Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

uferi

Szia!

Bocs, hogy nem válaszoltam hamarabb, de a tegnapi nap LoneWolfnál voltam böngészni/vásárolni és elment az oda-vissz úttal az egész nap...

Ahogy írtad az előző hozzászólásban "minimális hardver építés" szükséges az IC konfigurálásához. Ez lehet egy SPI buszos interfész is (és persze minden bitet a regiszterekből tudnod kell, hogy milyen funkcióért felel), vagy persze egy mikrovezérlő akár(2-3 Eurós áron már "izmos" példány vásárolható). A mikrovezérlős megoldásnak szerintem egyértelmü előnye, hogy a Hall szenzor regisztereit (OTP) soft módon használhatja, vagyis nem szükséges végleges tartalomra írni, a mikrovezérlő minden reszetkor vagy betáp eseménynél a belső eepromból (mikrovezérlő eeprom!!!) beírogatja a regisztereket, tehát bármikor újratanítható és konfigurálható, ha viszont egy programozóval "véglegesre" írod az OTP regisztereket akkor azokat nem tudod már átírni, ha változtatni akarsz, akkor IC-t kell cserélni! (ami kb. 11USD ahogy Istán mondta)

Eredetileg nyíltforráskódja volt a SmartStepperes projektnek, meg kellene kérdezni Istvántól, hogy a jelenlegi "stabil" verzió forráskódja hozzáférhető-e, lehet, hogy könnyen átírható lenne jeladónak.

Üdv.,
Feri

dtb

Nálam féllábú a történet, az elektronikát ilyen szinten nem ismerem, (max alapfogalmakat). A forráskód elérhető, értelmesen, logikusan megírt, emészthető, de ez ugye arduinóra lett irva, nem tudom, ez így mennyire kompatibilis más micro kontrollerekkel.
Az egész történetnek igazából akkor van értelme, ha az így kapott encoder jeleit tudja kezelni az olcsó kínai closed loop-os driver, tehát elsőként ezt a kérdést kellene rövidre zárni szerintem.
Mielőtt bárki nekiállna a kínait fikázni, nekem kétfajta (2Nm) olcsó closed loop-os vezérlő+motor párosom is van, december óta használom őket, és bár mindennel csak ennyi gond lenne (semmi). Itt maximum még az marad nyitott kérdésként, hogy a kínai driver mennyire autoconfig, mert bár a leírás szerint tudja ezt a funkciót, de élesben még nem teszteltem, mert nincs mivel.

klaviokft

Szia,

Kicsit utánajártam, ( bár nem forgalmazzuk )hivatalosan csak az új típusú vezérlőt lehet bizonyos szinten programozni, a típusa CL-HSS86. A régi típusnak nem nyitott a programozási lehetősége, csak a gyárban használják. ( A kontakt gyártónk még magyarországra nem adott el új típusú vezérlőt ebből a sorozatból. [#wilting] )

Egyújabbgépépítő

Folytatva a Smart Stepper történetét.

Elkészült egy újabb változat, az A4954 helyett 2db A4950 került beépítésre.
Ahogy vártam kitűnően működik, a firmware minden változtatása nélkül 3.3 A a maximum beállítható áram.

Ezt fel lehet vinni 3.5 A -re, de akkor az áramérzékelő ellenállást cserélni kell és a szoftvert is módosítani kell.

Megváltoztattam az alkatrészek elhelyezését, most már majdnem minden a motor oldalon található.
Ennek az az előnye, hogy lehet egy hűtőbordát ragasztani az A4950 hűtésére, de hűtőborda nélkül is sokkal jobb a hűtés.

Valamint nyomtattam kétféle felfogatót, az egyik NEMA17 a másik NEMA23 motorhoz.
A NEMA17 kicsit ormótlan, ezen még gondolkodni kell. Ezekre a tartókra ventilátor is csavarozható, nagyobb áramnál szükség van kényszerhűtésre.

Miki2

Azért lassan kialakúl a végleges verzió.
Mikorra tervezed, hogy árat is tudsz mondani.
Várom már a kis ceruzahegyezőm átalakítására az első darabokat.

Egyújabbgépépítő

Most kaptam meg az ajánlatot a beültető cégtől.
Még átnézem és jelzem.
Viszont szeretném ha valaki még tesztelné mielőtt elindul a gyártás.

dtb

Szuper! [#taps][#taps][#taps] Épp ma volt eszembe, hogy vajon hogy áll a projekt, mert nagy a csend :-)
A képeket nézegetve nekem eszembe jutott valami. Léteznek olyan projektek, ahol Android+Arduino párossal remek, működő DRO-kat csinálnak. Ennek a készülő kütyünek esetleg ki lehet tenni elérhető (csatlakoztatható) formában az ABI jeleket? Ez esetben akár még DRO-t is lehetne hozzá csatlakoztatni!

Egyújabbgépépítő

Nem fér el több csatlakozó.
De...
Ha megnézed USB-n vagy soros vonalon most is lekérhető az aktuális pozíció.
A szoftver módosításával szerintem megoldható a folyamatos
pozíció kimenet.

phff55j06

Egy  4A fázisáramú 3,2V fázisfeszültségű (3Nm) léptetőmotorhoz keresek  tápegységet.  Milyen feszültségű és teljesítményűt kell választani a maximális  nyomatékú működéshez? A kapcsolóüzemű vagy a transzformátoros a megfelelőbb?

jani300

A meghajtó feszültség maximumánál nagyobb feszültségűt semmiképpen .
Csak arra céloznék hogy a kérdés feltevés is hiányos tartalmú .

jani300

Na jó , írd meg milyen léptetőmotor vezérlőt választanál .
40-80 volt körüli max feszültségűek vannak , ahhoz kell tápot választani utána .
Mondjuk egy DM 860 vezérlő talán jó lehet .
A hozzászólás alapján kezdőnek látszol ,nem akartalak megsérteni .

dtb

Hát ha értenék hozzá... [#kacsint] ... én biztos rátenném még azt az ABI kimenetet!
(arról nem is beszélve, hogy az eszmei/piaci értékét is növeli, nem is kicsit!!!)

B.Zoltán

Szinte ugyan ilyen adatokkal rendelkező 3Nm motorom hajtja az esztergám vezérorsóját.
32 Voltos trafóról egyenirányítón keresztül, alapterheléssel 42v egyenfeszültségre töltődik a 10000uF kondi.

Vezérlő most 2M542, vagy DM556 is lehetne, 800-as fordulaton 1,5 menetet vágva, több mint 600-on forog a léptetőmotor, és nem fogyaszt még 60 Wattot sem.
Én a 3Nm-es motort 120 Watt hálózatról felvett teljesítményig sikerült megterhelni.
Ettől sokkal nagyobb teljesítményű tápegység fölösleges, ráadású ez csak szakaszos terhelés általában.

Előttem is írták, ha olyan vezérlőt használsz, akkor lehet 70-80 Volt közé menni a feszültséggel, de szerintem teljesítményben nem kell nagyobb, csak a motorod magasabb fordulaton is nagyobb nyomatékot ad.

jani300

Jó ez a hozzászólás , ilyen részletes , gyakorlati adatokkal bíró hozzászólás ritka mostanában . [#eljen]

svejk

Az ajánlott tápfeszültségre van egy jó közelítő képlet.

A léptetőmotor tekercs induktivitásának a négyzetgyöke szorozva 32-vel.
(az induktivitást mH-ben kell a képletbe helyezni)

A tápegység pedig le tudja adni a motor áramának a kb. 70%-át.