Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

Gránit az egész váz. Ez a motor az X tengelyre megy, még a Z nincs rajta, az még változtat a dinamikán. Ha lesz felesleges pénzem veszek ide is egy encóderes 6-8 Nm-es motort, de most az a lényeg hogy végre menjen valahogy.

noctiluxx

Sziasztok!
Segítsetek kérlek jó meghajtót találni a motorjaimhoz!Régi álmom teljesült nemrég, sikeült egy Farkas Ádám féle w300-ra szert tennem. SONCEBOZ 6600R045 motorok vannak rajta. Kaptam "ajándékba" tb6600 meghajtókat, de jól emlékeztem, hogy nem a technika csúcsai :) Egy nagyobb gépből volt egy szett 2dm542, amivel gyönyörűen megy, de a legalacsonyabb 1A beállítással is melegednek picit. A tápfesz 45V.
Mi a jó választás? Mach3-nál maradnék és beruháznék egy smoothstepperre is...

Gyati

Szia!

Ilyet vegyél, jobban jársz.

UC400ETH

noctiluxx

Köszönöm, ez szimpatikus! Ezt gondolom egy átalakítóval dughatom a sima BOB-ra. Mach3 pluginnal használható rendesen, vagy mindenképp uccnc? Eléggé hosszászoktam már a mach3hoz...

dezsoe

Használhatod Mach3-mal is. A mellékelt kábel d-sub25-ben végződik, simán rádugod és kész. Esélyes, hogy még konfigurálnod sem kell a már meglévő telepítésedet. Aztán, ha ki is akarod használni, akkor egyszer megleped magad egy UCCNC-vel. :)

4umhue7vh

Szia! jó pár éve Mach3-at és Edingcnc-t használok, fogalmam sincs az Uccnc-ről. Mi az a miétrt érdemes lenne beszereznem?

dezsoe

Szia!

Az előző hozzászólásban arra utaltam, hogy nem véletlenül kezdődik egyformán az UC400ETH és az UCCNC. Ugyanaz a fejlesztője az UCxxx vezérlőknek és az UCCNC-nek, és azt teljesen általánosságban el lehet mondani, hogy ez jót szokott jelenteni.

Az UCxxx vezérlőknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy tudod használni Mach3-mal is, de ha úgy támad kedved, akkor megveheted hozzá az UCCNC licencet. Nagyon sok olyan vezérlő kapható, ami csak Mach3-mal (vagy mással, de csak egy programmal) működik, így ha le akarod cserélni a programot, akkor kidobhatod a vezérlőt is.

Akárhogy cifrázzuk, a Mach3 elavult, hibás, de nincs támogatása és lassan nem lesz gép sem, amin fusson. Ahogy olvasom, a Win10 legújabb frissítései óta vannak vele gondok. Tudom, lehet használni még XP-t is, meg ami közte van, illetve főleg csak volt, hiszen januártól már a Win7 támogatása is megszűnik. Az egyre újabb gépekben pedig olyan alkatrészek vannak, amivel már a régi rendszerek nem mennek, mindennaposak az olyan új alaplapok (főleg laptopban), amikre már nem tudsz csak Win10-et telepíteni.

4umhue7vh

Ok, köszi az infót.

B.Zoltán

Teszteltem a DM542 vezérlőt.

Nagy meglepetés ért, hogy a 400 lépés/ford felbontásnál is nagyon csendes, rezonancia mentes.
A másik 2M542 vezérlő 1600 lép/ford-nál is jobban zajong, mint ez.
Az esztergán nagyon észrevehető a különbség a menetvágásnál, főleg az előtolásnál.

A képeken látható a magyarázata a halk járásának. A 2M542 még a klasszikus lépcsőjellel dolgozik, ez viszont viszonylag szép szinuszt csinál már akkor is, ha 6 mp alatt fordul körbe a motor (10 RPM).

Felvettük a két vezérlő hangját, ugyanolyan körülmények között, egy deszkalapra rakva, hogy rezonálhasson ha akar:
(A DM-nél még a jelgenerátor nyomógombjának nyomkodása is erősebb a motor hangjánál.)
2M542 hangja
DM542 hangja

8c3s5ew4i

Sziasztok!

Kis 3018-as kinai cnc-t vettem, mnegérkezéskor a léptetőkön semmi adatot nem találtam. Józan paraszti ésszel rendeltem hozzá Nema 17 léptetőből 12v-1.4A-rest 1,8°. Multhéten érkezett, próbaként felcsatoltam de nem megy. Balra forgatva rángatózva megy, jobbra fergatva is balra fordul de rángatózva azaz előre hátra. Vagy nem jót rendeltem vagy eleve sz.. az egész. Kézzel balra forgatva simán forog de jobbra lehet érezni a mágneseket azaz a lépésközöket.
Találkozott már valaki hasonlóval?, ez most csereérett gyári hiba miatt vagy elcsesztem és nem jót rendeltem.

dtb

Ilyen akkor szokott lenni, h az A-A B-B vezetéket nem jó sorrendbe kötötted be. Műszerrel, vagy uram bocsá' pár volttal nézd meg, melyik vezeték melyikkel van párba, és ha rángatózik, akkor cseréld meg a pólust (a vezetéket)

8c3s5ew4i

A cnc gyári vezetékével próbáltam mert annak is ugyanaz a csatija, szin szerint is eggyezik a hozzákapott vezetékekkel.

8c3s5ew4i

bár a szín a kinai occo-nál nem mindig igaz mert találkoztam már 220v os hosszabitóval ahol a sárgazöld volt a fázisnak kötve és a kék a föld [#nyes]

dtb

Hát akkor talán ideje lenne megnevezni, hogy konkrétan milyen vezérlőről, milyen motorról van szó, és milyen szoftverről, mert mondjuk ezzel kellett volna kezdeni.

8c3s5ew4i

Megnevezném ha ismerném a tipusát. Mint említettem 3018  as díy kinai. Arduino vezérli ez fix, tipusa nem leolvasható, de a gyári léptetőket szépen viszi grbl programból és offline vezérlővel is hiba nélkül. De a rendelt teljesen ugyanaz kinézetre csatlakozóra a gépenlevőkhöz, méretekre is, viszont a gépenlevők jelölés nélküliek. forgatót akartam csinálni és ugy okoskodtam hogy elég csak a csatit átdugni ha másik léptető van a forgatón, mert az x léptetésre akartam a forgatót. ennél többet nemtudok a lelkéről. Képet tudok max de azt is estefelé.