Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

8c3s5ew4i

Ezért gondoltam hogy esetleg rossz a léptető mert lehetőség sincs a csatit másképp rádugni. Ha a rángatózás bekötési hibára utal akkor kimérem az a-c b-d vezetékeket és csinálok forditót. Ha meg rrossz  akkor kuka és rendelek mást, csak az 1 hónapos szállítási idő dühít.

dtb

Na akkor kezd elölröl. Mindig ird le, miről beszélsz, a motorról, vagy a driverről. Mivel próbáltad léptetni? Arduinóval, vagy valami más szoftverrel? A léptetőmotoroknál A-A B-B jelölés van, az A, B, C, D jelölés a modellekhez használt léptetőmotoroknál használatos. Hány vezetéke van a motorodnak? Hogy kötötted be? Fényképezd le, vagy rajzold le, de lássuk, hogy mit alkottál, hogyan akartad bekötni. Milyen léptetővezérlőt vettél? Link? Próbálj már valami használható, konkrét információt is adni, mert ez így csak vaktába találgatás.

8c3s5ew4i

Előről: szépen működő kis arduino grbl kártya vezérli az x-y-z léptetőim és a 775 ös motort vagy lézert. PC usbn kapcsolódik gépen wint10 enterprise. A hozzákapott grbl control progival szépen dolgozik a gép / ugyanigy a felcsatlakoztatható offline vezérlővel is szépen dolgozik/. a vezérlési jelre a léptetők a beállított mértékben pontosan mozognak /bipoláris léptetők 1.8° ezt tudtam kideríteni. azt is kitudtam guglizni / ami a barátom/ hogy 1.7 a-ig tudnak az arduino vezérlői dolgozni.
minden szép és jó a gyári rendszerben. De a rendelt bipoláris léptetőmotor ami 12V 1.3A és 1.8° a gyártó adatai szerint.
Na most ha lehúzom az x tengelyem léptetőmotorjánál levő csatlakozót ami az arduinó-tól jön mint x vezérlés, és rádugom  a vásárolt bipoláris léptetőmotor csatlakozójára akkor bárhonnan vezérlem is az x-et csak rángat, visszadugva az eredeti léptetőre megy szépen.
Tehát az én megitélésem hogy sz... az egész, de lehet hogy csak az occo gyárban elkötötték a madzagokat
de akkor bent a motorban :-)
Tehát a programoknak az offline vezérlőknek az arduinónak sőt a pc-nek sincs köze a rossz müködéshez.
marad az a lehetőség hogy a feszültség nem jó /de az max égésben vagy gyenge müködésben jelezne/ az amper eggyezik a gyárival.
40 éve vagyok elektromos :-) csak én leragadtam a vezérlés relés és diódás szintjén / de azt megtanultam rendesen Kuasy fröccsgépeken/
Ezért bátorkodtam csak a léptetőről érdeklődni a léptetős topicban.
Hátha ez a jelenség másra is utalhat.

8c3s5ew4i

Jópár bipoláris léptetőmotor kapcsolási rajzánál nem használják az A-A B-B jelölést. lásd gugli
csak hogy ne beszéljünk el egymás melett

dtb

Akkor ha 40 éve vagy elektromos, akkor én azzal kezdeném, hogy az eredeti motornál megnézném, hogy melyik kivezetés mivel van párban, (tehát, hogy eredeti motoron az +A nak melyik az -A párja,  és melyik a +B, -B) utána ugyanezt megnézném az új motorokon is. Ha egyezik, akkor gáz van. Ha nem, akkor át kell alakítani a csatlakozót. Először ezt nézd meg, utána lehet tovább agyalni. Szerintem.

8c3s5ew4i

ugy gondolkoztam hogy csak nem lehet ennyire rossz 1 gyártócég hogy elkeverje, ezért nem is mértem
Bár a diy rendszer nem nyerte el a cnc-nél mert amit küldtek ott a léptetőmotor felfogatása el volt furva 4 mm-t. az asztalba volt 2 mm csavarodás, meg pár apróság

8c3s5ew4i

Nagyon köszönöm az infokat. A cnc gyártó kötötte be másképp :-(
Az utánrendelt ugy ahogy kell és ahogy olvastam a hatpólusu csatin a1-a3  b4-b6
Cnc gyártónál szerintem /direkte forditva/ akarattal
 a1-a4  b3-b6
Ennyit a kompatibilitásról.
Az életbe nem jöttem volna rá hisz a csatik stimmeltek.

Köszönöm szépen a tanácsot, hálám örökké üldözni fog.

8c3s5ew4i

Az utánrendelthez adottkábel érintkezőit megforgattam és megy mint a kisangyal. látod az öreg róka erre nem gondol és még közben az is kiderült hogy a 2mm menetemelkedésű orsó 1 körre 4 mm visz mert dufla bekezdésű / na ezzel is szivtam volna :-D

dtb

A kis kínai észjárását úgyse tudod kitalálni. A lényeg, hogy legközelebb már nem hiszel a szemednek, hanem először ellenőrzöl :-) [#taps]

dtb

Este van már... Ne fárassz :-) Ezt azért még egyszer gondold át... Nem gondolnám, hogy olcsó DIY gépbe dupla bekezdésű, 2mm emelkedésű orsót adnak... Ott vagy a mikrolépéssel, vagy valami mással lesz a kavarás, de 4mm, vagy 5mm a kinai az én tapasztalatom szerint.

dtb

...feltéve, hogy golyós orsóról beszélünk, és nem trapézról.... de ott is furcsálnám.

8c3s5ew4i

Trapéz és 2 bekezdésű :-)
Szemüveggel néztem

000000000

Egy orsónál az egy fordulatra történő elmozdulásnál a menetemelkedés számít, a bekezdések száma nem!

Tehát az egy sületlenség, ahogy írtad, miszerint 2 bekezdés 2 mm menetemelkedéssel az 2*2=4 mm elmozdulást okoz.

8c3s5ew4i

na akkor hogy is van?
4 mm elmozdulási parancsot adok 1 tejes körhöz a léptetőn ha a menetek közt 2mm van akkor hogy jön ki?

8c3s5ew4i

megmérve mert itt ülök előtte
1 kör 4mm  elmozdulás
a menetek közt 2 mm
 2 fuvolás a occo kinai szerint és szerintem is mert ellenőrizve