Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

"Akár mi is van ráírva ez egy bipoláris léptetőmotor"

Miért???? Áttkercselted 2 fázisúra az eredeti szervó motort?

4umhue7vh

Nem , nem ez igy gyári.

4umhue7vh

ez a belseje

dtb

jani300

Van egy faxnis motorom nekem is .
Hátha tudja valaki a rossz kép alapján miféle lehet ,én semmit nem találtam róla .

4umhue7vh

A képemen tisztán látszik hogy léptető, és műkődik is.Annyi hogy van rajta fék, meg egy néhány százas osztású encoder.

4umhue7vh

Ez egy szenzoros bldc motor, némi encoderkezdeménnyel.

jani300

Köszönöm !
Szerintem fénymásolóból van , három léptetővel és a panellal   , de valószínűleg ezekből sem lesz semmi :(

dtb

Jó :-) Nem szervo motor. Ez  meg itt a driver hozzá.
...de nekem tényleg mindegy, hidd el! :-)

4umhue7vh

Ez egy yaskawa.[#rolleyes] Egyépként meg van hozzá a vezérlőm is de nem tudtam vele mit kezdeni.

dtb

Félreértel. Én nem ezen lovagolok, hogy ez mi, - mert NEM érdekel. Csak neked akartam segíteni, mert ott van a linkelt oldalon, a servopack oldalán a supported motorok listája, és ott van az te motorod is ezen a listán.

4umhue7vh

Ok, értem. Igazából megfejtésként raktam fel, hátha másnak is hentereg otthon egy ilyen motorja.....

Rabb Ferenc

Talán egy alapfogalmat kellene tisztázni - nevezetesen azt, hogy mit jelent: SZERVO.

Ez egy hajtásrendszer aminek a lényege, hogy a kiadott parancs végrehajtásáról van visszacsatolás a szabályozórendszer felé és szükség esetén korrekció. De ez nem attól függ, hogy a sor végén léptetőmotor, DC vagy AC motor, esetleg egy hidromotor vagy pneumatika van.

A "mezei" visszacsatolás nélküli léptetőmotoros hajtásnál van egy parancssor, amit a léptetőmotor helyes méretezés esetén végrehajt pontosan - vagy nem (annyira)

Szervo rendszer esetén addig nincs továbblépés amíg a parancs maradéktalanul nincs végrehajtva, vagy a rendszer hibajelzéssel leáll...

A különböző szabályozási rendszerek, az ellenőrző és végrehajtó szerkezetek részletes taglalásától most eltekintenék, mert arról több vaskos könyvet írtak már nálam okosabbak és szorgalmasabbak.

dtb

Egy percig sem vitatom a tőlem nagyságrendekkel jobban hozzáértő véleményét, de:
"Szervo rendszer esetén addig nincs továbblépés amíg a parancs maradéktalanul nincs végrehajtva, vagy a rendszer hibajelzéssel leáll..."
Az én kici, óccó kínai closed loopos léptetőmotoromra ez maradéktalanul igaz. Akkor most hogy is van ez?

Rabb Ferenc

Az előző kicsit korán ment el...

Closed loop Ez a lényege és nem az, hogy mi zümmög a sor végén. Az a működés minőségét befolyásolja - és ezzel együtt a rendszer árát is.

Tehát ugyanúgy szervo rendszer mint Ati-é, amiről kiderült, hogy még a vezérlője is meg van. De a végén neki is egy léptetőmotor dolgozik.