Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha nem vetted volna észre kerülöm már az olyan válaszadásokat, és így nem is írok semmit azokra a beszólásokra, amik NULLA közeli érdemi műszaki tartalommal bírnak a beírásom témájával kapcsolatban, viszont egébként erősen előítéletesek, szubjetívek, kötekedők és lényegtelenek.

Neked is most csak azért válaszoltam, hogy megértsed vagy észrevegyed ezt a fajta hozzáállásomat (tudod új, hatásos PID védelmi/békeszerető szabályzókör algortitmus fut már az agyamban az ilyen esetekre), és ne csak két nevetős ikont kapjál maximum most te is, mint az előbb dtb. Természetesen szakmai alapon a továbbiakban is állok a rendelkezésedre, mint írtam.[#wave]

000000000

A léptető motor vezérlők közül az alábbi, hobbysták által is nagy számban használt fő típusokat teszteltem már ilyen mérések kapcsán: DRV8825, A4988, Toshiba szériák, TMC szériák, MSD50-4.2, DM542, stb....

Aztán néhány próbára kapott visszacsatolt encoderes stepper meghajtót is teszteltem, a 2017-es székesfehérvári talin élőben is.

Profi DC szervo motoros tesztjeim is vannak, ezek egyfajta referenciát jelentenek per pillanat a sorban.

Veled ellentétben én nem becsülném le ömagában a hagyományos léptető motort se, picit érteni kell a lelkivilágát, és a hajtásméretezés alapelveit, és akkor sokat tudnak javulni is a képességeiken belül persze. A rosszul megtervezett visszacsatolt stepperes hajtás néha rosszabb eredményt ad, mint egy jó mezei hagyományos.

A későbbiekben majd még valószínűleg itt is publikálok pár érdekes, és meglepő mérési eredményt, a weboldalamon van épp elég már.

Vetesi75

A hajtás felbontásigényét saccolva feltételeztem, hogy mikrolépéses üzemben ment, de ennek ellenére az egész lépések frekvenciájával ismétlődően ingadozik a gyorsulás.
Első körben megnézném azt a motort, hogy két egész lépéshez képest szimmetrikus-e a féllépés pozíciója. Statikus állapotban, vezérlő nélkül csak simán egy labortápról. Ezzel kb. kiszűrhető a selejt motor. Aztán ugyanezt megismételném a meghajtóval is, akár minden mikrolépés pozíciónál. Ha itt is minden rendben, akkor a fázisáramok aránya korrekt csak az egyes pozíciókhoz tartozó összegük nagyságával lehet baj.

000000000

Sok kis apró tényezőt említettél, pl. a léptető motoros hajtás statikus pozíci beállási képességét micro step esetén. A TB6560 IC sok más tőle 5-ször drágább digitális meghajtót ilyen szempontból megelőz a méréseim kapcsán, tehát nem ez a fő hullámossági ok.

Arról nem írtál semmit, ami szintea legfontosabb, egy olyan vasba öntött tényező, amit a motor mechanikai időállandójának nevez a szakirodalom. Több mint 10 éve, még Varsányi Péter Fórum főnöksége alatt a szervo topikban az egységugrás és az időállandó témát eléggé kiveséztük hatalmas viták kapcsán (talán akkor te még nem voltál aktív fórumos), azóta is pár ember (főleg akiknek sejtelme is alig van a témához szakmailag) ezeket a kifejezéseket itt szitokszónak, és hobbyban értelmetlennek tartja, de ez legyen az ő problémájuk.:)

Pedig minden itt kezdőddik, egy motor önmagában is egy lengő, két tárolós visszacsatolt rendszerként modellezhető, itt kell elsősorban keresgélni a jelenségek kiinduló okát, magyarázatát, mértékét.

PSoft

Korábban, igen csak lehúztad a TOSHIBA TB6560 IC köré épült kínai,és más egyéb gyártású motormeghajtókat.

Ezek szerint "sikerült" -lehet, nem is jó a kifejezés- kiküszöbölnöd saját tervezésben/építésben a korábban szinte majd mindegyiknél felmerülő hibákat/problémákat.

Más...csak kíváncsiság.

A [#t263#] motorvezérlőjét sikerült-e már tesztelned a saját mérőrendszereddel?

000000000

Így van, az akkori piros és kék 3-4 axis kínai TB6560 vezérlők hibáira próbáltam rájönni én is, és egy saját nyákterv + pár jó helyen elhelyezett hidegítő kondi, és a HOME position IC láb felhasználása, áram lecsengés változatok beállítása az IC bemeneti lábainál "csodákat" művelt ezzel az IC-vel, és alap feladatokra bőven elég. Azt se felejtsük el, hogy azóta már van a TB6600-as nagyobb testvér is, ezt is szeretem a saját kis nyákjaimon, és a szokásos 3D nyomtató mini stick stepper meghjtókhoz is van egy saját kis optocsatolós leválasztású panelem.

Eddig még a SmartStepper-es hajtást nem mértem be, mivel én nem vettem belőle, fórumos érdeklődő meg ezzel kapcsolatosan  még nem jelentkezett. De ahogy olvastam a topik fejleményeit sokan még fel se élesztették a komplett hajtást, csak "bespájzoltak" belőle.:)

PSoft

Tudom, kitartó vagy...
(ebben talán...)[#kacsint]

Ezek szerint ennyit számít, ha valaki nem az olcsó "tömegcikk" előállításra,és a profitra törekszik.

A "bélyeg" meghajtóknál, -A49xx DRVxx- az optocsatolós panel milyen jelentőséggel bír? Miben nyilvánul meg a beépítés jelentősége?
Vannak gyakorlati, vagy -a hobbista szemével is- látható pozitív jelei, pld. egy 3D nyomtatónál?
Vagy...
Te tudod, hogy sokkal jobb úgy a motornak/vezérlőnek,és...punktum! [#smile]

A SmartStepper...

Biztos így lehet ahogy írod, az enyémek is a "spájzban" várakoznak.:)
Ha gondolod, szívesen a rendelkezésedre bocsájtok egy példányt egy "Robsy-féle tesztelésre/mérésre".[#wave]

Bencze András

Lehet elsiklottam felette.. akkor bocsi. A valós sebességet és gyorsulást hol és mivel mérted?

Bencze András

A kérdés csak a mivel...

000000000

Tapasztalatom szerint ha nincs galvanikusan leválasztva egy step/dir motor hajtás a mezei PC-s vezérlőről, az sok bosszantó, véletlenszerű hibajelnségnek is lehet a forrása. Védi is a vezérlő eszközt, mert azt ritkán élik túl a step/dir jel küldő eszközök, portok, ha a több tíz, netán több száz voltos motortáp is oda keveredik valami fatális meghajtó hiba miatt.
Ezen okok miatt optós leválasztás nélkül én semmilyen hajtást nem használok.

Köszönöma smartstepper-es teszt felajánlásodat, ha nem lesz közelebbről itt helyben, összehozzuk majd a tieddel.

000000000

Ha egy lineáris vagy körpályán mozgó test egyik valós mozgás jellemző függvényét (út, sebesség, gyorsulás) bemértük egy arra alkalmas szenzorral, és azt így már ismerjük, abból bármelyik másik kettő kiszámolható, hiszen köztük egyértelmű, szoros differenciálási/integrálási matematikai összefüggések vannak. Hogy mik ezek, azt pedig ~340 éve már ismerhetjük Newton-nak köszönhetően, a földkerekség egyik legnagyobb zseni fizikusának/matematikusának köszönhetően.
Hál Istennek ezek a műszaki törvények nem változnak havonta, évente, mint a legújabb és éppen aktuális op. rendszer vagy PC alaplap, így elég egyszer az életünkben megtanulni, megérteni.

Vetesi75

Statikus dolgokat méregetünk, tehát időállandó, inercia, stb. még szóba sem kerülhet. Először mechanikai szempontból tegyük korrekté a cuccost, utána vizsgálódjunk elektromosan. A jelleggörbe állandósult szakasza, ami nálam kiverte a biztosítékot, mert ennek a "nyomaték ingadozásnak" egy korrekt motornál, korrekten kezelt mikrolépéses üzemmódnál nem szabadna, hogy fellépjen.

000000000

"Statikus dolgokat méregetünk, tehát időállandó, inercia, stb. még szóba sem kerülhet."

Őőő, izé, .....[#csodalk][#conf]

Ugye viccelsz? Vagy ha nem, valamit teljesen félreértettél eddig ebből a motor dinamikai mérésből.

Vetesi75

Nem viccelek!
A motor mechanikusan (mágnesesen) korrekt?
A vezérlő mikrolépés-pozíció szempontjából korrekt?
A vezérlő az egyes mikrolépés-pozícióhoz tartozó tartónyomaték szempontjából korrekt?

000000000

Bocs, de ha nem viccelsz, akkor javasolnám, hogy aludjál ezekre a kérdésekre egy jót, holnapra "leesik a tantusz", és magad is rájössz sok mindenre, amiket most még nem látsz kristály tisztán, és így most még műszaki tévutakon jársz.