Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

zozo

Nagyon off itt, törölve lesz biztosan, de röviden:

a fogazott tárcsa (fogszám * osztás) megadja egy fordulatra eső elmozdulást. Ezt elosztod a léptető mikrolépéssel és megtudod, mekkora lesz a legkisebb elmozdulás. 1/4-1/8 mikrolépésnél ne nagyon számolj kisebbel, mert nem biztos, hogy le fogja lépni.
Ez tájékoztat a várható pontosságáról (legkisebb lépésnagyságáról) a gépednek.

td9vdrgga

Ebbe jobban bele kell merülnöm.
Köszi a segítséget.

4umhue7vh

Sziasztok! ismeri valaki ezt a léptetőmotor szettet ? A kéket ismeren én is az jól müködik, de ez  10eft-al olcsóbb, lehet hogy használhatatlan?
https://www.ebay.com/itm/EU-SHIP-NEMA34-34SSM1460-Closed-Loop-Stepper-motor-142mm-9n-m-1000-line-HBS86H/153137387524?hash=item23a7b31804:g:rOYAAOSwe91bcRER:rk:2:pf:1&frcectupt=true

000000000

Vannak olyan feladatok, amikor egy step/dir hajtást manuálisan, számítógépes CNC vezérlés nélkül is lehet működtetni (pl. vezérlő/mechanika/motor tesztek, kamera mozgatás, stb.). Ilyen esetekeben elég egy potméter, mint fő kezelő elem, aminek középállásában a motor fordulatszáma nulla, a két végpontban pedig +/- irányban maximális.
Ez a kis kézi vezérlő fejlesztésem TTL szintű step/dir jeleket ad ki, ezeket kell csak csatlakoztatni a hajtás bemenetekhez, és már kényelmesen forgathatjuk is tetszés szerint a motort a poti tekergetésével.

http://www.robsy.hu/te19/Robsy-manual-controller-k.jpg

Robsy kézi vezérlő demovideó.

PSoft

Tudsz ebből nyomógombos verziót is készíteni?
Két alkalmazás szerinti iránygomb, a motor addig forog amíg a gombot nyomod.
Ha elengeded a gombot, az adott pozícióban marad a hajtás.
A videó jobb oldali potija pedig, a hajtás sebessége, mint ahogy most is.
Potinál nem fordulhat elő, de a két gombos verziónál ki kellene zárni az együttnyomás hibáját.

000000000

Kényelmetlenebb, macerásabb lesz a kezelés, de megoldható. Sajnos ekkor a nyomógomb használata egységugrás problémakört vet fel a start-stop fordulatszám felett.
Ugyanis nagyobb poti sebesség beállításoknál pl. start esetén lehetséges, hogy el se tud indulni a mezei léptetőmotoros hajtás, leálláskor meg túllendül a motor, és lépéstévesztések közepette akadozva fog esetleg megállni.
Ezért aztán ilyen nyomógombos esetekben be kell tenni egy automatikus gyorsulást kezelő modult is, ami "megszelidíti" a nyomógomb hirtelen motor indítási alapjelét.

A potméteres kezelésnél ugye nincsenek ilyen gondok, mert a gyakorlatban nem tudsz egységugrás jelet generálni, bármilyen gyors is a kezed.

Szalai György

Csalható lenne a dolog, ha a nyomógomb alatt nem egy záró kontaktus, hanem egy nyomó potméter funkciót megvalósító szerkezet van.
Mint pisztolyfúrógép ravasza potméter.

svejk

Okos dolog, sokszor jól jöhet. [#eljen]

Van benne valami meredekséghatároló is, hogy ha odatekered a potit nagy sebességnél, akkor se lépjen ki a motor a max. gyorsulási tartományából?

Főleg Psoft kérte gombos verzióánál lehetne gond nélküle.
Sőt itt ki lehetne használni a start-stop frekit, meg az "S" gyorsulási görbe szerinti fejlesztésedet.

No nem akarok én belepofázni csak megindult a kivánsághormon az agyamban.

svejk

No, míg körmöltem szinte meg is válaszoltad. :)

PSoft

Elárulom, egy lézer asztalemelésre gondolok.:)

Szerintem ez esetben, a rámpa sem gond...
Ha megcsinálod a két gombos verziót, -az általad jobban látható problémák kiküszöbölésével- érdekelne a dolog.

4umhue7vh

Esetleg potméteres joystick?

remrendes

Ilyenre nem lenne jobb egy mondjuk 6 gombos megoldas? Pluszminusz iranyban mondjuk egy 5mm, 1mm es 0,1mm gomb?

PSoft

Igen, de az csak bonyolítaná a dolgot.
Én egyszerű kontaktusban gondolkodom, a többi meg...legyen az elektronika dolga.:)

No de akkor, én is elmélkedek...

Az általam vázolt feladatra elég volna egy csavarbehajtó motoros hajtása, -aksi helyett táp- az irányt kiválasztó kapcsoló, meg az "ahogy nyomom, úgy megy ravasz".

PSoft

No de akkor, már nem is itt a helye, hanem a..."mechanikai ötletek"-ben.:)

Szalai György

Nyomógombbal mindenképp az lesz a végeredmény, hogy vagy lassan forog a motor, vagy a lassulási rámpa miatt nem ott áll meg ahol elengedted a gombot.
Az eredmény kínlódás.
Visszacsatolás nélkül hosszabb távon üdvözítő megoldás szerintem a több fokozatban egymás után kapcsolható léptetési frekvencia plusz az egyeslépés üzemmód.
De kinek hogy.