Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

3xeir0p5y

Igen, köszi! Számomra ebből, és a korábbi válasz(ok)ból az derült ki, hogy ezek szerint ez a closed loop-os rendszer is "szemfényvesztés" valamilyen szinten, hiszen ha az áttétel, vagy a vélt pontosság növelése miatt emelődik a mikrolépések száma, akkor ezekből a lépésekből nem garantált mindegyiknél a tényleges visszacsatolás. Másképp fogalmazva, mindig ismerni kell az enkóder felbontását, és csak ennek függvényében szabad emelni a mikrolépés számot, ameddig a tényleges hardveres felbontásba belefér, a korábbi példában szereplő ezres enkódernél ez max 4000 mikrolépést jelent, e felett már nem garantált a tényleges pontosság. ...ha jól értelmeztem az eddigieket.

6urmbt3ev

Valamit nem értek a tesztednél.
Pl. 400 lépéses módban a legkisebb felbontás 0,0025mm, hogy akarsz te 0,001mm elmozdulást? A Mach nem fog kiadni impulzust, mert tudja, hogy a vezérlő 1 lépése 0,0025 mm lesz, ezért ha kiadna impulzust, hibás lenne az elmozdulás.
Ezért megvárja, hogy összegyűljön 3 lépés, ami jelen esetben 0,003 mm, és akkor ad ki egy impulzust, amire a motor 0,0025-t fog lépni. De a Mach3 megjegyzi, hogy még maradt egy 0,0005 mm.

És ha megfigyeled, a többi is jó, mert a többi mikrolépésnél módnál is ugyanez a helyzet, csak másképp alakulnak az összegyűjtött maradékok.

Feltételezésem szerint az a vezérlő tökéletesen teszi a dolgát.

6urmbt3ev

Idéz3. 1600-as felbontás : 0,001 szemre folyamatosnak tűnik de mintha,nem lenne sima a járás,bizonytalan

Ez meg abból adódik, hogy a léptetőmotor felbontása ebben az esetben 0,000625, és ha te 0,001 mozgást adsz ki, a motor egyszer 1-et lép, máskor egymás után gyorsan 2-t (ahogy a Mach3-at megírták). De mindenképpen nem lesz egyenletes a step jel. Akkor lenne egyenletes, ha a kiadott elmozdulás értéke megegyezik, vagy többszöröse a léptetővezérlő felbontásából adódó legkisebb elmozdulásnak.

gsz03b27r

Nem értetted meg.
Ha a vezérlöhöz a megfelelő motort csatolod akkor a lépés megtörténik.
A vezérlő az előbbi Pl: 40000 felbontást tud.
A motor 40000 mikrolépést tud 1 fordulat alatt.
Encoder 1000 A-B =4000 impulzus/fordulat.

10 mikrolépést lép a motor a vezérlő számolja memoriába
10 után 1 impulzus az encodertől.
Ha megjön az ipulzus az encodertől akkor minden OK nem áll ki hibára.
Ha nem jön meg a várt impulzus az encodertől 10 lépésenként akkor ERROR.

Kicsa nem gondolta átt a méréseit így hibás lett a a következtetés az eredmény jó lett.
A vezérlő helyesen járt el.

400 felbontást adott meg 1 fordulatra.
Kiadott 0.001mm parancs: 400:100=4
4 impulzus a vezérlőnek minden parancsnál
lép 4-et a motor mindig.

1 parancs:0.001mm : 400:1000=0.4

1 parancs nincs impulzus, 0,4
+1 parancs nincs impulzus 0,8
+ 1 parancs 1 impulzus    1,2

0,4 nem lép
+0.4=0,8 nem lép
0,8+0,4=1,2    1 lép a vezérlő stb.....

dm0jfi8u

Ez részemről egy gyorsan összerakott teszt volt,az egység határait keresve. Kíváncsi voltam arra,hogy ha egy ilyen motor (1000-res enkóder) ilyen konfigurációban (akár 20.000-40.000 mikrolépés/fordulat) dolgozik,akkor mi hogyan történik meg.

Kíváncsi voltam arra is,hogy mi a legkisebb egység,amit le lehet léptetni ezzel a visszacsatolt motorral,mivel ilyennel eddig nem volt dolgom. (Építettem már gépet pici DC szervóval és hagyományos léptetővel is)

Igazából itt nem a rendszer jóságát vizsgáltam illetve kritizáltam,csupán kíváncsi voltam tesztkörülmények között,hogy mit kezd a rendszer az enkóder felbontásánál kisebb elmozdulási értékekre.

De köszönöm az információkat,így kezd tiszta lenni az egész rendszer "mi-miértje".

3xeir0p5y

Értettem az első, meg a mostani írásod is. Most is azt írod, hogy 10 lépésenként ad egy ellenőrző signalt. Erre írtam azt, hogy ilyenkor gyakorlatilag "vakon repül" a driver, nincs visszacsatolás, és minél nagyobb a választott mikrofelbontás, annál nagyobb lesz az ilyen vakrepülések aránya.

gsz03b27r

Nevezheted vakrepülésnek két impulzus között, de valjuk be nem nagyon életszerű ilyen mikrolépéses gép készítése ilyen mezei visszacsatolású technikával. [#kacsint]

3ztiz2p39

Ha így nézed szemfényvesztés.
De azt hiszed a direkt léptetőmotorod ott jár ahol gondolod?
Hát nem... +- 4  egész lépés közt kavillál, ha ezt meghaladja akkor lépést veszt.

A szervo is hol lemarad, hol siet.
Gyorsjáratban főleg.

Többek közt ezért kellene optimalizálni a hajtást, hogy a tényleges munka közben minél kevésbé erőlködjon az adot motor.

000000000

"+- 4  egész lépés közt kavillál"

A fele az igaz. Azaz helyesen +-2 ...
Aztán utána így nem egy egész lépést veszt, hanem egyből négyet vagy annak a többszörösét.

3ztiz2p39

Valóban, köszi a helyesbítést!

3xeir0p5y

Nem, nem hiszek semmit, :-) csak valóban nem találtam erre választ a neten, és érdekel. Köszönöm a válaszokat!

zwnavt8rw

Sziasztok

Ezekről a easy servo nak nevezett léptetőmocis dolgokról van valakinek tapasztalata?

igen kedvező az áruk a rendes AC szervóhoz képest...

R.

9pk59nuy

Viszont az AC szervonak igen kedvező tulajdonságai vannak az easy servohoz képest.

zwnavt8rw

közel ha nem több dupla árért...
bár ha 5Nm -es változatot nézem inkább x3-4
persze AC szervó az ac szervó, szuper dolog, de most talán elég lenne ez is, csak nagyon ismeretlen terület...