Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Hasonló a meglátásod . Amit én szétszedtem az egy neves ( japán) gyár terméke volt ( Sanyó Denki . )  Szét kellene szedni egy mai kínait is . ( Psoft motorja azt hiszem angol )

INNENTŐL GYŰJTÖM A LEÉGETT MOTOROKAT  !!!!

( főleg a Klaviós és ebay-os  motorok érdekelnek , majd visszamérem a mágneseket és csinálok egy katalógust [#vigyor4])

sanyi84

Ha kiveszed a központból már akkor is lemágneseződik??? Mert hogy nem feltétlen kell kivenni cseréhez a forgórészt.

PSoft

[#t168p5736#]

No akkor...

Csak most, csak Neked![#nevetes1]

Ugyanazt, elkövettem a kifele több mágnességet mutató motorral is.
Tegnap ugye, mértem a "gyárilag" összeszerelt motor generátoros adatait.
Ma, szétszedtem Őt is. Kb. fél óra(fotók, stb.)szabad levegőn tartott forgórész után összeraktam, és a tegnapi metodikát alkalmazva, megismételtem a mérést.

Az első oszlopban, a teszthez alkalmazott fordulatszámok.
A második oszlopban a kifele több mágnesességet mutató motor, ez volt forgatható kézzel is keményebben.(ezt, nem szedtem szét tegnap, ezek a tegnapi mérés számadatai):)
A harmadik oszlopban, a szétszedett, majd kb. fél óra után összerakott motor újbóli mérése, az előzőekkel megegyező paraméterekkel.

A mérés során, az alábbi adatokat kaptam...

-35,5 1/min.    2,5V    2,68V
-50   1/min.    3,6V    3,73V
-71   1/min.    5,1V    5,28V
-100  1/min.    7,2V    7,46V
-280  1/min.   20,1V   21,1V

Most, kicsit jobban megnéztem a motor forgórészét.
Talán most jobban látszik, hogy nikkelezett a mágnesgyűrű palástja a forgórész közepén.
Az összeszerelés simán ment,:) pár koppintás/kézzel forgatás mint tegnap,és a forgórész vélhetőleg "beállt" a helyére.
Összerakás után, a külső, "lágyvas vonzás" tesztet megismételve, érzésre nem történt változás.

Szalai György

Megvan a tanulság: Szétszedve kell tárolni, mert jót tesz neki. [#vigyor2]
(Kövér tréfa, sovány fizetség a munkádért.)

PSoft

Én nem tudom...
De valaki legalább "megpróbálhatná" leírni a miért-jét.

Már látom a jövő léptecseit a boltok polcain.[#nevetes1]
Bemegyek,és kérek...
-egy állórészt...
-két pajzsot...
-két csapágyat...
-egy forgórészt...
-meg...pár apró csavart.

jani300

Na ,én már láttam hogy lehet szépen csomagolt forgórészt rendelni ...
Van egy szép nagy bika 6-8 Nm es , de elgörbítették a kihajtó tengelyét , egyszer , talán ,nekiállok egyengetni .
Szét kéne gyorsan kapnom az akadósat ...

jani300

Fűtöttél, nőtt a terhelőellenállás értéke .
Ez kapásból megvolt , de nem akartam írni ,hátha valaki tényleg okosat ír :)

PSoft

Ne kapkodj, ráér az!:)
(holnapra, úgyis lecseng ez a léptecs sztori)[#wave]

PSoft

Egy másik, csak "vizuális" vizsgálat...

Ugyanennek a gyártónak, egy másik, kisebb,(NEMA17-es)400 lépéses motorja.

Ezt a motort nem méricskéltem, csak szétszedtem,(mert kíváncsi voltam a forgórészre)majd, összeraktam.
Ez a motor is mutatott kifele kevéske vonzalmat a lágyvas lemez iránt.(szétszedés előtt is,és utána is)

Ennél a motornál, négy részre osztott a forgórész.
A mágnesek itt, műgyantával kiöntöttek.
Egykét helyen látni lehet, a gyantába szorult légbuborékot is.:)

Pár kép erről a motorról/forgórészről...

Szalai György

Elég érdekesen alakult a százalékos eltérés.

zozo

Huh, mekkora nagy mágnes-mágus vagy! [#nevetes1]

ANTAL GÁBOR

Arra a következtetésre jutok hogy Bélának is kell csinálnom egy hallos térerősség mérőt . ( egy klasszikus multiméterrel és egy  9 V os rádiós ( Sokol )  elemmel ( 2 db lítium cellával ) működik .  Az ilyen szétszedés után térerősséget KELLENE MÉRNI  !!

Szalai György

De képes az a készülék a NdFeB-ra jellemző max. 1,5T értékig detektálni?
Ahogy a Hall ic-ket nézem, a feléig is alig, de inkább csak a harmadáig.

gk6nzg8h4

Véleményem szerint félcsőbe is be lehet húzni a forgórészt, ha sokáig dolga van vele az embernek.
 Így ki lehet takarítani valami ragadós anyaggal.

svejk

Köszönöm!  
Megnyugtató, hogy akkor a modernebb darabok nem AlNiCo mágnessel készülnek.
A régi nagy böszme hybrid stepperek egy pillanat alatt kukaéretté váltak ilyen esetben.

A mérést nem kell kommentálni  az a pár % eltérés akármiből is összejöhet.