Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

0g8wwjugu

mérd ki az ellenállásokat, utána szerintem okosabbak leszünk

ipdvnpi3d

Az ellenállások ugyanazok maradtak, mint a többi (több tucat) azonos motornál.

0g8wwjugu

nekem a Mach3 akkor szokott megvadulni/akadozni régebben, amikor bekapcsoltam a porszívót :)
nézd át a földeléseket, használj rövidebb, minőségi USB-kábelt (ha a vezérlő USB-s), árnyékolt jelkábeleket.

0g8wwjugu

ez akkor tényleg elég érdekes

ipdvnpi3d

Kézzel forgatva olyan mintha felerősödött volna a detent torque (fogazási nyomaték vagy minek nevezzem magyarul), megsokszorozödott volna. Tehát ha egy jó motor egyik tekercsét rövidre zárom akkor ritkábban tart ellent, (talán minden 4. lépést), itt ugyanaz az akadás-sűrűség van mint egy átlag 200 lépésesnél szabadon, de akkora erővel mintha zárlatba volna (de nincs zárlat!). A tekercsek rövidzárása nem változtat érzésre semmit (nem úgy mint a jó motoroknál).

v5762p5b

Test zárlat sincs?

ipdvnpi3d

Nincs. Minden elektromos hibát kizártam.

v5762p5b

Talán megvan.A forgórész É-D mágnese fél fogosztású de ha,ez elfordul ... 1.8 fok már sok is.

v5762p5b

Úgyis rossz szét kell szedni.

v5762p5b

Pongyolán fogalmaztam.Itt egy kép.

vyvk7xm7

Áááá... Nem így szokott ez lenni, ahogy a rajzon van.
A két fogazott tárcsa az nem mágnes, csak lemezelt vastest. A két fogazott vastest közé van beragasztva egy mágnesgyűrű.

v5762p5b

Igaz.A kép jobb alsó sarkában lévő részleten a fél fogosztásnyi eltolás látszik.Ha ez megváltozik (elfordul a tengelyen )az nem OK . Erre gondoltam,csak nem fogalmaztam meg jól.

ipdvnpi3d

Az szerintem teljesen valószínűtlen hogy a rotor két fele elengedi egymást :) . Nem érte mechanikai behatás az asztalon.
Majd széthúzom holnap, a hosszú M3 csavarokat újra tudom hasznosítani, pont ekkorák kellenek a nyomtatóm extruderébe, arra nem számítottam hogy innen lesznek.

fwg7s098t

Esetleg egy összehasonlító induktivitásmérés egy jó motor tekercsei, és a hibásnak mondott tekercsek között, ha van alkalmas műszer?

ipdvnpi3d

Jóhogy. 13.7 mH egy jó még unipol egy ága, a rossz meg 12.5 mH, nem jelentős, az ellenállásuk se egyforma 7.3 és 6.7R.