Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Peppe51

Szervusz,
ide száműztek tehát. Ismétlem:
elmélet:
https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/stator-pole

svejk

Valószínű a tekercsek induktivitás értékében találod meg a választ.
Ha van lehetőséged mérd meg és hasonlítsd össze egy olyan motoréval amit a vezérlődhöz ajánlanak.

Lehetne hókuszpókolni külső tekercsekkel vagy a vezérlő PWM körébe belepiszkálni, de nem olyan drága dolgok ezek, hogy ne lehessen túllépni rajtuk.

attila820224

Szia!

A piros színú tekercsek az az "A" fázis, a kékszínű a "B" fázis.

Idsmeretlen motornál én a vezérlő kimenetére minden vezetékkel  1db ellenállást sorba kötnék és az áramot a vezérlőn levenném minimumra, mert, ha rossz a tekercsbekötés rövidzárként viselkedik a motor.Tönkremehet a vezérlő.

svejk

Mondjuk ha már ennyire kivesézted a motort megpróbálhatod az azonos pólusú tekercsek sorba kötését.

Nagy Zoli

Ezt a motort gyárilag egy A4989 IC és 4db IRLR024N FET félhídból kialakított áramkör vitte 24V-ról. A kötése biztosan jo... Tudok adni egy darab a teljes panelről "körbevágott " meghajtó részt ha valaki hajlandó a vezető sávokra "rátákolni ". Az IC step dir -es!

Nagy Zoli

B.Zoltán

Érdemes lenne, ahogy a Svejk is írja , a most párhuzamosan kötött 2-2 tekercset sorosan kötni.
Lehet, hogy túl kicsi az ellenállása, és az induktivitása így a vezérlő számára, és azt nem szereti.

PSoft

Talán, ez lehetett az a meghajtó amiről beszélsz?

Itt is azokat a motormeghajtókat használja.

Nagy Zoli

Igen erre gondoltam :)

robokacsa

En már tegnap este írtam neked, de törölve lett mivel rossz helyen tetted fel a kérdést. A lényeg, az első rajz szerint ha bekötöd a vezérlőbe a motort, lehet el sem indul. Altalaban ugy szoktak jelölni a tekercsvégeket, es a vezerlő bekötését, hogy első tekercs A-B, masodik C-D.
Namost a te rajzod A-C és B-D. Mondjuk ha figyelsz a bekötésre, akkor mindegy hogyan jelölöd, csak jo legyen

000000000

"A tünet az, hogy a vezérlőt elindítva (üresen, csak a motorral), "tartó állapotban" kb. 3-5 lépéseket folyamatosan ugrál, és persze nagyon hangos."

Vannak olyan célfeladatra (pl. banki automata) tervezett motorok, amik csak egész lépésre alkamasak a mágneses mező kontsrukciójuk miatt. Ez a Nema34-es típus, vagy pl. a Nema23 A23KMC050CN02CA is ilyen. Nem igazán alkalmasak CNC gép hajtáshoz, mert nem lehet ezeket normálisan microstep üzemben használni.

KBalázs

Azt mondod, hogy az adok-veszekben sokat látott
Minebea 23KM-C050CN02CA (enkóderes)
Minebea 23KM-C050CN01CA (anélküli)
motorok konstrukcióilag alkalmatlanok CNC hajtásához (microstep-gond)?

Ezzel a problémával más is találkozott már itt?

Akár igen/nem, írja már le a véleményét, komolyan érdekelne.

000000000

Nem mondtam, hanem azt írtam.

Nagy Zoli

Ezekre a motorokra még senki sem panaszkodott, biztos vagy benne amit írtál? Ha kipróbálod küldök egyet ajándékba.

Victorious

Szia,

Természetesen nem állt szándékomban rontani a motorjaid hírét, csak valóban a megoldás érdekelne, hiszen pont azért vettem 6db-ot, mert dolgozni szeretnék velük, és mert egyébként bennem fel sem merült, hogy gond lehet egy közönséges bipol motorral.

Ha eddig senki sem panaszkodott, akkor szerintem megoldás lehetne, ha meg tudnánk kérdezni olyas valakit aki szintén vett ilyet, és használja, hogy neki hogyan sikerült munkára fogni?

Egyébként pont azért említettem, SándorP-t mert ő is vett belőle tőled, és neki is ugyanezt csinálják a motorok DM860-as vezérlővel, és ő is tanácstalan ...