Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

De várom [#4936@Robsy] véleményét, ő majd - ha úgy gondolja - helyre teszi az alapfogalmakat, az esetleges félreértéseket és tévhiteket.

svejk

Hű, de de déja vu érzésem van... :)

dtb

4umhue7vh

Ja teljesen igyazad van, engem nem is az zavar hogy szervo van rá írva, inkább a 200v AC ami a vezérlő tápfeszültsége, nem a motoré. Ha valaki rápillan az adattáblára, azt gondolj hogy egy macskadobáló servomotor és megy a sarokba. Közbe meg használható, akár egy pár ezer forintos vezérlővel is, max 40v 4-5A.

000000000

Egy motor attól még nem lesz szervómotor, ha szervó körbe beteszed. A szervómotor egy minőségi kategória, a paraméterei pedig a minél jobb szabályozhatósági feltételekhez lettek tervezve, amikkel egy átlagos, olcsó motor nem rendelkezik.

000000000

A következő dolgokat kell még tudni erről a szervomotor feliratú motorról, amit te léptetőként teszteltél:
1. Mennyi a tekercsek ohm-os ellenállása?
2. A motorból négy vezeték jön ki, azaz két galvanikusan
független tekercs kivezetésű a motor?
3. Ha kézzel forgatod a motortengelyt, és rövidrezárod az egyik tekercset, akkor jelentős fékező nyomatékot érzel?
4. Kézzel forgatva sima járású a motor, vagy döcögve be-be ugrik pozíciókba?
5. Mennyi a pólus száma?

4umhue7vh

1,8 fokos, 4 vezetékes pipoláris leptetőmotor, tesztelve.Már egy gépen van, 10mm emelkedésű orsót hajt 1:1 ben, 4,8m/perc sebességgel.

000000000

Szerinted léptető motor.
A gyártó adatlapja szerint nem az.
Pl. amit kértem, hogy mérd meg, a tekercs ellenállása mekkora?

4umhue7vh

Berágtam, és szétszedtem megint, Ez a fogazott forgórész és állórész összekeverhető bármi mással? Ettől léptetőmotor. Úgy néz ki a gyártó hazudik.Van videó is a mŰködésről, később felrakom a youtube-ra.

4umhue7vh

A rossz kínai müszeremmel nem tudok pontosan megmérni ilyen kis  ellenálását, ezért kihagyom.

svejk

Ne bosszantsd fel magad, a címkén lévő többi adat is léptetőre utal.

Egy neves gyártó azt írhat a cuccára amit akar, csak nekünk itt bugyuta hobbistáknak nem szabad véletlen sem valamit eltéveszteni, mert kapunk. :(

4umhue7vh

Ja, jó lenne egy 140W-os szervomotor 6,5Nm nyomatékkal, még ha csak tartonyomaték akkor is,bár ha a fékre gondoltak.  Csak azt nem értem hogy jön ide a 200v 4A?

svejk

Mivel paralell-be van kötve hihető a 4A.
Mivel nem mai darab ezért a 200V is hihető, gondolom jó nagy az induktivitása.
Természetesen ez a meghajtó tápfeszültségét jelentheti.

Nehéz követni a gyártók logikáját gondolatmenetét, ott is csak mérnökök ülnek.  :)
(nem ám megsértődni senkinek! :) )

svejk

Az adatlapján biztos le van írva minden szépen, csak gondolom nem elérhető.
Ide a motorra meg a "legszebb" adatok kerültek csak. :)

Rabb Ferenc

Egy kínai weblapon a Google Translate azt mondja erről az akármiről, hogy ez egy "Sanyo lépcsős szervomotor RB29G1GT4B1"

Ha az "akcentusát" leszámítjuk, akár még léptetőmotor is lehet egy szervo körben. Mert a vezérlője mindenütt jár hozzá mint hozományhoz a menyasszony...