Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ne "rágjál be", szétszedni is kár volt megint, ezek helyett még mindig nem válaszoltál a 6098 bejegyzésem 1, 3, 4 pontjaira.
Mellesleg jó ha megbarátkozol azzal a gondolattal, hogy minden állandó mágneses AC szervo motort ha "megerőszakolunk", akkor "léptető motorként" is képes működni, de fordítva ez csak részben igaz. Tehát nincs abban semmi meglepő, hogy ez a szerencsétlen motor forog neked.

4umhue7vh

Írtam egy pár nappal ezelőtti hozzászólásomban, hogy max 40v-ról lehet használni,nagyobb feszről már mocskosul melegszik, és itt jön elő a 4 amper, kb addíg ment fel jól megterhelve, Igy nagyjából ki is jön a 140 Watt, ami rá van írva.Tartásban jó erös, és olyan mitha oda lenne hegesztve a tengely, nem nyúlik jobbra balra.de 500rpm felett elveszti a nyomatéka nagyrészét.

4umhue7vh

Ez nem csak forog, lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik mint egy hasonló kinai léptetőmotor.
Kiszáltam!

svejk

"...de 500rpm felett elveszti a nyomatéka nagyrészét"

40 V-ról még a modern kis induktivitású motorok sem pörögnek sokkal jobban.

Itt jönne képbe az a 200 V még ha nem is teljesen annyi.
A saját vezérlője bizonyára 200 V-ról megy és jól lekezeli a problémát.

svejk

Visszaolvastam... hány ampera állítottad azt a DM860-at?

Egy rendes lépetőmotor vezérlő a beállított áramot tartja a teljes tápfesz tartományban, attól nem szabadna jobban melegednie, hogy a ttápfeszét feljebb viszed a meghajtónak.

Persze vannak határok amiket főképp a motor induktivitása határoz meg.

svejk

a tűzforró meg megint nem egy agzakt meghatározás.
Egy átlag ember a 70 C-fokot a tenyerével kb 1 másodpercig viseli el.

Régebbi Vexta vezérlő leírásában meg az szerepel, hogy ha a motorod melegebb mint 110 (!) C-fok akkor vedd vissza az áramot. :)

Kár hogy nincs meg a saját vezérlője, ezt a motort csak azzal tudnád igazán kihasználni.

2f428kduf

A világ fejlődik, úgy több mint 35 éve panaszkodtam a franciáknak, hogy a daru forgató-motorján a kék festék, már sárgába hajlik, azt válaszolták: azon tojást is lehet sütni. És tényleg, talán azóta is megy.

4umhue7vh

Az amper maxon volt 7,5 :) DM860A
Egyépként megvan a vezérlője, most néztem, tényleg rámegy a 200volt a fetekre. Régebben küzdöztem vele pár napig, de nem jutottam semmire, van vagy 20db optós bemenete, ezeket ingereltem minden féle variációba de meg sem nyekkent.Szerintem nem is step/dir-es.

svejk

"Az amper maxon volt 7,5 :)"

Ugye-ugye!? [#ejnye1]

4umhue7vh

Na jó megpróbálom 80v-ról kevesebb Amperral. [#kacsint]

4umhue7vh

75 Voltot tudtam varázsolni, az ampert 4.9-re állitottam.  jobb lett! A 4.8m/perc sebességet fel tudtam vinni 5.1-re 0.3 G mellet. 1méteres 25/10-es orsót forgat.Szerintem nem rossz.

svejk

De ha 4 A van a mocira írva, akkor miért 4,9-re állítottad és miért nem a 4,28-ra? [#nemtudom]

Ezen encoder is van?
Akkor meglehet valamelyik encoderes vezérlővel lehetne még próbálkozni.

svejk

Komoly a mechanikád?
A 3000 mm/s2 már eléggé rángatni szokta a hobby szerkezeteket.

Sajnos kompromisszumra szinte mindig szükség van.

dtb

Az eredeti meghajtója micsoda egyébként? Arról lenne olyan fotó, amivel be lehet azonosítani?

4umhue7vh

Kisseb áramnál nem melegedett eléggé a motor:)
Túl vagyok már az encoderes vezérlő kinlódáson, egy pár oldalal visszább megtalálod ha érdekel.