Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

No igen, de ugyanazon típusból, két motor...

Az egyik, könnyedén megtartja/magához rántja a képen látható 120x20x0,5 mm-es trafólemez darabkát, a másik meg, nem.
Mutat ugyan vonzalmat iránta, de közel sem annyit, hogy magán tartsa a lemezt.
A motor tengelyeket kézzel forgatva, nem érezhető jelentős különbség, talán amelyik "kifele is mágneses", kicsit nehezebben forgatható a másiknál.
FL57STH56-xxx .pdf 23. oldal

Szalai György

Nem úgy van az, hogy bizonyos számú erővonal belefér a vasba, a többi meg kiszorul?
Ha már keveset produkál a mágnes, akkor mind belefér.
Érdekes lehetne különbséget találni köztük az ANTAL GÁBOR 3423 méréssel.

PSoft

No de akkor, Svejk megállapítása az [5714]-ben?

Épp hogy az ellenkezője lenne az igaz?[#nemtudom]

ANTAL GÁBOR

Svejk megállapítását én is osztom  Mindennel spórolnak .

Nem szabadna kívül mágnesesnek lenni a lágyvasnak .  Mondok egy példát : csinálok egy mágneses szeparátort a poligon dobra felragasztom a mágneseket Ha nem alkalmazok elég vastag falat a dobnál  akkor az erővonalak egy része a dobon belül kilép a levegőbe és aztán záródik . A szeparátornak lecsökken a teljesítőképessége. . Van egy véges  elemes modellező program FEMM amivel gyönyörűen modellezni is lehet a dolgot .
 A léptecsgyártók nem teszik be a megfelelő vastagságú koszorút mert sok kocsi sokra megy  

Én megmértem a motort a gyári B vel  Tételezzük fel hogy elég vastag volt a koszorú tehát minden erővonal benn maradt  Aztán  a forgórész kihúzása után lecsökkent a B és még jobban benn maradt

PSoft

Akkor, az én két motorom közül amelyik kifele gyengébb, az már...befele is gyengébb.:(
(az forgatható kézzel könnyebben)

Most épp foglalt az eszterga, de megcsinálom a magam módján az általad vázolt tesztet a "gyengébb" (kifele is gyengébb) motorral.
Csőbe húzást nem ígérek, az egész nem ér annyit.:)
De az eredeti, és a levegőre széthúzott, majd összerakott motor generátor tesztjét megcsinálom.
legfeljebb lesz egy fasza...macskadobálóm a teszt végére.[#nevetes1]

Szalai György

Lehet, hogy nem is mérhető különbség PSoft 10275 motorjai között, mert a vas mindkettőben tele van?
Ami meg kiszorul belőle az úgysem hasznos befelé.
De akkor hova férnek el a koszorúba még az állórésztekercsek erővonalai, ha már a forgórészé is kiszorul belőle?

jani300

[#nemtudom] Gyengíteni talán tudja a telítét , ellendolgozva az alap mágnesességnek .
Lényeg a változás .
Tudom hogy marhaság , de a mai világban még ezen sem csodálkoznék .

jani300

Erővonal kiszorításra gondoltam , az előző még tőlem is túl pongyolára sikerült :)

PSoft

Nos...
Megcsináltam a tesztet.:)

A motor(ok) tengelyét a TUM25-B esztergám tokmányába fogva, és a gépen kínált fordulatszámokat használva.

Mindkét motoromat megforgattam, majd a gyengébbnek ítélt,(kézi forgatásra)és kifele is gyengébb mágneses vonzást mutató motort...szétszedtem.
Csőbe nem húztam a forgórészt, azzal nem tököltem.:)
Szóval, szabad levegőn volt a forgórész a fotózkodás idejére,és még utána is jó pár percig.
Kb. fél órát töltött a forgórész szabadon, a levegőben záródó erővonalakkal.

Összerakás után, újból megforgattam, ugyanazokkal a feltételekkel.
Unipoláris motorok lévén az egész tekercsen mértem, és közben terheltem egy 390 Ohmos ellenállással.(mint ahogy Gábor is)

A táblázat első oszlopában, a teszthez alkalmazott fordulatszámok.
A második oszlopban, a gyengébbnek ítélt motor, amelyik kézzel könnyebben forgatható,és amelyik kifele is kevesebb mágnesességet mutat.
A harmadik oszlopban a kifele több mágnesességet mutató motor, ez forgatható kézzel is keményebben.(ezt, nem szedtem szét):)
A negyedik oszlopban, a szétszedett, majd kb. fél óra után összerakott motor újbóli mérése, az előzőekkel megegyező paraméterekkel.

Érdekes adatok a negyedik oszlopban...

-35,5 1/min.    2,1V    2,5V    2,16V
-50   1/min.    2,9V    3,6V    3,0 V
-71   1/min.    4,2V    5,1V    4,29V
-100  1/min.    5,9V    7,2V    6,03V
-280  1/min.   16,7V   20,1V   16,58V

Szétszedéskor kiderült...
Ezek a típusú motorok sem rendelkeznek illesztő vállal.
A pajzsok, és a forgórész központozását, a tekercsfej műanyag elemei biztosítják.:(
Összerakáskor, pár koppintással:) érzésre, központozható a forgórész, beállítható az "akadásmentes" futás.
Összerakás után, szerintem...megmaradt a két motor közötti különbség.
Már ami a kifele mutató mágnességet,és a kézzel forgathatósághoz szükséges erőt illeti.
(lehet, mégsem lesz a szétszedett motorból sem...macskadobáló):)

jani300

[#eljen] Érdekes .
Hibrid léptető az biztos ,olvastam olyat is hogy ezek nem kényesek a forgórész kihúzásra .
Multiméterrel mérted ? Remélem nem merült közben az elem .
Más magyarázat most nem ugrik be a javulásra [#fejvakaras]
De jó hogy megcsináltad a tesztet !

gk6nzg8h4

PSoft, Antal Gábor!
 Mivel lett mérve a feszültség? Ganzuniv 3 tud true RMS-t.

PSoft

Én, egy mezei, digitális multiméterrel mértem.

PSoft

A lentebbi pár kép alapján, erről...mi a véleményed?

Három csatornás mozgásvezérlő...
A végein, L6297 motormeghajtókkal.
Ilyen vezérlők hajtották pl. a lentebbi boncolt/tesztelt NEMA23-asokat.
De vegyesen, ugyanez a kártya hajtott DC motort, enkóderes DC szervót,és BLDC-t is.
Csak, a "százlábú" protokollját kéne megfejteni...:)
Küldjek egyet "tesztelésre"?

PSoft

Ezt, elbaccctam, kétszer ment el.[#falbav]
Aki itt van, nyomjon már egy törlést az [5728]-ra.

PSoft

Persze, az L6207-et is elírtam 6297 lett belőle,[#falbav] de a link a 6207-re mutat.