Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

És akkor az ígért fénykép . A feltűzhető kijelző segítségével láthatóvá válnak a beállított paraméterek . ( áram , hiba stb) Az egység felprogramozása a panelon 4 db kis nyomógombbal történik .. És mint a képen látható minden a motor végén helyezkedik el .  Csak táp kell neki  ( Dc 24 V )

guliver83

Már csak egy ár kellene.
[#eljen]

000000000

"Mutass is valamit, ne csak a levegőbe beszélj. Te mindig csak írogatsz itt a görbékről meg a száraz elméleteidről, de egy képet, vagy doksit ami alátámasztana, igazolna nem vagy hajlandó prezentálni."

Megkérlek ismét, ne hazudozzál![#ejnye1]

A Robsy motorhajtás dinamikai mérőrendszereimről itt olvashatsz. Ezen mérési eredmények kapcsán pedig nagy dinamikájú, különleges  szinkronhajtás fejlesztéseim, alkalmazásaim vannak, pl. itt és itt prezentáltam. A fórumon is számos helyen találsz utalásokat az egységugrás tesztjeimről, hobby CNC találkozókon 2006 óta ezek nagy részét bemutattam. Sajnálom, hogy egyszer se jöttél oda hozzám, akkor talán nem hazudoznál itt össze-vissza velem kapcsolatban.

A helyedben arról az apró tényről se feledkeznék meg, hogy te még se születtél, amikor én már saját fejlesztésű CNC szervohajtású Robsy oktató és labor robot család fejlesztésével, gyártásával foglalkoztam. Így aztán szívesen mesélek neked személyesen a villamos motorok kéttárolós differenciál egyenletéről és az abból fakadó műszaki következményekről is.[#hamm][#wave]

ebalint

Talán jobb lett volna, ha a műszaki tartalmat a készítője tárta volna elénk, így kizárható lett volna ilyen-olyan félreértések, pontatlan fogalmazás miatti vita.

A "szervezés" ötlete becsülendő.

Szalai György

Azt gondolom, hogy a 24V 3A határ, a felhasználást a kis, gyenge gépekre korlátozza.
Lehet ezen emelni? Mondjuk 80V 10A környékére?
Még egy tulajdonság fontos. Nekem legalábbis.
Lehet-e a tartóáramot alacsony értékre állítani?

000000000

Micsoda stílus ez megint?[#wilting][#conf][#csodalk]
Mi az összefüggés szerinted egy ember szakmai felkészültsége és hogy van-e, és hány éves az autója között? Hát a nagy semmi!

Ugyanis ismerhetünk pár világhíres professzort, akinek nincs autója, gyalog, vagy tömegközlekedéssel jár, viszont sok olyan ostoba, idióta gazember is van ebben az országban, akinek a feneke alatt több tízmilliós új autó van.

Úgy látom a néhány karekteres csicsa kijelző a motoron totál csődöt okozott nálad az utóbbi megnyilvánulásaid kapcsán.[#nyes][#conf]

Arról mesélj inkább, hogy pl. 1000 rpm körüli léptetőmotor fordulatnál beavatkozási helyzetben honnan lesz 5 - 20-szor nagyobb motornyomaték, amitől valóságos és hatékony pozíció szabályzás tudna megvalósulni, mint az AC és DC szervóknál?
Vagy azt gondolod, hogy ez a fő műszaki kérdés mellékes, és a csilivili kijelző ezt is megoldja? Ugyan már, ne bohóckodjunk emberek!

Szalai György

Szerintem, de Te ezt jobban tudod.
Attól ,,erős", hogy a motortengely szöghelyzetének ismeretében a betáplált villamos energiának nagyobb részét lehet forgatónyomaték létrehozásra fordítani, mint a szöghelyzet ismerete nélkül.
Míg a hagyományos léptetőmotor meghajtó pocsékolja a motor ,,vasba öntött" képességeit, mert a villamos energiát nem jó pillanatban (szöghelyzetben) és nem optimális mértékben adagolja, ezért a motor, az idő jelentős részében, forgatónyomaték létrehozása helyett csak melegszik.

Valószínűleg a léptetőmotoros lépés-veszteség kompenzált hajtás nem egyenértékű egy szervomotoros pozíciószabályozással, de legalább már közelit hozzá.

dtb

Egyetértek veled, nálam is a terhelhetőség lenne a fő kérdés, de szerintem ilyen méretekben a 10A irreális elvárás. Gyakorlatias megközelítésből nézve, a 2Nm léptetőmotorok kb. 4A-5A körül mennek, szerintem ezt kéne tudnia a tömeges felhasználhatóságért.

A fotót nézegetve csak két inputot látni, gondolom a step+dir.
Van bármi féle hiba visszacsatolás a PC irányába, ha valami gebasz van?

Ha a vezérlő csak 3A terhelhető, akkor 5db kellene, ha többet is tud, akkor akár 10 is.

000000000

Szerintem valamit alaposan félreértesz Te most itt ezekkel a gondolataiddal, hiszen a léptetőmotor alap M/n görbéje adott, és az rendkívül kedvezőtlen szabályozhatóság szempontjából magasabb fordulatszámok esetében.
A műszaki szabályzás egyik alapfeltétele pedig az, hogy a végrehajtó eszköz (itt éppen egy léptecs) képes legyen tág határok között a névleges paraméterének az X-szeres túlteljesítésére bizonyos idő tartományban, ha a rendelkezőjel azt úgy kívánja.
Szerinted konkrétan mennyi ez az X egy léptető motornál ilyen esetben, és egyáltalán milyen lehetőséged van ezt növelni? Na ez itt a fő kérdés, ezen érdemes elgondolkodni.

svager

Megy a kavarás mint mindig![#nemtudom]

A találkozón bemutatott,és a [#t23p1274#] publikált vezérlöről kell eldönteni,hogy igény van rávagy sem.
Nem 5A,nem 10A,erre a konkrét tipusról van szó!

Itt az a kérdés,hogy összejöne legalább 20 darabra igény mivel az István ESETLEG! foglalkozna vele.

uferi

Tisztelt fórumtársaim!

Kipróbálva a debreceni találkozón a motorokra szerelt elektronika működését illetve utánaolvasva az eredeti terv dokumentációját én is vevő lennék 4 darabra nema23 léptecsre ha az ára belefér kb. 10.000Ft-os összegebe. Azért, hogy a jelentkezők listája és az igényelt darabok száma világos legyen egy listát nyitok aemelyen szerepelnek a nevek és darbszámok:

1. ANTAL GÁBOR          2
2. Homovics Miklós      3
3. Devecz Miklós        3-6
4. Török Tamás          3
5. Szalai György        n   (feltételesen)
6. dtb                  5   (feltételesen)
7. dezsoe               3-6 (feltételesen)
8. morvfer7             3
9. roland7              3
10.prinx                4
11.Jenei László         4-8 (feltételesen)
12. sastas              3
13. uferi               4   (feltételesen)
=============================================
      Eddig összesen:  40-50 darab + n darab

Aki érintett a litán és változtatna a számokon az legyen szíves frissítse az összeget is!

Minden jót,
Feri

PSoft

Tisztelt fórumtársaim!

Kipróbálva a debreceni találkozón a motorokra szerelt elektronika működését illetve utánaolvasva az eredeti terv dokumentációját én is vevő lennék 4 darabra nema23 léptecsre ha az ára belefér kb. 10.000Ft-os összegebe. Azért, hogy a jelentkezők listája és az igényelt darabok száma világos legyen egy listát nyitok aemelyen szerepelnek a nevek és darbszámok:

1. ANTAL GÁBOR          2
 2. Homovics Miklós      3
 3. Devecz Miklós        3-6
 4. Török Tamás          3
 5. Szalai György        n   (feltételesen)
 6. dtb                  5   (feltételesen)
 7. dezsoe               3-6 (feltételesen)
 8. morvfer7             3
 9. roland7              3
10.prinx                4
11.Jenei László         4-8 (feltételesen)
12. sastas              3
13. uferi               4   (feltételesen)
14. PSoft               5  
      Eddig összesen:  50-55 darab + n darab

Aki érintett a litán és változtatna a számokon az legyen szíves frissítse az összeget is!

Minden jót,
Feri

s5f8tmfv3

Tisztelt fórumtársaim!

1. ANTAL GÁBOR 2
2. Homovics Miklós 3
3. Devecz Miklós 3-6
4. Török Tamás 3
5. Szalai György n (feltételesen)
6. dtb 5 (feltételesen)
7. dezsoe 3-6 (feltételesen)
8. morvfer7 3
9. roland7 3
10.prinx 4
11.Jenei László 4-8 (feltételesen)
12. sastas 3
13. uferi 4 (feltételesen)
14. PSoft 5
15. Amatőr 3 (feltételesen)
Eddig összesen: 50-55 darab + n darab

Minden jót,
Feri

mex

Tisztelt fórumtársaim!

1. ANTAL GÁBOR 2
2. Homovics Miklós 3
3. Devecz Miklós 3-6
4. Török Tamás 3
5. Szalai György n (feltételesen)
6. dtb 5 (feltételesen)
7. dezsoe 3-6 (feltételesen)
8. morvfer7 3
9. roland7 3
10.prinx 4
11.Jenei László 4-8 (feltételesen)
12. sastas 3
13. uferi 4 (feltételesen)
14. PSoft 5
15. Amatőr 3 (feltételesen)
16. mex 3
Eddig összesen: 55-60 darab + n darab

Minden jót,
Feri

Egyújabbgépépítő

Sziasztok!

Sajnálom,hogy megint ekkora felfordulást okoztam.

Figyelmetekbe ajánlom a 1276 hozzászólást is a Bipoláris topikban.

Múlt évben Fehérváron már ott volt, nem igazán okozott feltűnést, Debrecenbe talán azért mert mellé raktam egy "tojásrajzolót" is.

A tisztánlátás végett a kiindulás:
A KICKSTARTER-en indult 2016-ban.
A mai napig megvásárolható tőlük.
Természetesen Kínából is olcsóbban.

Persze többen felkarolták, készült hozzá automatikus PID hangoló program is.
A hátránya, hogy minden beállítást, kalibrálást vissza kell másolnia forrásba és újra égetni.

Ezt a projektet gondolta tovább Trampas.

Kiegészítette egy OLED kijelzővel és a paramétereket már nem kell újrafordítással beégetni, hanem automatikusan rögzíti a program.

Mivel nyílt forráskódú megépítettem és már több mint 2 éve használom a 3D nyomtatómban.

Amit változtattam:
A step/dir bemenet kapott egy opto leválasztást, és a NEMA23 -as verziót NEMA17 -re sűrítettem, mivel egyre több NEMA17-es motor kér több mint 2A-t.

Végül nekem 2 verzióm van, egy 2A-es és egy 3A-es.
Mindkettő NEMA17 méretben, ami most Debrecenben egy nyomtatott adapterrel került a 23-as motorra.

Ha a nagy többség a NEMA23 -ast szeretné érdemes visszatérni arra a formátumra.