Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

dtb

..és akkor még azt is tegyük hozzá, hogy ha az egyik motor lépést veszt, a másik meg megy, akkor a lépésvesztett motor dinamóként fog működni, és közös áramkör esetén forgásiránytól függően, de kiszámíthatatlan hatásai vannak.

000000000

Ezeket kár volt leírnod, mert alig van benne korrekt műszaki valóságnak megfelelő tartalom.

dtb

Akkor talán ha megtudhatjuk tőled a valóságot? A lehetőség adott.

000000000

Egyébként többször megfigyeltem már, és erre a Fórumra kifejezettten jellemező, hogy ötletelés folyik, persze magabiztos kijelentések mentén. Ennek így semmi értelme egy műszaki Fórumon, jó lenne, ha mindenki csak akkor írna választ, ha ért is a támához, és halálbitosan tényeket, valóságot ír, és nem azt, amit hisz, vagy tévesen tud, vagy csak mert folyamatos netes íráskényszere van, és mindenhez hozzá akar kotyogni. Egy kis önmérséklet, szakmai tudászint önismeret nem ártana Uraim!

000000000

Először te válaszoljál.
1. Mióta dinamó egy léptető motor?

dtb

Azt írtam: "motor dinamóként fog működni" vagyis ha egy léptetőmotort manuálisan, vagy más módon megforgatsz, akkor a mérhető feszültség generálódik a motor vezetékein. Mivel a kérdés az volt, hogy jó e, ha össze van kötve két léptetőmotor  sorosan/párhuzamosan, nem azon lovagolnék, hogy léptetőmotornak hívják, vagy dinamónak, hanem azon, hogy ez igaz, vagy nem.
Az, hogy nagyon szabatosan, korrekt műszaki tartalommal ezt más hogyan fogalmazná meg, azzal én nem nagyon tudok mit kezdeni, mert először le kéne írni, és utána lehet róla beszélgetni.

fpd0kbd4

Jól gondolom, hogy az említett összeállításban,lépésvesztés  esetén sem áll fönn a generátor üzemmód feltétele?

000000000

Te kezded el nekem megmagyarázni, mit csinál egy léptető motor kézi forgatás esetén? Vicces.[#nyes]

Így aztán bocsi, de azzal az emberrel nekem nincs további vitám, aki még mindig magyarázkodik, védi a védhetetlent, és nem érti, mi az alapvető különbség a dinamó és a generátor között.
További szép napot![#wave]

000000000

Először azt kell tisztázni,a lépésvesztés alatt te mit értesz, mert itt is sok a tévhit.
Légyszi írjál egy konkrét esetet az elképzelésed alapján (x, y behelyettesítéssel), hogy x mikrostep esetén y lépést veszít a motor, amire a kérdésed vonatkozott arra az esetre.
Ezen eset tisztázása után lehet válaszolni a kérdésedre.

dtb

Volt egy konkrét kérdés egy fórumtársunktól. Négy hozzászólásod született ehhez kapcsolódóan.
Neked is szép napot![#taps]

RJancsi

OFF
Nincs szánalmasabb annál, mint amikor egy tanár folyton azt bizonygatja a diákoknak, hogy okosabb náluk.
Az nem tanár.
Nem az a feladata, hogy kioktassa, lesajnálja a nála tudatlanabbakat, hanem hogy "leereszkedve" azok felfogó képességéhez megpróbálja átadni tudását. És akkor nem megvetés hanem tisztelet fogja övezni.
Kinek nem inge...
ON

000000000

"Négy hozzászólásod született ehhez kapcsolódóan."
Már megint tévedsz. A négy mióta egyenlő a nullával?[#csodalk]

Ugyanis egészen pontosan én a kérdés feltevőnek (RJancsi) még semmit nem írtam, hanem elsősorban arra a dezinformációra, szakmaiatlanságra reagáltam, amit te írtál neki válaszként.

dtb

Én csak amatőr hobbysta vagyok, beismerem, számomra ez nem jelent lelki válságot. Szívesen tanulok mindenkitől, és érdekel mások véleménye, (emiatt még akkor is kérdezek, ha esetleg nem kéne) ez szerintem túlélhető, megbocsájtható emberi "gyarlóság", viszont mivel szerinted - így írtad:  elsősorban arra a dezinformációra, szakmaiatlanságra reagáltam, amit te írtál neki válaszként." - nem jó válaszokat adtam, a lehető legtiszteletteljesebben megkérlek, hogy elemezd ki a válaszaimat, itt szégyenüljek meg mindenki előtt, és tanuljunk belőle közösen, VÁLLALOM! [#taps]
Hogy ne kelljen visszaidézned, ide másolom neked újra, és szépen kérlek, tedd meg a kedvemért, hogy bejelölöd, szerinted melyik nem volt szakmai, vagy korrekt.
A "hivatalos" megoldás az lenne, hogy a vezérlő programodban beállítod, hogy az a motor "slave" és persze meg kell hozzá adni az elsődleges tengelyt is. Igy a vezérlő, pl.  MACH3, vagy az UCCNC, ha kiad egy lépést az elsődleges léptetőre, akkor kiadja a slave motorra is.
Elvileg ugyanezt éred el hardveresen azzal, ha az enable, a step, meg a dir jeleket két összetartozó motor vezérlőre vezeted, de vigyázz a forgásirányra.

vagy ez?

..és akkor még azt is tegyük hozzá, hogy ha az egyik motor lépést veszt, a másik meg megy, akkor a lépésvesztett motor dinamóként fog működni, és közös áramkör esetén forgásiránytól függően, de kiszámíthatatlan hatásai vannak.

...és esetleg lehet, hogy tényleg így van??? Én már nem is merem érteni.

jani300

Szia !
 "Én csak amatőr hobbysta vagyok, beismerem, számomra ez nem jelent lelki válságot. Szívesen tanulok mindenkitől, és érdekel mások véleménye, (emiatt még akkor is kérdezek, ha esetleg nem kéne) ez szerintem túlélhető, megbocsájtható emberi "gyarlóság"  "    Evvel egyetértek ,én is vagyok evvel valahogy .
A lépésvesztést úgy gondolom hogyha elveszik néhány lépés az villamos problémát nem okoz .
A beszorult mechanika miatt viszont produkálhat érdekes dolgokat .
Kiváncsi vagyok a szakszerű magyarázatra ezek után én is .

RJancsi

Megvallom villamos dolgokban elég tudatlan vagyok, nem szakmám, autodidakta módon tanultam (sokszor a saját káromon) ameddig eljutottam, hogy már 4 többé-kevésbé működő cnc gépet összeraktam. (2 gravírozó, 2 lézer).
A tojás pingálót és a 3D nyomtatót nem sorolom ide, azok "gyári" alkatrészekből és tervekből születtek.
És azt is bevallom, számomra időnként hasznosabbak a hobbysta vélemények, tapasztalatok olyanok szájából/tollából, akiket nem gátol a "tudás". Egy ártatlan kérdést tettem fel, van-e valakinek tapasztalata, véleménye a léptecsek sorba kötéséről. Köszönöm a pozitív hozzászólásokat!