Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Robika37

Kedves Tibor !

Kérlek világosíts fel .Jól gondolom vagy sem egy 200 lépés/fordulatos léptetőmotor kikapcsoláskor az aktuális pozicióban marad, bekapcsoláskor a vezérlőn beállított lépésszám határozza meg , hogy a tartómódban gerjesztett tekercsek mozdulnak vagy sem ? Nézd el kérlek ha nagyon pongyolán fogalmaztam, végső soron ez egy hobby fórum.

Robsy1

Igen, ahogyan írod, egyfelől igen a "vezérlőn beállított lépésszám határozza meg".
Másodszor pedig az, hogy a kikapcsolási motor tengely szögpozíció a Home pozícióhoz képest hol volt (azonos volt vele, vagy eltérő, erről nem írtál semmit).
Harmadszor pedig a gyártó cég dönti el, és közli veled a H fázishelyzet pontot meghajtó részletesebb leírásában.

A kétfázisú léptetőmotor vezérlőknél a gyártók két féle kitüntetett Home pontot szoktak megvalósítani.
1. A tekercs maximális áram és B tekercs nulla áram (pl. egyes Toshiba vezérlőknél van ez).
2. A tekercsáram = B tekercsáram = maximális áram * 0.7071 (pl. egyes Leadshine vezérlőknél van ez).

KoLa

Még az is számít hogy áramszünet esetén melyik irányban halt meg, a kottyanásos hajtásnál mindig újra kell hitelesíteni.

TBS-TEAM

Léptető motor teszt, hogyan viselkedik a tápegység kikapcsolása és visszakapcsolása esetén.

Miért is kell HOME poziciót felvenni minden bekapcsolás után.[#eplus2]

József

Robsy1

Még van esélyed sok tanulással, gondolkozással, hogy szépen lassan megértsed a 6617-es eredeti bejegyzésem műszaki lényegét, hiszen a videóid is a stepmotor hajtások Home pozícióképességét prezentálják.

Csak te még mindig nem érted, hogyan is működik igazán egy léptetőmotor és a hozzátartozó motorhajtás, ámde erre a téves tudásodra, hitedre építve vicsorgó ikonozol szokásod szerint. A kettő együtt durva dolog, mert az hogy nem értesz valamit, azzal semmi bajom nincs, segítek mindenkinek, így neked is a műszaki VALÓSÁG megértésben. De hogy a téveszméidre, téves tudásodra építve vicsorogsz, no ez a kettő így együtt SOK![#ejnye1]

TBS-TEAM

Sajnálom, hogy a videoban akár 1-2 egész lépést is elugrik a léptetőmotor random, de ez a valóság.
Fogadd el, hogy a video nem hazudik.
A léptetőmotor ismeri a fizikát, mi emberek meg csak próbáljuk megérteni több kevesebb sikerrel.

Nem akartam leírni a következőt, mert nem akarok senkit sem megbántani, mert nem szokásom.

6617 írásodból én ezt szürtem le:
Sajnálom, hogy te 30+ év fejlesztés kutatás után arra a következtetésre jutottál, hogy nem kell a léptetőmotoros hajtást a bekapcsolás után HOME pozicióba küldeni a hazudós vezérléssel, hanem csak egy LED visszajelzést kell figyelni ki/bekapcsolásnál és minden hepi, mert a led nem hazudik.

Még jó, hogy minden más gyártó aki léptetőmotorokat használ az mindig a bekapcsolás után HOME poziciót felveteti, hogy ne legyen ebből hibás lépés.
József

PSoft

Sajnos, hibás a mérőösszeállításod! :(

Egy lyukkal többet kellet volna faragnod a kartonpapírra.
A papír valamelyik sarkába kellett volna egy 5 mm-es piros LED-et integrálnod, amely random, de végtelen csicsás felvillanásokal jelezne...valamit.

TBS-TEAM

Sajnálom, hogy nem gondoltam a LED-es jelzésre, csak 10 percet szántam a teszt elkészítésére.[#kacsint]
József

PSoft

Idéz...csak 10 percet szántam a teszt elkészítésére.

Itt a baj!!!
Hol mérhető a Te 10 perced egy élet munkájához? [#kacsint]

TBS-TEAM

Nem tudom 6 óra alatt 124-en nézték meg, de ki mit szűrt le belőle az nem tudható.[#kacsint]
József

ANTAL GÁBOR

Én is megnéztem ( kb 3 szor)  Ugyancsak legalább 3 szor elolvastam  Tibor alap beírását .  Lehet hogy rosszul következtetek , valószínű azoknak való a kütyü akik olyan nagy munkát csinálnak amit este abbahagynak , reggel pedig folytatják.
  Ha este ég a led és reggel is akkor home olás nélkül folytatható a munka .(?)  De mi van ha úgy áll meg a léptecs hogy nem ég a led , vagy reggel nem világít ? Akkorbizony gebasz van .
 Az is érdekes hogy az elv is el van árulva ( tehát utánépíthető ) Leadshine vezérlőknél Ia = Ib = Imax*gyök 2

Persze az sem elhanyagolható hogy este / reggel égő led esetén  sem atombiztos a dolog .

Szerintem Tibor nem sokat fog eladni a kütyüből

Robsy1

Javaslom, hogy ismét fussál neki, és végre értsed meg, hogyan néz ki egy 2 fázisú léptetőmotor forgó mágneses erőtér rendszere a szinusz szögfüggvények és a microstep beállításokkal meghatározva. Utána majd a 3, 5, 7, ... fázisúakkal is megismerkedhetsz. Ekkor majd rájössz, mi is az a bizonyos Home pont, amire minden valamire való vezérlő odafigyel bekapcsoláskor, és adott esetben ki is vezeti ezt a kitüntetett H output állapotot.
Ha pedig nincs kivezetve (attól még hajtáson belül ez a logika létezik), akkor jön az én ötletem (6617 bejegyzés), fejlesztésem, ami minden motorhajtásnál alkalmazható a leírt előnyeivel.

És kérlek, végre szakítsál azzal a gyakorlatoddal, hogy amihez nem értesz, arról ne is nyilatkozzál, előtte inkább kérdezzél, tanuljál, értsed meg a valóságot, és utána kezdjél el vitázni. Én is így indultam 40 évvel ezelőtt a motorhajtás fejlesztéseim kapcsán, nem olyan nehéz ám ez a folyamat, csak akarnod kellene, ha mélyebben érdekel egy téma. Ja és van még egy "titok": reális tudás szint felmérés, önismeret magadról, és amiről csak hiszel valamit, nem vagy a műszaki téma mélyebb szakértője, vagy nincs biztos tudásod, arról nagy magabiztossággal ne írj inkább semmit, mert ez a legrosszabb verzió.

ANTAL GÁBOR

Robsy1

34 éve épp eleget eladtam (saját fejlesztésű motorhajtásaimban is benne vannak), imádják, akik megértették és nap mint nap használják, elég csak rápillantani program start előtt erre a picike LED-es VALÓS motorállapotot visszajelzőre. Persze ha te a csicsa képernyődnek hiszel, ami ugye elszakít az igazi valóságtól, az a te bajod.

Lehet hogy negyedszer, vagy ötödször is el kellene még neked is olvasnod az eredeti beírásomat.:)

ANTAL GÁBOR

Tovább gondolkodtam a kütyün. Tehát Tibor este kikapcsolás előtt kézi lépetetéssel  kigyújtja a ledet és akkor utána kapcsolja ki a gépet