Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

Elegendő egy 42V/2A trafó egyenirányító graetz +4700-10000uF kondi.

pm4zk3beb

Köszönöm. Ezek vannak is itthon.

3xeir0p5y

Az a 2A igen vékonynak tűnik... 4A minimum, de inkább 6...

3xeir0p5y

...sőt. Ott is van az oildalon a motor paramétereknél:
【MAIN PARAMETERS】- Motor has torque 12N.m, contin uous current 6A. Shaft Length: 3.8cm(1.5"), Shaft Width: 1.5cm(0.59"). DC Resistance(±10%): 0.8Ω, Phase Inductance(±20%): 6mH, Insulation Resistance: 100MOhm(500VDC).

gsz03b27r

A motor 6A 5V-on x2 fázissal is 60W
42Vx2A=84W bőven belefér. [#eplus2]

8irerv4i

Egy butuska kérdésem lenne .
A léptető ugye impulzus vezérelt eszköz .
Elektronikának kellene figyelnie az áramot vagy a feszültséget , esetleg mindkettőt .
Én úgy gondolom ha kialakult a megfelelő áram ,lekapcsol .
A kérdés hogyan is van ez ? Ha esetleg valaki veszi a fáradságot és még ideje is van egy egyszerűbb válaszra .
Na most a bonyibb válasz sem gond ,hátha megértem .
Követtem itt régebben a léptetős dolgokat , de a megvalósításig eddig még nem jutottam el .

t5jvxzhgc

gsz03b27r

A léptető motort nem impulzussal vezéreljük.
A pozició tartásához állandó feszültség kell a tekercsekre amit a vezérlő biztosít.
Több féle léptetési mód van amiben a vezérlő a tekercsekre
kapcsolt áramokkal/feszültségekkel hajtja végre a lépéseket.
Pozició tartásnál a vezérlő csökkenti a motoráramot.

Egyébként a motort amikor magára hagyod (kikapcsolod a tápfeszültséget), akkor megpróbál a legközelebbi teljes lépés pozícióba fordulni. Tehát a féllépés, vagy mégkisebb pozíció nem stabil. Erre a program tervezésekor figyelni kell...ene.

8irerv4i

Köszönöm a válaszokat !

0g8wwjugu

Léptetőmotort hajtani legszebben fázisban eltolt színuszos feszültséggel lehetne (ezt próbálják közelíteni PWM-mel a vezérlők). Minél inkább eltérünk ettől, és minél jobban közelítünk a négyszögjeles hajtáshoz, annál nagyobb tranzienseket termelnek a tekercsinduktivitások, alacsony fordulatszámoknál egyenetlen járást és rezgéseket, magasabbaknál meg lépésvesztéseket okozva. Kalkulálni kell továbbá a megmozgatott tömegek (a léptetőmotor saját forgórésze plusz a terhelés) tehetetlenségi nyomatékával, ezért tervezni kell a hajtásban a gyorsulásokat/lassulásokat is.

0g8wwjugu

"A pozició tartásához állandó feszültség kell a tekercsekre amit a vezérlő biztosít."

Még ez sem feltétlenül igaz. Closed-loopban lehet csökkentesi álló helyzetben a feszültséget (ha nincs külső erőhatás), és csak akkor növelni, ha elkezd változni a pozíció. Így sokkal kevésbé melegszik a motor.

gsz03b27r

Akkor döndsd már el kell-e feszültség hozzá vagy nem? [#zavart2]

3wc337ax5

A léptetőmotornál törekedni kell az áramgenerátoros meghajtásra (alapvetően áramvezérelt eszköz). A max. meghajtó feszültséget szinte csak a vezérlő és a motor szigetelése korlátozza. Vezérlőjel (illetve tápegység) szempontjából a legrosszabb pillanatnyi eshetőség, amikor még a tekercsinduktivítás miatt a feszültség a maximum érték közelében van és az áramkorlátozás még éppen nem lép működésbe. Ez a jelenség ismétlődően a léptetési frekvenciától függően akár tartósan is fennállhat, alulméretezett tápegységeknél nem kicsi bosszúságot okozva a megmagyarázhatatlan lépésvesztések kapcsán. (Az impulzusszélesség-modulált PWM meghajtás csak egy csodaszer a vezérlő veszteségeinek a csökkentésére, különben az analóg áramgenerátoros vezérlő az igazi - csak a hatásfoka az mélyen a béka alatt van...) Sajnos az állandó szögsebesség  szempontjából a kétfázisú szinuszos meghajtás sem megfelelő - ez akkoriban a "néhai" Tibor45 fórumtárs által ki is lett tárgyalva - a jelalak konkrétan motorfüggő.

0g8wwjugu

Szerintem érdemes rajta hagyni valamekkora feszültséget, hogy olyan könnyen ne billenjen át. De a legfaszányosabb az lenne tartásban, hogy rövidre zárjuk a tekercskivezetéseket. Ingyé is van, meg tart is. :) Nem tudom, létezik-e ilyen vezérlő.

3ztiz2p39

Álló helyzetben a rövidre zárt tekercsben nem folyik áram tehát nem is tart.
Majd ha elkezded kimozdítani akkor kezd indukálodni a tekercsben az áram és ekkor lesz ellenelektromotoros erö, de ugye ekkor már nem áll motor.
Ergo a rövidre zárt tekercsü léptetömotort szép lassan ki tudod forgatni a helyzetéből, míg a külső árammal gerjesztett áll mint a cövek a saját tulajdonságain belül.