Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

A léptetőmotor már csak ilyen, ugrabugrál, a szíj meg rugózik.

Egyébként a grafikonon egyforma a léptéke a programozott  és a mért értékeknek?

svejk

Jut eszembe, a múltkori dologra pontot tettél már?
Tudod a különféle vezérlőprogramok mérései.

dtb

Ez egy nagyon jó grafikon, de mint információ nekem sokat mondana az időintervallum is, azt nem lehet valahogy rávarázsolni?

000000000

"A léptetőmotor már csak ilyen, ugrabugrál"

1. Én azért a helyedben "dobmék egy hátast", amikor a valóság ennyire szembejön veled, miközben a kedvenc vezérlőd grafikája 24 millió színárnyalat mellett szinte folyamatosan mást mutat, mint a valóság.[#csodalk][#conf]

2. A gyorsulással kapcsolatban (lila egyenesek) akkorát hazudik a vezérlő alapadata, hogy azt csak 5-szörösen nagyított léptékkel lehet ebben az ábrában érzékeltetni. Ha azonos lenne a lépték (a sebességeknél azonos), akkor csak egy vízszintes lila vonalat látnál. Ez ugyebár a nulla szint.
Van az ábrán egébként két sárga segéd vonal, ezek a +- 5 m/s2 gyorsulási szintet jelölik ki. Jól látható, hogy bizonyos időőpillanatokban ezt a szintet jóval meghaladó gyorsulás értékeket és bemér a rendszer, és ennek rendkívül súlyos műszaki, dinamikia, technológiai következményei vannak. A röhej és egyben a katasztrófa meg az, hogy ezen jelenségek közben a vezérlés azzal nyugtat, hogy nincs itt semmi látnivaló, NULLA a gyorsulás az állandósult sebesség szakaszban.[#nyes]

3. Egyelőre Robsy, Mach bemérési adataim vannak.

svejk

000000000

1. Ha értelmeznéd az ábrához tartozó hosszú, szöveges adat felsorolást, ~1 másodpereces fejszámolással meg tudtad volna határozni, hogy kb. mennyi idő alatt is történt ez a teszt. Én helyetted most ezt biztos nem végzem el.
Mellesleg ennek az ábrának első körben az időnek csak annyi szerepe van, hogy egy állandósult mozgási sebesség szakasz is ki tudjon alakulni. Ez pedig szemmmel látható, hogy teljesül.

2. Ez az ábra egy nagyobb mérési kép kiragadott része csak, hiszen a pozíció (út) megjelenítés sincs rajta. A teljes ábrán minden fontos lépték, adat természetesen megtalálható, majd talán ilyeneket is láthatsz (meg már láthattál is) itt tőlem.

3. Épp elég infó, elgondolkozni való van ezen az ábrán (ezért is készítettem), egyelőre ezekkel küzdjél meg, és szűrd le belőle a számodra legfontosabb tanulságokat. Ha meg nem érdekel a valósággal való szebesülés, tanácsolom, hogy ugorjál, amikor a Robsy nick nevet meglátod ezen a fórumon. Informatikus nyelven:

if visual nick name$ = "Robsy" then goto to end of topic[#nyes]

000000000

Tudod te azt. Gondolkozz, és a következtetéseket rád bízom.

PSoft

IdézVan az ábrán egébként két sárga segéd vonal,...

Én azt hittem, a két sárga vonalat csak az ábrád színesítésére rajzoltad oda.[#smile]
Mondom is magamban...
Ha lassan is, de azért a kőkemény valóságban is alakul a " 24 millió színárnyalat".[#wave]

svejk

Gondolom használjunk DOS-os Robsy féle vezérlőprogramot.
Azzal egyébként mit mutat a grafikon?

Vetesi75

Üdv! A motor léptetési üzeméről (mikrolépés) lehet valami információt kapnunk? Köszönöm!

dtb

Helytelen válasz :-)
Egyébként meg már a '90-es években is garantált pótvizsgát jelentett a GOTO használata a fősulin :-)
Én azt gondolom, hogy bármiféle mozgást ábrázolni az idő megadása nélkül, kb arra jó, mint a távfutó maraton futás közben fellépő viszkető bal heréjéről írt doktori disszertáció. Pedig ott legalább konkrétan tudjuk, hogy a bal heréje viszketett, de itt még az sem derült ki, hogy milyen vezérlőről van szó, és milyen beállításokal...

000000000

Köszönöm a témába vágó műszaki kérdésedet.
1.8 fok-os kétfázisú motorra (konkrét típus: 23SH51-042, párhuzamos tekercs bekötéssel) vonatkozik a mérés 1600 step/fordulat microstep beállítású saját építésű TB6560 vezérlővel hajtva.

Egyébként egy rendkívül izgalmas lehetőséget teremt ez a Robsy mérőrendszer, rengeteg időt, energiát öltem már bele az elmúlt évek alatt. Ugyanis úgy kell felfogni a koncepciót, hogy az egész vizsgálandó CNC gépet mindenestül (A vezérlés + B hajtáslánc + C mechanika) tekintstük egy fekete doboznak, és ennek a legvégére (a szán szerkezet vagy a forgó asztalra) elhelyezzük a méréshez szükséges szenzort. A gépen csak egy 2 soros G kód fut majd le, pl. 10 mm-oda vissza mozgással különböző előtolási sebességekkel tesztenként, közben meg dolgozik a Robsy mérőrendszer, és begyűjti az adatokat. Ezt követően ott a helyszínen azonnal egy teljes kép jelenik meg arról, hogy mi történt a pozíció, sebesség, gyorsulás tekintetében.

Nyilván óriási különbségek lesznek attól föggően, hogy a "fekete doboz" milyen elemekből áll ( pl. milyen CNC vezérlővel, motorokkal /léptető, AC/DC szervo, ..../,  milyen precíz mechanikával állunk szemben), és ez az egész CNC milyen érték kategóriát képvisel.

Egy biztos: A mérési eredmények a műszaki valósággal fognak szembesíteni minket, és ha kellő alázattal, tudással, tisztelettel fordultunk gépünk megépítése, tervezése során ezen törvények felé, a lehető legjobb, az ideálishoz egyre jobban közelítő eredményt fogunk kapni cserébe.

Ismerve persze néhány Fórum tag előítéletes mentalitást persze sokan azt mondják, "mit ugat már megint itt ez az ostoba mérnök", hát "működik" az én gépem, más meg nem számít. Nos nekik azt üzenem, alkalmazzák az előző beírásom feltételes ugrását. Ha viszont csak egy szakembert, hobbystát érdekel ez a téma, és a "működés" szavacska valós árnyalatai, minőségi jellemzői, akkor már sokat tanulhatunk az itt felvetett műszaki kérdések kapcsán egymástól. Így aztán köszönöm Neked a pontosító kérdésedet, ezek és még sok más apróság is ok-okozati összefüggésben van a végeredménnyel, hiszen minden méréshez tartozik egy feltétel/körülmény rendszer is sok-sok változóval.

000000000

[#nyes][#nevetes1]

PSoft

Biztos sokunkban megfogalmazódott sok "műszaki" kérdés, a képeddel, grafikonoddal, közölt paramétereiddel kapcsolatban.
Többek között bennem is, pld. ugyanaz, amit Gábor megkérdezett.

Többé-kevésbé ismerve engem...
Vajon, ha én kérdezem ugyanezt, nekem...mit válaszoltál volna?[#nemtudom]

zozo

-és milyen mértékben felelős a TB6560 ezekért a csúnya kilengésekért? Van/volt lehetőséged másik vezérlővel is ugyanezt a mérést elvégezni?

Sztem már túl sok energiát ne fektess a visszacsatolatlan  léptető motor mérésekbe, megtanultuk Tőled, hogy lassan hobbi kategóriából is kiszorítandók lesznek.

Azért érdekes lenne még egy encoderes léptető viselkedése is a mérőpadodon.

Aztán léphetünk minden téren a szervók felé, már egyre gyakrabban elérhető itt a fórumon is a kis teljesítményű hobbira alkalmas szervó kombó.