalom a 2 vezérlőre a step/dir jeleket?

dtb

Szerintem már az is jobb, mint az egy driver/két motor felállás, de a "slave" mód az "elegánsabb"... de kinek a pap, kinek a papné...

fw04c8p0y

Sziasztok, valaki tudna segíteni abban, hogy melyik "breakout board"-ot érdemes megvenni, amelyik USB porton keresztül csatlakozik a PC-hez és tud 5 drivert vezérelni? Egy 4 tengelyes gépet szeretnék építeni, de az egyik tengelyt 2 driver/motor páros hajtana meg.

MacGyver

Elegánsabb, akkor ha a step / dir jelek valós időben képesen egyszerre megtörténni.
 Gondolok itt az LPT portról érkező STEP/DIR jelekre - ebben az esetben nem biztos hogy teljesen egyszerre kap jelet a két vezérlő.
Nekem is LPT portos gépem van, nekem is kell egyszerre két steppert hajtani, és a két motorvezérlő párhuzamosan van kötve egy STEP/DIR csatornára, és jól megy.

Ha van valami realtime működő mikrovezérlő (vagy esetleg FPGA) alapú USB-s / LAN-os breakout boardod, azok valószinű tudják a kimenetükön nagyon pontosan egyszerre adni a STEP jeleket - ebben az esetben valóban a legjobb a SLAVE beállítás.

5kye5guy9

Sziasztok,
a következő problémába futottam bele, tudtok erre esetleg megoldást?
Adott egy hajtás, átlagos méretű 57HSG76-3004A léptetőmotorral, 4,2V/3A/1,9Nm.
Próbáltam 3 Leadshine vezérlővel M542, EM503, EM806, mindegyikkel tökéletesen működik.
Viszont a 2 kicsivel elég fülsértő össze-vissza ciripelő motorhangot produkál, az EM806-tal viszont sokkal halkabb, és kellemesebb, épphogy sustorgó hangja van.
A táp 36V/8A torroid trafós.
Mi lehet ennek az oka? Jó lenne a kicsik közül valamelyiket használni, mert teljesítményben bőven elég lenne, nem akarnék feltétlen ágyúval (EM806-tal) lőni verébre, de az akusztikai különbség nagyon számottevő.

000000000

Csörrenj rám, és segítek, elmondom,  milyen lehetőségeid vannak.

dtb

Lenne pár kérdésem, amire nem nagyon találtam válaszokat a neten. Első, hogy a closed loop-os vezérlőknél hogyan oldják meg, ha eltérő a választott mikrolépés, mint a motoron levő enkóder felbontása? Az egyértelmű, hogy mindig az enkóder tárcsa valahányszorosa a választható mikrolépés, de ezt hogy kezeli le a vezérlő? Honnan tudja, mondjuk egy 1000-es enkóder esetén, hogy sikeres volt a mikrolépés, ha mondjuk 4000 mikrolépesre van beállítva? Ilyenkor elvileg 4 mikrolépésnek kellene történnie ahhoz, hogy az enkóder osztása egyet lépjen, és signált adjon. Ez hogy működik?
Ugyanehhez kapcsolódva, gyakori, hogy kétféle lépés osztás van megadva,(pl. egy LCDA86H) Ennél van egy 800 és ennek töbszörösei, és 1000 és ennek többszörösei választható mikrolépés tartomány, ugyanakkor az enkóder disk szinte 100%, hogy csak egyféle skálát tartalmaz. Ilyenkor lehet tudni, hogy milyen az enkóder felbontása a valóságban, műszer, szkóp nélkül? Melyik lehet a két érték közül a valóságos? Ezt hogyan kezeli a driver?
Harmadik kérdés még mindig ezekhez kapcsolódik: Egy ilyen, fentebb is linkelt vezérlővel lehet házilag felszerelt E6B2CWZ6C OMRON Rotary Encoder enkóderrel "normál" léptetőmotort vezérelni? Sikerült már valakinek az ilyen mutatvány?

TBS-TEAM

Ha az encoder 1000 felbontású:
Akkor A-B 2db felfutó él és 2db lefutó él.= 4000

1 mikro lépés= 1 impulzus

4000:800=5
1 lépés=5 impulzus [#eplus2]

József

dtb

Igen... Ennyi még nekem is megvan :-) ...ez még hardveresen talán belefér. ...de mi van egy nagyobb, pl. 20.000, vagy 40.000 mikrolépés felbontásnál? Honnan tudja a vezérlő, hogy ténylegesen megtörtént a lépés? Tehát az osztás-közi lépéseknél honnan kap "Lépés megtörtént" jelet?

TBS-TEAM

Nagyobb felbontásnál Pufferbe kerül a megtett lépések száma.

1000 encoder.
40000 mikrolépés:4000=10 lépés

A számított mikrolépéseket elméleti megtörtént lépésnek veszi a vezérlő, és minden 10-ik lépésnél van a számított és valós adatok közötti összehasonlítás.
Egyezés esetén OK. [#taps]
Eltérés esetén: Error. [#zavart2]
József

Kicsa

Szia!

Épp a minap volt nálam kölcsönbe egy 7,5 Nm-es,visszacsatolt léptető tesztre. Ez a kérdés foglalkoztatott engem is,csináltam egy gyors tesztet.

LPT-s leválasztókártyára volt kötve a vezérlő, Mach3 vezérlés,mechanika nélkül csak a motor.

Minden állapotban a Machban beállítottam egységnyi lépést és figyeltem azt,hogy hogyan reagál a motor.

1. Vezérlő 400 lépéses üzemmód,Machban szintén 1 mm-re 400 lépés. Tehát 1 mm = egy tengelyfordulat.
0,01 mm elmozdulást szépen lép, 0,001 elmozdulás állításánál pedig a következő választ adja az impulzussorozatnál: nem lép, nem lép , lép , nem lép , lép

2. Vezérlő - 800 lépés - Mach3 800 lépés/mm
0,001 egységeket lépve : lép , lép , lép , lép , nem lép , lép , lép , lép , lép

3. 1600-as felbontás : 0,001 szemre folyamatosnak tűnik de mintha,nem lenne sima a járás,bizonytalan

4. 3200-as felbontás : 0,001 minden impulzusra lelépi és szemre egyenletes.

Remélem érthető a teszt és az eredmény,talán tudtam segíteni.