Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

MoparMan

PSoft

Szalai György

Attól hogy egy 12F629-be írnak egy kezdetleges sorrendvezérlő kódot, még nem lesz léptetőmotor meghajtó.
Hiába írom rá, hogy 555-1, még nem lesz 555 sem.
Ez az elnevezés csak egy alantas haszonszerzési vágyból született reklámötlet.
A magam részéről szégyenletesnek és gyalázatosnak látom.

mex

Azért ebben van egy kis csúsztatás.
Szóval TE 555-1
A magam részéről így látom korrektnek...

MoparMan

nem csak neked szólt, ezért nem válaszként írtam.

gaben

Köszi az ötleteket Miklós és Laci, de már megvan a tökéletes cucc a feladatra.
Sajnos nem értek annyira az elektronikához, mint kellene, sosem foglalkoztam ilyen berendezések építésével.
Jelen pillanatban a minél egyszerűbb, mondhatnám "plug&play" eszközök jöhetnek számításba, mert sem időm, sem energiám nincs a többi tanulására.
Szeretném ha az év végére működne a CNC gépem és még rengeteg egyéb feladat várat magára amit el kell végeznem.

Az arduinos verzió még érdekelne is, és van is otthon tanulókészletem, de tél óta elő sem vettem.
Na majd egyszer biztos minden olyan projektre lesz időm, ami a fejemben van. :)

zozo

Egy 4 Nm-es mocit raktam egy emelő szerkezetbe. Vezérlője az eredeti enkóderes, hozzávaló.

Az egyik cél a csendes üzemelés is lenne, ezért gumiágyban vannak a motor csavarok, a kuplung műanyag betétes. Orsót hajt.

Próbáltam az összes mikrolépést és ehhez megfelelő meghajtó frekit, de a motortesten érezhető rezgés/zaj nem sokat változik. 10.000 step/rev körül a legcsendesebb.

Mit lehetne esetleg még tenni a csendesítés érdekében, na persze a szervóra való cserélés nélkül :)

Egyik további ötletem, hogy az orsón a réz anyát pl. POM-ra cserélem, mivel érezhető, hogy az orsó viszi a hangot a további fémelemekre. Tartok tőle, ez sem sokat segítene, a műanyag is átadná az alacsonyfrekis rezgést...

Sajna fogazott szíjas hajtásnak nincs hely, mindenképp direktben kell hajtani az orsót.

zozo

Köszi! -ezen érdemes elgondolkodni....
Az orsóra tudnám esetleg tenni, közvetlen a kuplung után, mert a kuplung egy lyukban van. Végülis ott is ugyanolyan jó lehet. A gyorsításokat meg visszább vehetem, nincs jelentősége.

Szalai György

Az Oriental szerint a rezgések csökkentése érdekében a tehetetlen terhelésnek fel kell vennie a motor által szolgáltatott nyomaték 30-70% -át.
Túlzottan nagy motor nem hatékony és túllendülésből származó rezgéseket kelt, mert alul van terhelve.
A terhelés J és a rotor J aránya 1: 1 és 10: 1 között legyen, rövidebb, gyorsabb mozgások esetén a jó arány 1:1-3:1 közötti.
Lehet, hogy a vezérlés hangolásával is csökkentheted a rezgéseket.
Azt írják, hogy legtöbb motor rezonanciapontja 60 fordulat/perc, 200Hz körül van.
Kerülni kell a rezonanciapont környékét.

zozo

Köszi Gyuri.
A fordulat amúgy 300-500 rpm között van üzemi körülmények közt, itt már illik/illene szépen futnia.

svejk

No ha már szóba jött az Orientál, akkor én meg a napokban találtam egy régi adatlapjukon a következő képletet, mellyel számolható a start frekvencia csökkenése a terhelés tehetetlenségi nyomatékának függvényében.

Talán úgy egy éve sok szó esett erről a támáról Robsy gyors, léptetős hajtásai kapcsán.

gaben

Sziasztok,

a léptetőmotorok ideális fordulatszámáról olvasgatok a neten, de eléggé tág határok között vannak erről leírások.
Van ahol 100-300ford/perc, van ahol 5-600ford/perc környékére írják az ideálist.
Nem szeretném ha a gépem lépést tévesztene a megmunkálás közben, éppen ezért még időben szeretném jól belőni azt a max. fordulatszámot (illetve az áttételek függvényében a megmunkálási m/min sebességet), ahol biztonsággal üzemeltethetem.
Tehát a kérdés, mekkora fordulatszámmal kalkuláljak?

köszi, Gábor

Miki2

Nagyon sok múlik az alkalmazott feszültségen.
Tapasztalatom szerint érdemes legalább 70-80 V-os meghajtót alkalmazni.
Nálam a 3.1 Nm-es motorok 70 V-os meghajtóval mennek 68 V üresjárati feszültségű tápegységről.
A toroid 48 V-os szekunder feszültségű.
Ez így működik már vagy 10 éve, lépésvesztés csak az én hibám eredményeként fordult elő.

gaben

Köszönöm, de a kérdésem úgy általában a léptetőmotorok fordulatszámára irányult.
Tudom, hogy sok múlik a feszültségen, de nekem egy másik tartományban működő rendszerem van, ezen már nem tudok változtatni.
Klavio-s szakemberektől kaptam választ.

üdv, Gábor