Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Mi történik ha nem világít a led? Mármint mi is folyamat folytatása ebben az esetben?

ANTAL GÁBOR

"Lehet hogy negyedszer, vagy ötödször is el kellene még neked is olvasnod az eredeti beírásomat.:)"

Megtettem : egy szóval sem írsz arról hogy este hogyan kapcsolod ki a gépet ....  

Ha elárulod ( tőled szokatlan módon ) az alkalmazott mérési módszert akkor nem lettél volna szegényebb  ha az alkalmazásról is írsz  pár mondatot .

TBS-TEAM

Millió féle léptetővezérlő van olcsóbb drágább stb...
Még egy gépen belűl sem egyformát használnak a legtöbbször.
A bekapcsolásnál vagy sikerűl a vezérlőnek jól elindulni
ahogy te gondolod vagy nem.
a teszt videoban nem a leggagyibbat használtam mégis 1-2 egész lépést is képes volt ellépni bekapcsolásnál, hiába van belső hurok is benne, a video láttán semmilyen szögfügvény sem kell
ahhoz, hogy megállapítsam, hogy HOME poziciót fel kell venni, nincs mese, se mellébeszélés se semilyen hokuszpokusz kikapcsolás előtt.

Ez a technológia ilyen tudomásúl kell venni ennyit tud.
József

Robsy1

Miért kell neked itt folyamatosan szakmai butaságokat írnod?[#conf][#csodalk]
1. meséd, tévhited:
"A bekapcsolásnál vagy sikerűl a vezérlőnek jól elindulni
ahogy te gondolod vagy nem."

Ezzel szemben a műszaki igazság: szinte minden léptetőmotor vezérlő H pozícióba áll bekapcsoláskor auto start logikájának köszönhetően.

2. meséd, tévhited:
"a teszt videoban nem a leggagyibbat használtam mégis 1-2 egész lépést is képes volt ellépni bekapcsolásnál"

Ezzel szemben a műszaki igazság: És??? Persze, hogy ellép, ha nem a bekapcsolási H ponton kapcsolod ki, mert elpiszkálod a teszthez nem is tartozó idétlen step jeleiddel.
Azt bezzeg nem fogtad fel, pedig még szabad szemmel is látszik a videódon is, hogy 2 vagy több egymást követő bekapcsolási pozíció, tűpontosan azonos, mert világítani fog a H Led, ha van ilyened is hozzá. Ha meg nincs hozzá ilyen kijelző, attól még a vezérlő teszi a dolgát, és H-val indul a bekapcsolást követően. A beírásom lényege pont az volt, hogy mekkora segítség tud az lenni az egész CNC használatunk során, ha ezt a VALÓSÁG pozíció állapotot egyből látom is Led-en.

3. meséd, tévhited:
"hogy megállapítsam, hogy HOME poziciót fel kell venni, nincs mese, se mellébeszélés se semilyen hokuszpokusz kikapcsolás előtt."

Ezzel szemben a műszaki igazság az, hogy a vezérlő bekapcsoláskor mindig felveszi a H pozíciót, legfeljebb mivel eddig ezt nem is tudtad, nem is érted, így nem is használod ki ezt a tudását.

4. meséd, tévhited:
"Ez a technológia ilyen tudomásúl kell venni ennyit tud."

Ezzel szemben a műszaki igazság az, bizony ez a H képessége a léptetőmotoros hajtásnak megvan, a mezei szervónak meg nincs meg, tehát többet tud ilyen szempontból. Azaz tévedés alapon lenézni ezt a "technológiát" nem kellne, mert pont ebben többet tud a szervónál (és még sok minden másban is).

TBS-TEAM

Gondolkozz el azon mennyire életszerü, hogy van egy CNC géped és van min. 3db hajtásod amin van 3db LED ami jelzi az egész lépés poziciót.
A vezérlők a kapcsoló szekrényben vannak bezárva. (ott a helyük) Nem az asztalon.
Futtatod a programot, műszak vége.
Megállítod a program futását, mert még a felével sem végzett.
Nekiállsz tengelyenként visszafele léptetni míg ki nem gyulad a LED egyessével (Dehát a szekrényben van ne felejtsük el).
Hogyan rögzíted hogy hol jártál?
Felirod a G kod sorát?
Dehát elmozdítottad a tengelyeket így a G kod sor nem a helyes poziciót mutatja.
Felirod a tengelyek pozicióját?
Kikapcsolod a gépet.
Reggel bekapcsolod.(Bízva abban, hogy nem mozdult el egyik tengely sem).
Beirod a poziciókat és hagy szóljon, lesz ami lesz.

Nem macerás ez?
Mekkora a hibalehetőség?
József

TBS-TEAM

A teszthez egy Mitsubishi FX3U PLC bizosította a Step jeleket
és semmit sem babráltam el.
József

TBS-TEAM

Nem gondoltam volna, hogy több mint 430-an nézték meg a videót 11 óra alatt. [#integet2]
Jól szórakoztam a mai napon, mégis csak József nap volt.[#nevetes1]
József

Vetesi75

Nem értem, miért macerás referenciát venni bekapcsolást követően. Én évek óta megvagyok ezen funkció nélkül is. [#nemtudom] Ha élesben tűpontosan vissza kell állni, meg vannak rá a bejáratott praktikák.

svejk

A tűpontos az milyen? :)

A hajszálpontost még úgy ahogy tudom értelmezne a pár századostól a tized tartományig, mert ugye ott a méret a hajszíntől is függ.

Robsy1

A "tűpontos" egy általános kifejezés, amikor valami szabadszemmel is elég pontos dolognak látszik, kisebb az eltérés mint egy tűhegynek az átmérője.

Nyilván létezik az a mérőrendszer, pl.a Robsy lineáris vagy körmozgás kinematikai mérések is ilyenek, ami ezt számszerűen is kimutatja, persze a mérési felbontáson belül.
Majd ezen méréseimről teszek fel képeket ide is.

svejk

No de ugye a tűhegy nem egzakt mert az elméleti tűhegynek 0 az átmérője, egy precíz tűnek pár század, de egy zsákvarrótűnek akár 0,5 mm is.
Ezért a Te írásodban furcsa volt olvasni.

De kötözködés: Off

torrente

Sziaszto, valakinek van tapasztalata a hibrid szervóval kapcsolatban? A HBS86H-s szetteket nézegetem, viszont nagyobbacsak léptetőim vannak itthon. Van 'olcsó kinai' enkóderem is (még dc szervóval használtam), van esély, hogy működjön a HBS vezérlővel?
Köszönöm..!

Motoros

Pedig létezik "tűpontos" bemérő eszköz. Egy ügyfél arra kért, hogy készítsek neki olyan 1/8 collos szárral, kb 10 fokos kúpszöggel "tűhegyes" bemérő eszközt amit befog a maró patronjába és X és Y irányba a munkadarabon meglévő jelölésre ezzel be tud állni sac/kb, optikai kukucskálós módszerrel.
Még után is rendelt ebből a high tech eszközből mivel Z be beletörte a munkadarabba a keményfém hegyet[#nyes]

Ez nem off mert léptetőmotoros volt a gép[#nyes]

Scythian

Üdv Urak!
Volna valakinél elfekvőben néhány Berger lahr VD5 meghajtó, illetve VRDM3913/50 stepper?
Toni

Robsy1

Aki léptetőmotort használ a CNC gépében, jó ha tudja, hogy bizonyos motor fordulatszámoknál erős rezonancia jelenség léphet fel. Ezt a problémát mutatja az alábbi kép, ami a Robsy kinematikai mérőrendszer segítségével készült.
Jól megfigyelhető, hogy ilyenkor mekkora sebesség kilengései vannak a motornak, így bizonyos időszakaszokban hátrafelé is forog. Ennek következményeként a megtett lineáris út is az adott mellékhajtás tengelyen erőteljesen hullámos, cik-cakkos lesz.

Közben meg ezeknél az eseteknél a vezérlésen egy szép állandó előtolási sebesség látható az állandósult szakasznál NULLA gyorsulás mellett. Mekkora hazugságok ezek [#conf], hiszen láthatjátok, pontról pontre minden változik, az extrém nagy  +- gyorsulás meg csak igen ritkán nulla.

Szóval jó ha mindenki kb. tudja, hol vannak a léptetőmotor hajtásáú CNC gépénél ezek a kritikus fordulatszámok, és ezeket lehetőleg el kell kerülni, amikor használjuk a gépet gyártásra.