Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

t5jvxzhgc

Ha nem egy "aranyozott szuper motor" és azt írod több darab is van belőle...
Én, már csak kíváncsiságból is...
No meg 'ecce élünk alapon [#vigyor2] végigjátszanám egy még "szűz" másikkal is -lépésről lépésre- ugyanezt a procedúrát.
Legfeljebb a végén, nem egy, hanem két...macskadobálóm lenne. :)

ipdvnpi3d

Bár alapvetően utálok pocsékolni, viszont annyira valószínűtlen ami történt, sanszos hogy megismétlem másikkal. Legfeljebb bekeretezve falra kiteszem, felirattal: "Nem győzök kárt csinálni!" :)

ipdvnpi3d

Már a hiba megjelenése után, s csak labortápról egy-egy tekercsére, névlegesnél alacsonyabb áramot. Egy jó ilyenkor leugrani próbál az asztalról, ez meg semmit.

v5762p5b

Feladom maradjon rejtély pont

ipdvnpi3d

Na, már nem látok telón. Konkrétan lekötöttem az egyik tekercset mind2 oldalt, azaz unipol egy ága maradt.
Nem igazán összekeverhető, ezeket dupla huzallal tekerik, de eltérő zománc-lakk van huzalokon. Tehát tisztán látni hogy melyik a párja, futnak együtt ugyanarra a csévére. Amikor keresztbe kötöttem azt kíváncsiságból, önigazolásból tettem.

v5762p5b

"KBalázs
Már a hiba megjelenése után, "és előtte? Nem kapott egy nagy áramlöketet?

6x0ud2xg

sziasztok !

egy érdekes kérdés: adott egy 2f léptető és  egy mai kínai driver ( van rajta "enable " lehetőség. ) A driver megkapja a tápot  de az enable optocsatolójának a ledjét is működtetjük . A H hidak a driverban  lezárnak OK . De egy külső mechanika elkezdi forgatni a léptetőt ( n= 360 1 /min ) .  A forgórészben alkalmazott mágnes miatt a léptető generátoros üzembe kerül, és a tekercseken feszültség jelenik meg .  Szabad ennek az üzemállapotnak fennállni vagy nem ?  

Szerintem igen  !  Indok :  Ha elég nagy tápfeszű a driver akkor a beépített és lezárt fetek el kell hogy bírják az indukált feszültséget .  

Hogy miért kell az ilyen üzemállatot?  Egy szalag tekercselésnél létrejön a külső meghajtás ( a motor szabadon fut), majd a motor a szalagcserénél fog működni ( az fűzi be a szalagot )

3ztiz2p39

A FET-ek zárva vannak ugyan de a parazita paralel diódák diódahídként üzemelnek tovább a tápfeszt megemelve.
Ha van fékáramkör vagy eneriaelnyelő a tápban akkor nincs gond, de pl. a régi MSD vezérlőkben csak egy egyszerű kis teljesítményű -talán 36 V-os- supressor volt a tápon azok erre dróttá válással szoktak reagálni.

xg078zyud

Kisméretű hobbi CNC-ken látni gyakran kézi kereket a motorok végén, de az azért korántsem 360 1/min, és kisebb a "bekapcsolási idő" is. Egy, a szóban forgó kínai driver feláldozásával lehet próbát tenni, az is lehet hogy bírja, és az is amit Svejk jósol. Esetleg egy mechanikus szabadonfutót birok elképzelni, akkor biztosan nem lehet panasza a drivernek. https://engineering.stackexchange.com/questions/2934/how-can-i-get-a-stepper-motor-to-engage-with-a-freely-spinning-wheel
Hasonló ehhez, vagy görgős, ahogy jobban adja a hely.

vyvk7xm7

Mekkora a léptetőmotor által indukált üresjárati feszültség n= 360 1 /min esetén?

6x0ud2xg

Pont holnap tervezem megmérni  eszterga padon . DE amit Svejk ír az csak akkor problémás ha a DC busz feszültségénél nagyobb az  egyenirányított indukált feszültség .   Legyen  driver tápfesze pl 40 V Dc  Ha a 360 1/min nél kisebb az egyenirányított feszültség akkor a parazita graetz diódái ki sem nyílnak ( Ueff = 28 V ig nincs baj )

Nem hinném hogy 360 al forgatva létrejön a 28 V .  De egy primitív fékchopper sem akadály .
 Pont a szabadonfutót akarjuk kispórolni  ( a gyári kapható szabadonfutó bőven   több mint a driver , esetleg egy átalakított autós  a generátoroknál alkalmazott hosszbordás szíjjas szabadonfutó szóba jöhet . Sajnos Trabant szabadonfutót már nem lehet kapni ( pedig milyen jó lenne )

gsz03b27r

Mivel a léptetőmotorok 3-6V közötti fázisfeszültséggel
mennek nem fogja elérni a 10V feszültség szintet 360F/percnél.

6x0ud2xg

Én sokkal nagyobb feszültséget várok . 2018 ban publikáltam ebben a topikban egy mérési eredményt ( 5711 es bejegyzés ) . Ott ( műterhelve ) is elértem a 9 V ot és alig forgott a léptecs .  Gondolom egy ideig lineáris a karakterisztika .
Attól tartok hogy még a 28 V ot is el fogom érni .  No majd kiderül ....

gsz03b27r

Léptetőmotor paraméterek
1 kép üresen.
2 kép hajtással.
3-4 kép üresen.

6x0ud2xg

Más dolog a tápláló feszültség és más dolog a generátoros üzem által  indukált üresjárási feszültség .  Mint említettem 2018 ban már csináltam egy mérést és ott  kis fordulaton is sokkal nagyobb feszültséget kaptam . ( lapozz vissza !! )   Ma megismétlem a mérést de te is meggyőződhetsz róla : egy akkus fúrógép tokmányába fogjál be egy lépetőnek a tengelyét  és pörgesd meg , majd a kapott feszültséget mérd meg egy multiméterrel.Korrekt lesz a mérés ha egy lézeres fordulatszámmérővel megméred a fordulatszámot is.