Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

sastas

Röviden: nem, többet kell várni.
Hosszabban, kb 5 hszel lejebb.
[#t168p6024#]

4umhue7vh

Semmire sem jutottam, majd szét b@sz az ideg. Remélem amit Adamant talált jó lesz, holnap kipróbálom.

klaviokft

Sajnos ehhez nem jó a Leadsine szoftwer, hiszen nem az Ő termékük. Elérhető szoftwerrel sajnos nem tudok segíteni, de arra nagyon kényesek a soros portot használó eszközök, hogy milyen soros porttal kell kommunikálni. Az alaplapi port mindíg jól kommunikál, de az USB/RS232 átalakítók nagyon szórnak. Sokfélét kipróbáltunk a Klavióban, de csak egyet találtunk ami minden RS232-es eszközünkkel együtt tud működni. ( cserébe viszont rohadt drága [#conf], ezért nincs is fent a webshopban )

4umhue7vh

Az a legnagyobb baj hogy nem tudom a tuti szoftwert, ha meglenne, valahogy kikínlódom, de ez igy nem egyszerű, az lesz a legjobbha végre sikerül, és kiderül hogy nem is tudja azt amit szeretnék.[#conf] Pl, egy 2048 ostású encodert biggyesztettem rá egy  6,5Nm-es Sanyo motorra, ezt szeretném forgatni vele,de kéerdés hogy lehet-e állitani az encoder osztást, valahol azt olvasam hogy 1000-2500 között lehet.Egyépként alaplapi rs232- vel próbálkozok.

4h4344ty

A 2Nm-es motorjaim most 55V/3A-el mennek. Érdemes lehet erre
a meghajtásra váltani (40V/3A)? Vagyis a csökkenő erőt ez a rendszer tudja kompenzálni?

klaviokft

Sajnos az olcsóbb Easy Servos rendszerünkben sem lehet enkóder paramétert állítani. Előre programozott ( 2Nm-es, 3Nm-es ), vagy motorfelismerős rendszerrel ellátott ( 4Nm-es, 6 Nm-es ) vezérlők ezek. Ezért is áruljuk párban együtt. A Leadshine ES-D808-as vezérlőjét lehet paraméterezni, de az Leadshine árban van.

4umhue7vh

Hát ezzel nem tudok mit kezdeni, semmivel nem kommunikál.

dtb

Csak hangosan gondolkodok.
A korábbi beírások alapján elég sok darabra lenne igény a hall szenzoros vezérlőből, de költség oldalról nem sokat tudunk.
Van akinek a kisebb, van akinek a nagyobb, és van, akinek a 3.5A verzió lenne az ideális. A költségekről/árról nem sokat tudni, de van egy olyan sejtésem, hogy nem lesz olcsó.
Ha ilyen remek szakemberek készítik az eszközt, mi lenne, ha nem DRIVER-t, hanem CSAK egy jeladót készíttettnénk, ami kiválthatná a nem túl olcsó, és elég érzékeny encodereket.
Egy closed loop-os kinai vezérlő ~$50 körül mozog, esetleg akciós áron ki lehet fogni még olcsóbbat is, ezzel az árral szerintem nem lehet versenyezni.
Szerintetek nem volna jobb megoldás egy 1000-es jel felbontású hall szenzoros encoder "fejlesztése"? Olcsóbb lenne, és bővebb felhasználási lehetőségei lennének, mint az amperfüggő drivernek.

uferi

Tisztelt fórumtársak!

Hasonlóan csak csak gondolatfuttatásként a véleményem az, hogy ebben a külalakban (ha István azt mondja, hogy a Nema 17-es méretet rá lehet dolgozni gond nélkül a Nema 23-as motorra), illetve a 3,5Amperes verziót gond nélkül lehet használni a kissebb áramú motorokon, akkor szerintem érdemes lenne ezt a projektet végigvinni, mivel a különböző verziók valószínüleg leredukálódnak egyetlen verzióra. A Hall érzékelő a legdrágább alkatrész az alkatrészlistáról, a proci és a léptecsvezérlő ahogy láttam max 5-6 Eurónyi összeg. A jeladó gyártásához szoftware-t kell fejleszteni, amit nem szoktak átalában ingyen megcsinálni...
Javaslatom tehát az lenne, hogy a jeladós projekt az fusson ettől függetlenül és önállóan.

Minden jót, üdv.,
Feri

dtb

A jeladóhoz miért kell szoftver? Ezt nem értem. Hardveresen ugyanaz, (na jó nem pont, de hasonló) mint az enkóderes jeladók. A, B , Index, vagy ezek bővitett verziói. Rosszul tudom?

uferi

A Hall szenzor ( AS5047D ) adatlapja szerint a választható felbontások a következőekÉ "ABI programmable decimal and binary pulse-count:
500, 400, 300, 200, 100, 50, 25, 8, 512, 256 ppr ", mindezt SPI buszos parancsokkal lehet megcsinálni.
Azt, hogy nem kell programozni, azt értsd úgy, hogy nem kell bele firmware-t írni, de minden egyes bekapcsoláskor SPI buszon konfigurálni kell, illetve vannak OTP regiszterei is (például a null-helyzet koordinátája) amit ugyancsk SPI buszon történik.
Ha nincs ott egy mikrovezérlő akkor ki fogja elvégezni ezeket a beállításokat? A Hall szenzor nem fogja kitalálni, hogz neked 500, 400, 300, 200, 100, 50, 25, 8, 512, 256 impulzus per fordulatra van szükséged az adott alaklmazásban... (ezeket tudja az IC)

Szalai György

Egyre kevésbé szimpatikus. Túl van ez bonyolítva.
Miért nem tudja egy ilyen kis eszköz megjegyezni a beállításokat és utána egyszerűen csak tenni a dolgát örök időkig?

uferi

Pillanat, pillanat, a programot már mecsinálták, működik a léptecs vezérlése, paraméterek elmentése, PID értékek megjegyzése, kalibrációs értékek elmentése és megjegyzése, DE mindez a léptetőmotor zárthurkú vezérlésére igaz nem pedig más alkalmazásra (jeladó)! Meg lehet csinálni egy másik projektben a jeladót de ez plusszmunkát fog igényelni (firmware-fejlesztés).

Szalai György

Ééértem. Köszi.

dtb

Szia, köszi a magyarázatot, én másképp gondoltam a működését. Nem vagyok ebben a témakörben gyakorlott[/u], ezért elolvastam a hivatkozott AS5047D manualt, de nem lettem tőle okosabb. A manualban leírják, hogy ki lehet választani a szükséges interfész felületet, ebből az egyik az ABI, amikor is az A, B, I lábakon közvetlenül megjelenik az incrementális jel, az én értelmezésem szerint ehhez nem kell SPI.
A manual másik része taglalja az OTP memóriát "Non-Volatile Registers (OTP) A nonvolatile memory (One-Time Programmable) is used store the zero position of the magnet and custom settings", ami nem felejtős, ha jól értelmezem, vagyis csak egyszer kell megcsinálni. (mondjuk a mágnes kalibrálása is itt van,..hmmmm)
A manual végefelé pedig leírja, hogy hogyan kell felprogramozni:
"Burn and Verification of the OTP Memory
Step-by-step procedure to permanently program the
non-volatile memory (OTP)
"
Tehát én összességében ebből azt okoskodtam ki, hogy minimális hardver építéssel lehetne egy fix encoderfelbontású jeladót készíteni,de akkor ezek szerint valamit rosszul értelmeztem.