Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

remrendes

Meg egy verzio, 1-1 gomb plusz-minusz es 1 gombbal lehet allitani a lepestavot. Mondjuk Arduinoval, plusz akar egy kis LCD-vel.

dtb

Egy szimpla Aruino-ra nem gondoltál? A driver hajtható róla, van analóg bemenete, tehát akár potmétert is tehetsz rá, és még gomboknak is marad bemenet.

dtb

de egyre gondoltunk:-)
[#taps][#taps][#taps]

Gyárfás Attila

Üdv
Egy kis tanács kellene.
Fitózáshoz kellene egy timelapse slider.
Egy hasonló mint ez.
https://youtu.be/YJUrCWnqNHM
Egy a rajta lévő motor léptető vagy dc legyen szerintetek.?

Ebay vagy Alin vannak ezek a stepper meg dc motor speed controlerek. Tudnátok ajánlani erre valami megoldást.?
Ami lényeges, nem nagy tömeget mozgatna, max. 3-400gr. Max 12v os legyen. Sebességet lehhessen állitani, pl. potival, köszi.

fpd0kbd4

Kérem a törlést "adok-veszek"-be  akartam

4h4344ty

Tanácsot kérnék:
Léptető motor esetén (párhuzamos kötés, 3A) a meghajtó korlátozását  csúcsáramra vagy RMS-re kell beállítani?

ibudwmwah

Sziasztok!

A mai nap folyamán egy "CNCPart" féle Pico Drive (P-type) motorvezérlőt akartam beüzemelni, de sajnos nem sikerült munkára bírni. Az első próbánál sajnos nem az egymáshoz tartózó léptetőmotor tekercsvégeket párosítottam össze, de utána rögtön javítottam a hibát és ezután se akarta az igazat. Utána kicseréltem egy másik ugyanilyen tipusú motorvezérlőre és azzal tökéletesen működött minden. A kérdésem az lenne, hogy ez okozhatta-e a léptetőmotor vezérlő meghibásodását? Mert más kockázatos dolgot nem csináltam vele ami esetleg hibát okozhatott volna. [#nemtudom]

ANTAL GÁBOR

Tisztelt Kollégák !
A mai debreceni találkozó miatt ragadok  tollat    .Ismét láttam Tuba István  ( Egy újabbgépépítő )encoderrel visszacsatolt léptetőmotor (szuper!!)  vezérlőjét .  A korábbi ( székesfehérvári) találkozón is csak    néztem mint a moziban .
A kommersz   léptecs tengelyére ragasztott  mágneses Hallos encoder informálja az elektronikát a léptecs tengelyének az állapotáról  és ha az a kiadott parancstól eltér   ( hiba képződik    ) akkor a léptecs az erőnek erejével     visszaáll a parancs által dekralált értékre .. Felületes szemlélő azt érzékeli  mintha Dc ( AC )   szervó lenne a motor ill a driver

És akkor  a javaslatom  :     A Fórumon évekkel ezelőtt az összetartó kollégák képesek voltak egy közös célért összefogni   ( E240 es motorok behozatala    Hollandiából    (köszönet Svejknek ) ,   A300 as nyákok gyártása,( mind elfogyott azóta)   spéci driver a E 240 es motorokhoz  amit  Sneci szervezett ,  és  Tuba István is csinált egy szuper panelt amivel csoda dolgokat művelhettünk a Mach -hal

És akkor kinyögöm a javaslatomat      :

Várom olyan kollégák jelentkezését akik szeretnének birtokolni    olyan léptecs hajtást ami visszacsatolt  ("SMART STEPPER")
Bírom István ígéretét: amennyiben kb 20 jelentkező összejön akkor nekiáll a gyártásnak   Vagyok én  minimum 2 vel    Homovics Miklós is jelezte hogy kellene neki  min 3     db

Reggelre kiszedem a fotókat a telefonomból és fölteszem ide a képeket

Addig is :a nagyobb egység egy Nema 23 es léptecsre építhető
  .  Extrém erős  , ( Bőven nagyobb a nyomatéka mint 1.5 Nm )
 A léptecs sokkal gyorsabb mint    a hagyományos driverekkel és a rendszer ára ( amit remélem István az érdeklődők számának  függvényében hamarosan kiszámol  ) is NAGYON   humánus .

Szóval          :  várom a potenciális jelentkezők  nevét
 ..  István ! Te pedig kalkulálj és ha összejön  a"kritikus tömeg   ( elég aktuális   a napjainkban )  akkor   csinálj nekünk ilyet !!!

Ps : reggelre felteszek 1-2 fotót a látott csodáról

Devecz Miklós

Ha elfogadható lesz az ára, akkor 3-(6) darabra én is jelentkezek.

c2nsu773m

Ha nema32 is megoldható lenne akkor 3db érdekelne.
Kérdés 3 tengely esetén hogyan történik a visszaállás?
A másik két tengely is visszalép?

Szalai György

Én is jelentkeznék pár darabra, de a határértékek és árak azért érdekelnének természetesen.

dezs

2-3 db nekem is jöhet.

ANTAL GÁBOR

Frászt !   Csak az a tengely lép vissza aminél a hiba képződött.  Bezárom a rendszert egy black box" ba és tekergetem a kiálló tengelyt   :  ,  pont úgy működik mint egy Dc szervó  ( csak nem  "zizeg " )   viszont nincsen  keféje,  helyette olcsó és erős .  Van egy rendszerem ami korábban léptecsre épült .  Ha túlteheltem akkor létrejött a lépéstévesztés és gebasz , No ez a hibatárolóban maximált hiba erejéig        kijavítja hibát ...
A Nema 23 az csak    egy fizikai lehetőség ( a panel mérete )  az áram a döntő.  A driver   ( emlékeim szerint ) Kb 3 A es   DE  :  más az a 3 amper  mint a normál  esetben

dtb

Amper és ára függvényében akár 10 darab is...

bicme92us

Az én értelmezésem szerint  mindegyik motornak saját enkóderes vezérlője van, amelyik ha lépésvesztés lenne korrigálja a lépéseket. Tehát mindegyik motor független a másiktól önálló.
tehát akár a központi vezérlő hibáit is képes kijavítani