Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

uig70jjw

Sziasztok. Szeretném a kis házi készítésű esztergámat léptető motoros vezérléssel megcsinálni.  Mekkora léptető motor javasolt a keresztszánhoz és mekkora a vezérorsóhoz?

xe44memnh

A+B×X/Y=....Nm  [#kacsint]

Kicsit konkrétabb paraméterek vannak?

uig70jjw

Az a baj, hogy mivel nem vagyok esztergályos, sem gépész, így a nyomatékokat nem tudom. Nem tudom, hogy ezt, miként kell kiszámolnom. nem ismerem azokat a számokat sem, hogy milyen erővel, (nyomatékkal) kell egy vasat, acélt megmunkálni. Kézzel még csak csak sikerült már nem egy két tárcsát, rudat megesztergálni ami elég pontos is lett, de a többiben teljesen tapasztalatlan vagyok. Hobbi szinten, unalom űzésként szoktam fabrikálni.

3wc337ax5

Az én esztergámon 6Nm-esek vannak. A mozgatott tömegek elég jelentősek, az eredeti prizmáin fut, az orsó az golyós. 5mikron felbontással atombiztosan max. 3m/min gyorsjárat adódott (szerintem nem a mechanika, hanem a párhuzamos port jelenti a korlátot), ez 200mm/s2 gyorsulás mellett. Tartónyomatékok "felszorozva az áttétellel": 11KN ill. 4KN. Biztosan lehetne még finomítani rajta, de rohamtempóban lett beüzemelve és azóta sem volt időm vele ilyen téren foglalkozni. :(
Minden a helyi viszonyok függvénye lesz (elvárások és lehetőségek), számok csak a nagyságrend miatt...

3wc337ax5

Az MSDD az egy jó cucc - leginkább a lépésvesztés detektálása miatt.

e90kiv90x

Sziasztok!

Önjáró fémdetektoros autót szeretnék építeni hobbiból.

https://www.youtube.com/watch?v=YH4s2xG1lx8

A videón látható fémdetektor kb 1.5kg tömegű. Hogy becsülnétek, így tippre milyen paraméterekkel rendelkező léptetőmotort ajánlanátok a videón látható feladat stabil ellátásához? és esetleg milyen vezérlő panelt, amit Raspberry Pi4-ről meg tudok hajtani?

vjgr0rkmy

Sziasztok,

A Leadshine MSDD sorozat valóban egy megbízható vezérlő, több magyarországi gépgyártó is használja. Ebben nincs lépésvesztés figyelés. Ez a szolgáltatás csak az MSDE vagy az EM sorozatban van. Mindhárom vezérlőt lehet finomhangolni PC- ről. Bevált gyártó, már több mit 10 éve forgalmazzuk, 1% alatti meghibásodási rátával.

3wc337ax5

Köszönöm a kiigazítást! Nekem valóban MSDE (EM806PbF) van, kevertem a kettőt.

schza5kn0

Sziasztok.
Keresek Berger Lahr léptető motorhoz csatlakozót (2db/ motor) 2 motorhoz.
Ha van ötletetek azt szívesen venném.
Üdv.

5yfyyj67

Sziasztok,
Akad pár ilyen motorom.
17H19-0230

Kihasznalhato lenne az encodere egy olcsobb kínai vezérlővel? Ha igen tudtok ajánlani?
Amiket találtam azok encoder bemente EA+/EA- és EB+/EB-, de a motoron van N+/N- is.
Pl
LCDA257S

sv93v0atm

Sziasztok!

Úgy alakult, hogy egy Berger Lahr VRDM3913/50LNBOO léptetőt, ami 3 fázisú, össze kéne házasítanom egy Leadshine MSDE-80-8.2 vezérlővel, ami 2 fázisú.
Úgy tudom ez lehetséges a motor tekercseinek átkötésével, de semmi használható infót nem találtam róla a neten.
A / lehetséges-e az átkötése és miként?
B / befolyásolja-e ez az üzembiztonságot?
C / teljes értékű 2 fázisú léptető lesz-e így vagy lesznek hátrányai?

Előre is köszi! bnqcs

3ztiz2p39

- nem kizárt, de ahhoz minden pólustekercs kivezetéséhez hozzá kellene férned.
- ha nem hajtod túl árammal nem ég le, tehát üzembiztos lenne
- egy kétfázisú eleve hátrányosabb mint a 3 fázisú

Szerintem nem éri meg a vesződséget, sem a motor sem a vezérlő nem pótolhatatlan vagy túl nagy érték.

sv93v0atm

Az első 2 pontot értem, köszönöm.

Milyen szempontból hátrányosabb a  fázisú és mi az előnye a 3 fázisúnak?

köszi!

swghderh5

Sziasztok!

Lehet,hogy nem a legjobb helyen kérdezem.......
Van egy 22Nm-s léptető motorom. Milyen AC szervó motorral tudom helyettesíteni,ha ugyanakkora sőt még nagyobb erőt tudjak "kipaszírozni" belőle. Azt olvastam,hogy az AC szervó sokkal erősebb,mint a léptető motor..mi az "átváltás"(ha van ilyen)
Üdv Gyuri

g0jc0w8zy

Mire szeretnéd használni?

Átalános szervóknál ~3,2Nm forgatónyomatékkal számolhatsz 1kw teljesítményenként 3000 RPM fordulaton.

A szervók pillanatnyilag tudják ennek a nyomatéknak 3-4x-ét.

Mivel a léptetőmotor nem képes 3000 RPM fordulatra, így a szervót áttételezheted. Egy 1,5kw-os motorral, 1:5 áttétellel  24,5 Nm nyomatékot tud leadni a kihajtó tengelyen 600 RPM kimeneti fordulaton. Pillanatnyilag pedig 80 Nm körül.