Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

No ezt már a golyósorsó és motor -esetleg áttétel- választás esetén be kellett volna lőnöd.

Most már csak az marad hátra, hogy megkeresed a mechanikád határát és egy biztonsági tényezővel leosztva határozod meg a max. sebességet és gyorsulást.

ab

Powerbelt-nel is segitenek, ha kerdezel. Ott kaphato motoroknal 300f/p van feltuntetve. Tibor (Robsy) 600f/p-ben szokta javasolni a maximumot. Ez egyebkent meg 6Nm-es motornal is bevalt, persze attetelen keresztul hajtva az adott orsot.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

svejk

Általában 300-ig nincs baj, felette meg segít az ima. :)
Te UCCNC-vel fogod használni, az szerencsére jobban kézben tartja a gyorsulásokat mint a Mach3.

svejk

Egyébként meg tekintsd meg a motorod nyomaték-fordulat grafikonját és rögtön látni fogod, hogy kb. mit várhatsz.

gaben

Belőttem én ezt már régen, ez alapján terveztem a gépet és a mechanikát is.
A max. és biztonságos fordulatszámra azért van szükségem, hogy véletlenül se fussak bele lépésvesztésbe.

gaben

Ismerem a Powerbelt-es szakikat is, szoktam tőlük is szakmai tanácsot kérni.
De gondoltam itt előbb kapok választ, végül is ez a HobbyCNC fórum. ;)
Itt azért mégiscsak gyakorlati szakemberek lézengenek. [#awink]

000000000

Jó lenne, ha a konkrét hajtástechnikai fő adatokat is megírnád (motor tartónyomaték, áttétel, orsó menetemelkedés), enélkül csak általános "ökölszabályokat" lehet mondani v. max. tekintetében.

Aztán a lépésvesztés szempontjából sokkal fontosabb a gyorsulási szakasz, amiről eddig szó se volt. Hiszen az állandó sebesség egy "mesebeli" dolog, oda el is kell jutni a CNC világában is, és ez a "rögös út" sokkal veszedelmesebbb, mint állandó sebességgel szántani a levegőt. A primitív lineáris rámpa mint tudjuk messze van az optimálistól, tehát ha olyan vezérlőd van, ami csak ezt tudja, máris érdemes sok mindent átgondolni.

ab

Van egy régen vásárolt léptetőmotorom. Még t2cnc.hu matricás. Típusa: 34SM095-064-8W-SB14-6.4 (1.8fok, 6.4A/fázis, 2.6V). Megmértem a tekercsek ellenállását, 0.8Ohm. Elírás lehet a 6.4A/fázis, vagy ekkora különbség lenne a most listában szereplő 6.4Nm-es motor között?

(Minden méret egyezik, csak zavar ez a felirat.)

000000000

Nincs itt semmi gond.
Párhuzamos tekercs bekötés esetén jó közelítéssel stimmelnek az adatok.

ab

Sorosan, vagy párhuzamosan kötve érdemes bekötnöm a tekercseket? (Azokról a motorokról van szó, amiket meghatároztál nekem a héten.)
Két vezérlő adott már. Ezek fázisonként csúcsban tudnak 8.2A-t, így bárhogy köthetem a tekercseket. Nagy motorfordulatra nincs szükség.

td9vdrgga

Sziasztok.

Fel tudnátok világosítani hoy az uni és a bi poláris léptetők közt mi a különbség? Mi az előnye és hátránya? Lézergépet akarok építeni gravírozáshoz..

dtb

Ezt a linket (is) olvasd el, nagyjából benne van minden.

td9vdrgga

Köszi a linket. Sajna nem lettem okosabb. Az unipoláris talán erősebb a több tekercs miatt és több lépést képes megtenni?