Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Motorkábelt cserélj
József

szf

Az épülő berendezésemen van egy "Z" tengely jellegű mozgás. Kb 15kg-t kell emelgetni. Milyen méretű léptetőmotort válasszak hozzá? Tengely mozgási sebessége mint a hobby cnc maróké. Golyósorsó és THK sínek vannak benne. Orsó menetemelkedése 15mm.
Köszönöm, ha segítesz!

s7manbs8

Súrlódás nélkül, amikor mész felfele irányba, mikor is a nagyobb erő kell majd, akkor egyenletes mozgásnál szükséges teljesítmény:

Erő:
F=15kg*9.81m/s2 ~ 300 Newton

Sebesség hobbi módon kb.:
v=3000 mm/min = 50 mm/s =0.05m/s

Teljesítmény: P

P=F*v=300*0.05= 14 W  

Mivel még gyorsulni is kell felfele, ezért 1G gyorsulásnál ennek duplája, illetve a súrlódások miattplusz valamennyi erő szükségeltetik ezért arra még a súrlódási erő * sebességet hozzáírod.

Egy combosabb NEMA23 biztos elviszi, vagy egy 50W-os DC szervó pl.

wu8mduawj

Sziasztok!
Van egy plusz léptetőmotorom (KH56KM2-851), amelyet az asztali marógép magasság állítására szeretnék használni, de fogalmam sincs milyen vezérlő és egyebek kellenének a legegyszerűbb működéshez. Nincs semmi extra tervben, két gomb legyen hozzá az emeléshez és süllyesztéshez esetleg egy végállás kapcsoló. Segítségeteket köszönöm.

GPeti1977

Van egy ilyen karakterisztikájú léptetőmotor, a nyomaték görbén az y tengelyen a Nm nyomaték van, az x-en pedig pps. Akkor az most azt jelenti hogy beállítottam 600 as mikrolépést,és a step jelet 10kHz-re, ekkor a motor 1000f/percet forog. Ha jól értelmezem akkor ekkor lesz a nyomaték 8Nm és ha a mikrolépést leveszem 400 ra akkor pedig az 1500 as fordulatnál esik le a nyomaték 8Nm-re?

RJancsi

A legegyszerűbb, ha veszel egy léptető motor kontroll kártyát pl. ilyet, de rengeteg van a neten és hozzá egy motor meghajtót pl. egy DRV8825-öt. Ezekhez már csak egy táp kell.

svejk

Az adataiddal 0,36 Nm forgatónyomaték kell az egyensúlyban tartáshoz.
De ugye vannak még súrlódások és gyorsítani is szeretnél.
A továbbiakhoz kellenének még a forgó egységekről adatok.

svejk

Gyanús ez a grafikon...
A vízszintes tengelyen az egészlépés szokott lenni, alatt a fordulatszámot is fel szokták tüntetni.

No meg túl lapos is ez a karakterisztika egy léptetőmotohoz.

GPeti1977

Enkóderes léptető ami a forgatáskor számol is vele, ugyanis open loop módban 300 fordulat felett ugyanúgy megáll és remeg mint egy sima léptetőmotor, zárt hurkú módban viszont kipróbáltam 2-3000 f/perc-en is.

svejk

Én is kísérleteztem kínai encoderes 8 Nm-essel mechanikára felszerelve.

800 1/min-ig elég jól használható, afelett már rohamosan csökken a nyomaték.

Egy jénai Ecostep 2000-as valamivel jobb eredményt produkált, de azért ezek csak léptetőmotorok maradnak.

GPeti1977

Igaz, egy ac szervóval biztos nem lehet versenyezni, de ahol nem kell nagy sebesség, gyorsulás, illetve egyszerűbb a beállítása, és még olcsóbb is, ilyen helyen megállhatja a helyét.

svejk

Ez kétségtelen!
Én is használni fogom.

svejk

No nézd csak!

Én egy hasonló összeállítást teszteltem

Ezek a grafikonok kb. valóságosak, és egyértelműek a jelölések.

phff55j06

Léptetőmotor mikrolépéses meghajtása hogyan befolyásolja a nyomatékot a fordulatszám függvényében? Nem tudtok valami leirást erröl?

dezs

Sziasztok,

Hosszútávú, stabil használatra milyen meghajtót javasoltok?
Sosem vettem még bolti léptető vezérlőt, de most sorozatgyártásra készítek elő egy nema17-es léptetőt tartalmazó berendezést, és a megbízhatóság, tartós beszerezhetőség a legfontosabb. Mondhatnám, hogy pénz nem számít, de nem lenne igaz. :)

MSDD-40-3.2 elég jó?