Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Mi történik ha nem világít a led? Mármint mi is folyamat folytatása ebben az esetben?

6x0ud2xg

"Lehet hogy negyedszer, vagy ötödször is el kellene még neked is olvasnod az eredeti beírásomat.:)"

Megtettem : egy szóval sem írsz arról hogy este hogyan kapcsolod ki a gépet ....  

Ha elárulod ( tőled szokatlan módon ) az alkalmazott mérési módszert akkor nem lettél volna szegényebb  ha az alkalmazásról is írsz  pár mondatot .

gsz03b27r

Millió féle léptetővezérlő van olcsóbb drágább stb...
Még egy gépen belűl sem egyformát használnak a legtöbbször.
A bekapcsolásnál vagy sikerűl a vezérlőnek jól elindulni
ahogy te gondolod vagy nem.
a teszt videoban nem a leggagyibbat használtam mégis 1-2 egész lépést is képes volt ellépni bekapcsolásnál, hiába van belső hurok is benne, a video láttán semmilyen szögfügvény sem kell
ahhoz, hogy megállapítsam, hogy HOME poziciót fel kell venni, nincs mese, se mellébeszélés se semilyen hokuszpokusz kikapcsolás előtt.

Ez a technológia ilyen tudomásúl kell venni ennyit tud.

vg8t6er64

Miért kell neked itt folyamatosan szakmai butaságokat írnod?[#conf][#csodalk]
1. meséd, tévhited:
"A bekapcsolásnál vagy sikerűl a vezérlőnek jól elindulni
ahogy te gondolod vagy nem."

Ezzel szemben a műszaki igazság: szinte minden léptetőmotor vezérlő H pozícióba áll bekapcsoláskor auto start logikájának köszönhetően.

2. meséd, tévhited:
"a teszt videoban nem a leggagyibbat használtam mégis 1-2 egész lépést is képes volt ellépni bekapcsolásnál"

Ezzel szemben a műszaki igazság: És??? Persze, hogy ellép, ha nem a bekapcsolási H ponton kapcsolod ki, mert elpiszkálod a teszthez nem is tartozó idétlen step jeleiddel.
Azt bezzeg nem fogtad fel, pedig még szabad szemmel is látszik a videódon is, hogy 2 vagy több egymást követő bekapcsolási pozíció, tűpontosan azonos, mert világítani fog a H Led, ha van ilyened is hozzá. Ha meg nincs hozzá ilyen kijelző, attól még a vezérlő teszi a dolgát, és H-val indul a bekapcsolást követően. A beírásom lényege pont az volt, hogy mekkora segítség tud az lenni az egész CNC használatunk során, ha ezt a VALÓSÁG pozíció állapotot egyből látom is Led-en.

3. meséd, tévhited:
"hogy megállapítsam, hogy HOME poziciót fel kell venni, nincs mese, se mellébeszélés se semilyen hokuszpokusz kikapcsolás előtt."

Ezzel szemben a műszaki igazság az, hogy a vezérlő bekapcsoláskor mindig felveszi a H pozíciót, legfeljebb mivel eddig ezt nem is tudtad, nem is érted, így nem is használod ki ezt a tudását.

4. meséd, tévhited:
"Ez a technológia ilyen tudomásúl kell venni ennyit tud."

Ezzel szemben a műszaki igazság az, bizony ez a H képessége a léptetőmotoros hajtásnak megvan, a mezei szervónak meg nincs meg, tehát többet tud ilyen szempontból. Azaz tévedés alapon lenézni ezt a "technológiát" nem kellne, mert pont ebben többet tud a szervónál (és még sok minden másban is).

gsz03b27r

Gondolkozz el azon mennyire életszerü, hogy van egy CNC géped és van min. 3db hajtásod amin van 3db LED ami jelzi az egész lépés poziciót.
A vezérlők a kapcsoló szekrényben vannak bezárva. (ott a helyük) Nem az asztalon.
Futtatod a programot, műszak vége.
Megállítod a program futását, mert még a felével sem végzett.
Nekiállsz tengelyenként visszafele léptetni míg ki nem gyulad a LED egyessével (Dehát a szekrényben van ne felejtsük el).
Hogyan rögzíted hogy hol jártál?
Felirod a G kod sorát?
Dehát elmozdítottad a tengelyeket így a G kod sor nem a helyes poziciót mutatja.
Felirod a tengelyek pozicióját?
Kikapcsolod a gépet.
Reggel bekapcsolod.(Bízva abban, hogy nem mozdult el egyik tengely sem).
Beirod a poziciókat és hagy szóljon, lesz ami lesz.

Nem macerás ez?
Mekkora a hibalehetőség?

gsz03b27r

A teszthez egy Mitsubishi FX3U PLC bizosította a Step jeleket
és semmit sem babráltam el.

gsz03b27r

Nem gondoltam volna, hogy több mint 430-an nézték meg a videót 11 óra alatt. [#integet2]
Jól szórakoztam a mai napon, mégis csak József nap volt.[#nevetes1]

3wc337ax5

Nem értem, miért macerás referenciát venni bekapcsolást követően. Én évek óta megvagyok ezen funkció nélkül is. [#nemtudom] Ha élesben tűpontosan vissza kell állni, meg vannak rá a bejáratott praktikák.

3ztiz2p39

A tűpontos az milyen? :)

A hajszálpontost még úgy ahogy tudom értelmezne a pár századostól a tized tartományig, mert ugye ott a méret a hajszíntől is függ.

vg8t6er64

A "tűpontos" egy általános kifejezés, amikor valami szabadszemmel is elég pontos dolognak látszik, kisebb az eltérés mint egy tűhegynek az átmérője.

Nyilván létezik az a mérőrendszer, pl.a Robsy lineáris vagy körmozgás kinematikai mérések is ilyenek, ami ezt számszerűen is kimutatja, persze a mérési felbontáson belül.
Majd ezen méréseimről teszek fel képeket ide is.

3ztiz2p39

No de ugye a tűhegy nem egzakt mert az elméleti tűhegynek 0 az átmérője, egy precíz tűnek pár század, de egy zsákvarrótűnek akár 0,5 mm is.
Ezért a Te írásodban furcsa volt olvasni.

De kötözködés: Off

s4tfkayh

Sziaszto, valakinek van tapasztalata a hibrid szervóval kapcsolatban? A HBS86H-s szetteket nézegetem, viszont nagyobbacsak léptetőim vannak itthon. Van 'olcsó kinai' enkóderem is (még dc szervóval használtam), van esély, hogy működjön a HBS vezérlővel?
Köszönöm..!

4im2adcie

Pedig létezik "tűpontos" bemérő eszköz. Egy ügyfél arra kért, hogy készítsek neki olyan 1/8 collos szárral, kb 10 fokos kúpszöggel "tűhegyes" bemérő eszközt amit befog a maró patronjába és X és Y irányba a munkadarabon meglévő jelölésre ezzel be tud állni sac/kb, optikai kukucskálós módszerrel.
Még után is rendelt ebből a high tech eszközből mivel Z be beletörte a munkadarabba a keményfém hegyet[#nyes]

Ez nem off mert léptetőmotoros volt a gép[#nyes]

s0imxexej

Üdv Urak!
Volna valakinél elfekvőben néhány Berger lahr VD5 meghajtó, illetve VRDM3913/50 stepper?
Toni

vg8t6er64

Aki léptetőmotort használ a CNC gépében, jó ha tudja, hogy bizonyos motor fordulatszámoknál erős rezonancia jelenség léphet fel. Ezt a problémát mutatja az alábbi kép, ami a Robsy kinematikai mérőrendszer segítségével készült.
Jól megfigyelhető, hogy ilyenkor mekkora sebesség kilengései vannak a motornak, így bizonyos időszakaszokban hátrafelé is forog. Ennek következményeként a megtett lineáris út is az adott mellékhajtás tengelyen erőteljesen hullámos, cik-cakkos lesz.

Közben meg ezeknél az eseteknél a vezérlésen egy szép állandó előtolási sebesség látható az állandósult szakasznál NULLA gyorsulás mellett. Mekkora hazugságok ezek [#conf], hiszen láthatjátok, pontról pontre minden változik, az extrém nagy  +- gyorsulás meg csak igen ritkán nulla.

Szóval jó ha mindenki kb. tudja, hol vannak a léptetőmotor hajtásáú CNC gépénél ezek a kritikus fordulatszámok, és ezeket lehetőleg el kell kerülni, amikor használjuk a gépet gyártásra.