Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Fektessél be te is egy kis gondolkodási energiát, rajzolgassál orsót, meneteket, és ha nem megy X óra múlva a tisztán látás, majd visszatérünk rá.
Így érted neg, és tanulod is meg igazán, ha te is dolgozol egy kicsit, hiszen alap dologról van szó.

8c3s5ew4i

akkor is én nyertem mert átgondolva / józan parasztival/ csak az egymás utáni meneteket mértem és az 2 mm
De minden másodikat kell mérni :-)
évek kérdése és belejövök :-)

dtb

Nem minden másodikat kell mérni!!!
"1 kör 4mm elmozdulás" Ennyi, és ne ragozd tovább, mert belegabalyodsz a saját hmmmm....
Az a lényeg, hogy alap esetben mondjuk 200 lépés egy kör, (360/1,8) akkor mennyi az elmozdulás, tehát így egy step jelre 4mm/200lépés=0,02mm lépésed lesz.
Javaslom, olvasgass! :-)

8c3s5ew4i

olvasgatok
de nem érteni akarok hozzá hanem csak összehozni magamnak.
Ezért kérdezek olyanokat akik ezt tudják és vágják :-)
ebből lehet tanulni
Főleg azt  hogy ne bízz az occo áruban :-)

dtb

Hát ez rossz hozzáállás... [#wilting]

8c3s5ew4i

akkor nem értetted mit akartam
az hogy használok orsót még nem jelenti hogy tudok csinálni
azt hogy az áttétet kiszámoljam az nem gond mert a fokból kitudtam számolni a léptetést, azt viszont nem tudtam hogy 4 mm mozdul az orsó 1 körre mivel én csak a menetemelkedést számoltam a 2 mm de ez nekem nem lényeges mert nekem az átmérők kellenek hogy a faragnivaló csövem is ugy mozogjon mint ha sik felület lenne és ez megoldgató ugy nálam hogy gumi görgőket hajtok meg és igy nem számít a cső átmérője csak a z beállításnál
tévedésem a menet miatt meg 2 x finomabb mozgást hozott volna ami megint csak 1 hetet visszavett volna mig megoldódik
a gondom ott hogy szakmai információ a neten rengeteg van de mind englis, én meg csak a magyart értem, hiába van tolmácsprogi ha a szakmai szavakat nem érthetőre hozza ki.
Ezért kérdezek és halgatom meg azokat akik értik. nem szégyelek kérdezni. nincs olyan ember aki mindenhez ért és nem is lessz. Hiába nézek utánna ha csak csepegtetett részinformációk vannak. Ezért hiszek bárkinek addig mig nem tapasztalom a szándékos átverést. De sajna mint a felvetett probléma is mutatja 2 azonos nema 17 motor sem azonos bekötésü belül hiába a csatik azonossága és a vezetékelés.
Mégegyszer köszönöm a segítséget mert megy a léptető.

8c3s5ew4i

nem rossz a hozzáállásom
Ha kocsit akarsz vezetni akkor megtanulod az adagoló a generátor és a klíma szerelését? Nemhiszem, megtanulod melyik szaki mit old meg a kocsidon és a telefonszámát és címét elmented :-)

dtb

Nem vitatom a leírtakat, de nekem a "de nem érteni akarok hozzá, hanem csak összehozni magamnak" kicsit sántított. Vagy meg akarom érteni, vagy kihívom a szerelőt. A köztes állapot a "majd lesz valahogy", meg az okos nézés, fejvakarással. Nem cseszegetni akarlak, félre ne értsd, csak akár hobby, akár pénzkeresés, illik előtte azért ismerkedni vele, de utólag sem késő :-)

000000000

Jó, hogy méricskéltél, csak üdvözölni tudom.[#eljen]

Viszont ezeknek a digitális "trükközésű" csendes meghajtóknak nagy ám a hátránya is, mert pl. egy step jel esetén "szegénykém" nem tudja (elvi alapon nem is tudhatja) mit csináljon, és totál lebutul dinamikailag, mire meg is lépi teljesen, sehol sincs az ilyen hajtás a hagyományoshoz képest.
A másik problémájuk, hogy az egységugrást nehezen viselik, és nagyon sokáig hullámos, lüktető a valós pozíciójuk alakulása, ami sajnos a munkadarab kontúrján is megmutatkozik CNC megmunkáláskor. A Robsy weboldal motordinamikai mérések fejezténél láhatsz pár összehasonlító mérési eredményt a témával kapcsolatban is.

B.Zoltán

Egyet értek, hogy a dinamika az sérül, és olyan helyeken ahol fontos a gyors reagálás, egységugrás, ott nem előnyös ez a digitális vezérlő.
Viszont a menetvágásnál a mi esetünkben előnyösebb a csendes rezonancia mentes járása miatt.
A késleltetése egy step jel akár lehet is, mert a jövőbe nem lát szegényke.

Ebből úgy néz ki, hogy hátrány nem lesz, de nem kell növelni a mikrolépést tovább a csendes járás érdekében, mert akár 800 lép/ford esetén is szépen megy.
Az előtolásnál javulás tapasztalható, mert ott nagyon lassan kell lépkedni a motornak.

Emlékszem a méréseidre, gondoltam is rá, hogy jó lenne egy ilyen jellegű mérés, mert az én műszer parkom az nagyon szegényes.

Azért vannak érdekes dolgok, ezzel a meghajtóval 1800fod/percig ment egyik motor, a másikkal csak 1200-ig.
Tovább nyúzom, a gyakorlatban akár kiderülhetnek még  disznóságok is, de eddig eltekintve a dinamikát, egységugrást, használhatónak tűnik.

000000000

A menetkészítés egy szinkron vezérlési feladat. Nem árt, ha a motorvezérlő kellően dinamikus, és arra is nyitott, ha hirtelen megváltozik a főorsó fordulatszáma pl. azért, mert egy hitvány frekiváltó direkhajtással alacsony fordulaton megtorpan, amikor fogásba kerül a menetkés. Vagy az se mindegy, hogy ha kell, a kés kirántása milyen dinamikával történik egy speciális munkadarabnál.
De mint minden műszaki kérdésnél általában itt is az van, hogy vannak előnyök/hátrányok, és az optimalizálási feltételek döntik el, mi a jobb hajtás megoldás.
Ha pedig egyszer Bp. környékén jársz, hozd el a kedvenc motorodat, motorhajtásodat, bemérjük egységugrás tesztekre 0.1 és 6 1/s fordulatszám tartományban. A kapott mérési eredmények összevethetők más meghajtókkal, motorokkal is (amiket már bemértem), ha megnyitjuk azokat egy diagramban a grafikus kiértékeléskor, erre ITT is láthatsz pár példát.

B.Zoltán

Igen, egy ésszerű kompromisszumot muszáj kötni az embernek, ilyen a kés kiemelés most nekünk.
Köszönöm a felajánlásodat, ha közelebb lennénk egymáshoz élnék is vele.
Ilyen távolságokra ritkán mozdulok ki sajnos, de még előfordulhat az is.

dtb

Kíváncsi lennék a véleményetekre, ki hogyan értelmezi az alábbi képet, ami a closed loopos kici kínai vezérlőm doksija. Ez alapján ki mit mond, a vezérlő step/dir jelek "active high", vagy "active low" típusúak?
Az már csak hab a tortán, hogy egy DIP kapcsolóval ez a logika beállítható/megfordítható...
Szóval, ki hogy értelmezi?
Bónusz kérdés: A t1, t2, t3, t4 microsec időket  az UCCNC-ben hol lehet beállítani?

dezsoe

A képen egyértelműen "active low" a step jel. Az időket külön sehol nem tudod állítani, együtt a kernel frekvencia határozza meg.

dtb

Igen, én is így gondolom, viszont akkor hibás a kép. (feszültség értékek)
Az ENA láb viszont pont ellenkező, vagy annak ellenkező lenne a logikája?