Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor elégedj meg annyival, hogy itt a tengelymozgatásoknál az unipoláris felejtős, legnagyobb előnye az egyszerűbb, kevesebb félvezetőt tartalamazó meghajtó elektronika volt.
Ne erőltesd Te sem.

hostya

A Google a barátod...
-Keress..!
-Olvass..!
-Tanulj.!!

Ne várd a sült galambot, mert az nem tud repülni... [#integet2]

s7manbs8

Milyen értelemben szeretnél okosabb lenni ?

Ha nem elég jó, amid van, motor hajtásnak,  akkor:

Minőségben, jóságban valami hasonló a sorrend, mint az alább látható listában, lefele egyre jobb a cucc, persze a jóság is relatív milyen értelemben.

1. Régi fajta Robotron léptetőmotor
2. Unipoláris motor
3. Bipoláris motor
4. 5 fázisú léptető motort
5. DC szervó motor
6. AC szervó motor

stb. van még pár különleges kategória, meg lehet ezekről elég sokat elmélkedni.

fpd0kbd4

Sziasztok!  B.Ú.É.K.

Mivel aktív a topik lenne egy kérdésem. Egy léptecs doksijában,jól értelmezem,hogy a következő szöveg arra utal, jumperelhető step-dir üzemmódra?  

1/2 CLK switch is to select pulse input mode.
.
1-pulse input mode : CW › operation command pulse input, CCW › rotation direction pulse input
([H]: CW rotation, [L]: CCW rotation)
.
2-Puls input mode : CW › CW direction rotation pulse input, CCW › CCW direction rotation pulse input

Teljes doksi

svejk

Igen, az 1 pulse input módot kell kiválasztanod.

fpd0kbd4

Köszi! Ez az év jó hírrel kezdődik.Remélem csak így tovább.

td9vdrgga

Igyekszem tanulni ahogy időm engedi. De napközben ritkán érek a gép elé. És ilyenkor este éjfél felé, már annyira nem fog az agyam. A munka és a két gyerek lefáraszt rendesen.
Reméltem hogy tudok segíteni a jó irányba elindulni. Mert ha a gép váza megvan azután már a motorokhoz kell igazodni mindenben vezérlés téren. És ha rossz típusú motort vennék és vezérlést stb dobatom a kukába. Akkor kicsit drága a hobbi.

jani300

Szia !
Svejk meg írta a tutit !
Annyí dolgod maradt hogy megállapítsd milyen teljesítményű motorokra van szükséged .
Ha nem tudod eldönteni közölj némi infót a gép méreteiről ,várható felhasználási területéről ,ha eddig még nem tetted .
A motorok működésének megértéséről annyit írnék hogy nekem évekbe tellett míg itt olvasgatva nagyjából képbe kerültem ,és utána tudok önállóan keresni egyedül is már ha valamit nem értek .
Most néztem mikor is regisztráltam ...
A hab a tortán hogy elektronikai alapképzettségem azért megvolt ,de ez teljesen ismeretlen terület volt számomra .
Sok mindet begyűjtöttem alkatrészeket ,de ténylegesen semmit nem alkottam még a témában :(
Most tevékenységi kört kell váltanom ,talán jutok e téren is valamire ...

td9vdrgga

Lézergépet akarok építeni. Az elképzelésem szerint 1.5N motorokat raknék fel. Ez már elég erős gondolom hogy egy megközelítőleg hasznos 500*500 alapterületen mozgassa a 40x40 alu gépépítő idomon a lézerfejet. a Felső sínen csakis a lézerfej fog helyet kapni. Minden egyéb elektronika a gép egyéb részén.
Elképzelésem az hogy egy dobozt fogok gyártani és abban lesz elhelyezve az összes vezérlő elektronika. A leolvadást megelőzendő aktív hűtés fog kapni.

A híd mozgatására egy két oldalon forgó motort, a lézer modul mozgatáshoz egy motort teszek.A mozgatáshoz lineáris sin rendszert fogok alkalmazni. Fogastárcsa és fogasszíj 3mm fogtávval

Hosszirányban két tengelyen fog mozogni dupla hosszú golyós hüvelykeken. Fogastárcsa és fogasszíj 3mm fogtávval.

Hobbinak szánom de ha kicsivel többért megbízhatóvá lehet tenni ami akár kisüzemi teljesítményt is tud nem bánom.

Ezen felül egy magasságálltóval is ellátom a lézer modult. Amivel a különböző vastagságú anyagokhoz tudom igazítani a fókuszpontot. De ez inkább már luxus kategória.

jani300

Ehhez érdemben nem tudok hozzászólni ,tanácsot adni.
De a leírtak alapján a tapasztaltabb fórumtársak már biztosan tudnak segítséget adni ,véleményt mondani .

Szalai György

Nem luxus kategória a vágógáz adagolás és a füst elszívás.
(Lehet egyesített rendszerben is.)

td9vdrgga

A füst elszívás az nem luxus. Csak nem írtam. A vágógáz  meg talán lesz. De mivelhogy nem vágási célzattal vettem meg a lézer fejet így nem lesz rá szükség. Legalábbis most.
De természetesen beszerzek majd egy kompresszort és szépen beadagolom a levegőt hogy azzal gyorsítsam és javítsam a minőséget a vágásnál.

td9vdrgga

Ez az elképzelésem nagy vonalakban. Természetesen egy biztosan fog változni az elképzelés ahogy növekszik a tudásom. Nem egy hirtelen jött ötlet volt ez már évek óta álmodozom róla. A tanácsot viszont elfogadom hogy bipoláris motorokat alkalmazzak.

Idézetet írta: ElektronMilyen értelemben szeretnél okosabb lenni ?
Csak arra voltam kíváncsi hogy a bi és uni poláris motoroknak mi az előnye és hátránya egymáshoz képest. De ez már eldöntve.

zozo

IdézFogastárcsa és fogasszíj 3mm fogtávval.

Felbontást számoltál már?

td9vdrgga

Még nem. Mivelhogy terv még a gép.De ha elárulod mit jelent a felbontás számítás máris kalkulálok.