Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

A 3 fázisú egyenletesebb járás kevésbé eső nyomaték/fordulat görbe.
De biztos sok összehasonlítást találsz a neten.

swghderh5

Köszi!
Nekem max. 300-500-s fordulat kell "nagy" nyomatékkal!
Természetesen áttétesre gondoltam csak az arányokkal nem vagyok tisztában (léptető kontra szervó)

swghderh5

Ja és ez nem tudom mennyire fontos...elég rövid ciklusos időre kapcsol be a motor...1-3 másodpercre!!!!

3xeir0p5y

Sziasztok. Bénázok pár napja egy Lichuan closed loop vezérlővel. (LCDA257S) A kezdet az az volt, hogy a vezérlő, a hibajelző piros led sűrű villogásával kisérve folyamatosan letiltott. A hibakód kinyomozásához összekötöttem a vezérlő RJ11 (RS232) csatlakozóját a pc soros porttal, de az istennek nem jön létre a kommunikáció a vezérlő, és a hozzá tartozó program között.
A hardver hiba azóta már megoldódott, de ez a kábelezés nem hagy nyugodni. Letöltöttem a klavio és a Lichuan oldaláról is a programot, semmi. Cserélgettem az RX/TX lábakat, port sebességet, hardver beállításokat, ezek variációit... semmi.
Volt valakinek sikerélménye ebben a témakörben?

gsz03b27r

Ez a kábel bekötése.

wmd6euww

Feszültségszintek stimmelnek?

3xeir0p5y

Igen, ez alapján kötöttem be, de akármit csinálok, és akármit állítok be, csak annyit ír ki, hogy nem sikerült csatlakozni. Sima putty terminallal csatlakozva sincs semmi output. Két eltérő gyári program is elérhető, de egyiknél sincs csatlamozás. A leírás egyértelműen rs232-ről ír, de ez kezd gyanús lenni.
Mint írtam, a hiba már megoldódott, most már csak egyszerűen b@ssza a csőrömet, hogy nem müködik.

vjgr0rkmy

Szia,

Csináltam képet a gyári kábel bekötéséről!

Üdv,

Attila

3xeir0p5y

Nagyon szépen köszönöm a fáradozásod! (Azt hittem, valami "komolyabb" szerkezet :-) :-) :-)
...Így első ránézésre én is így értelmeztem a rajzokat, tehát akkor valami más lesz a hiba. Este folyt.köv...

3xeir0p5y

Siker!
Miután már nem tudom hányszor átmértem a kábel csatlakozásait, és ellenőriztem a lábkiosztásokat, feltűnt, hogy a program minden indításkor 38400-as port sebességgel indul. Korábban én próbáltam ugyan különböző sebességeket, de azoknál nem volt semmi sikerélmény. Ahhoz, hogy működjön is, kellett még a rendszergazdaként való futtatás, és a Win7 kompatiblis mód kiválasztása, így már hajlandó volt 64 bites Win10-en is elindulni.
A vicc az egészben az, hogy ez a program végül is nem is alkalmas arra, amiért eredetileg elkezdtem vele foglalkozni, vagyis hogy kiolvassam vele a hardveres hibakód értékét. Ezzel a progival csak a driver beállításait lehet kiolvasni/menteni/betölteni/módodítani, mást nem.
Külön szeretnék köszönetet mondani a Klavio KFT-nek, és Attilának, a gyors segítségért! Ha nem küldi a fotót, lehet, már feladtam volna, így legalább a kábelhibát már egyértelműen ki tudtam zárni a sok-ismeretlenes katyvaszból. Nagy köszönet még egyszer!

6x0ud2xg

Olyan kolléga jelentkezését várnám ( ha lehet hátfő délig) aki belekukkantott már a Lichuan LCDA86H  léptető driver programjába . Lehet ott áramot ill tartóáramot állítani ?
A gyári beállítást kevésnek érzem mert egy 5 amperes (peak) kommersz vezérlő szépen teszi a dolgát a Lichuan pedig belehal .
 Az is kérdés lenne hogy milyen op rendszerrel megy a program?. Megy virtuális COM portról ?
Hétfőn hívnám a Klaviós Tibor Attilát aki biztos sok dologban el fog igazítani...

3xeir0p5y

Szia Gábor. A képen a te vezérlőd adatai vannak.

vjgr0rkmy

Szia Gábor!

A motor paramétereit automatikusan beállítja.

Legtöbbször az szokott a baj lenni, hogy nagyon hamar elérjük a hibaszámot és lekapcsol a vezérlő.

Próbáld a PA008-at állítani, intenzíven meg kell növelni monjuk 5000-re és szép lassan visszamenni amikor még az alkalmazás elviseli.

Ha lehet win7 32 bit rendszergazdai módban biztosan kommunikál. USB-RS232 átalakítókkal nem mindegyikkel hajlandó menni, de amivel megy a PLC programozás, vagy Leadshine programozás azzal ez a progi is megy.
Az eszközkezelőben kiolvasható az aktív port száma.

üdv,

Attila

3xeir0p5y

A CH340 chipes kinai vezérlővel 100%, hogy nem megy. Most már, a biztos támpontok mellett visszaraktam újra, kipróbáltam azt is, de meg se mukkant. Más fajta most nincs nekem itthon.

6x0ud2xg

Kedves Attila!.
 Megpróbálom pontosan leírni a jelenséget :
Encoderes üzemben szépen teljesít . (Egy nagy erővel terhelt golyósorsót hajt ).Létrehozok egy bizonyos terhelést és megszüntetem a step jeleket.Néhány másodperc után a léptetőből egy kemény kalapácsütés szerű hang jön ki ami kb 3-4 másodpercenként megismétlődik .
A hipotézisem : kicsiny a tartóáram és a rugalmasan előfeszített orsó ( és egyebek) egy kissé visszamozdítja a motor forgórészét ami encoder hibát generál , amire válaszol a driver : Elvileg minden Ok de a kalapálást nem lehet megengedni .
Kipróbáltam nyilt hurkú üzemben is.  Sajnos akkor alapból gyenge . A DTB által küldött paraméter listából ez a hipotézis bizonyítást nyert mert ott a nyilt hurkú áram az a névleges áram 50% a . ( a tartóáram ennek a 40% a )

Beraktam egy MSDE70-7 es drivert.
5.1amper csúcsárammal half tartóárammal szépen teljesít

Nekifogtam és csináltam kábelt . Egy Max232 vel szerelt virtuális COM porttal sikerült lekérdezni(Oprendszer :XP) az én driveremet .  Sajnos annál nincs  is nyilt hurkú paraméter .  A P008 as paraméter gyárilag 4000 . Holnap megpróbálom megnövelni ( és a tartóáramot is felveszem 40% ról 50 % ra .
Magánban szívesen folytatnám....