Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Köszi az infót! Nekem külsőre hasonló Wantai-os meghajtóim vannak, nem tudom abban is van-e ilyen. A leírásuk mélyen hallgat róla. De elvagyok velük így is, ezért nem szedem szét a vezérlőt/meghajtókat, csak hogy lássam.

Peppe51

Köszönöm.
A képről látható, hogy a nagy áramot nem az IC kapcsolja, mint az A4899-ben. Tehát a "dobozos-hűtőbordás" vezérlőkben külön vannak a digitális és erőelemek. Ezért nem melegednek oly nagyon, mint az egy IC-sek.

tj6r3g25

Sziasztok új kezdő vagyok egyetemes marót szeretnék átépíteni amatőr nc gépre igazándiból ilyen egyszerűbb dolgok megmunkálására gondolok bizonyos egyenesvonalú mozgások és egy egy iv rádius marás esetleg osztókörön való dolgozás ehhez szeretnék infót szerezni milyen motor alkalmas erre mivel lehetne ezeket vezérelni hogy működik ennek programozása ehhez kérném a segítségeteket ! köszönöm előre is

zozo

Vettem egy Nema23 léptetőt, aminek 24 óránként totálisan beáll, szinte megragad a tengelye.

Kell vagy 2Nm nyomaték, mire megindul, aztán utána forog könnyedén.
Aztán áll egy napig, és megint nem lehet megmozdítani, csak bivalyerővel.

Mi a franc baja lehet? Nincs bekötve, nem zárlatos.

Esetleg a mágnese porladt szét és egy nap alatt berendeződnek a porszemek kötésbe?  Nem tudok mást elképzelni.  Nem akarom szétszedni.

000000000

Erős a gyanúm, hogy csapágyas.

jani300

Nekem is van egy hasonló problémával rendelkező , érdekel engem is a válasz . De én feladtam már ,de a kíváncsiság azért megvan .

zozo

Ha megindítom, akkor könnyedén lépked, nem rág a csapágy, érezni minden egyes lépés döccenését.

ANTAL GÁBOR

Homovits Miklós is panaszkodott a napokban hogy van egy hasonló motorja.   Jó lenne a végére járni ! A klasszikus léptecsekben AlNiCo a mágnes , az nem porlad .  De vannak Neodymiumos léptecsek is . Nos ott komoly gond lehet a korrozió mert bevonat nélkül a mágnes extrém módon korrodál.

zozo

Ha az eladó hozzájárul, akkor szétszedem, (természetesen a forgórész marad a házban, nem mozdítom axiálisan) aztán kiderül a baja. Főleg azért is, mert amikor be van állva, akkor húzom le a dekniket.
Volt már amit régebben ki tudtam takarítani, bár nem nagyobb a hézag egy tizednél. 8 bar nyomással ki tudtam fújni egy kis törmeléket, aztán levettem a szélen.
Bár annak a motornak elég rövid volt a sztátora, ez meg háromszor hosszabb.

jani300

Én átkötöttem az unipoláris motort bipoláris párhuzamba ,de előtte is ez volt a baja .
Tehát a hátsó deknit levettem ,de nem volt ott baja a csapágynak . Az viszont lehet hogy megázott .

000000000

A vezetékvégek nem érnek össze?

A léptető, kopott csapággyal, némileg másképp viselkedik mint a szokásos motorok.
De, akár a pajzs is lehet elmozdulva. + társulhat még akár némi csapágykopás is.
Kilazulás után (amikor kézzel könnyen forog) kapcsolj rá áramot. Azt elvéve is nézd meg megszorult e.
Ha igen, akkor teljesen egyértelműen csapágy. Esetleg vasreszelék került bele.

r6cvn479y

Szép estét !
Érdeklődni szeretnék hogy miként kell egy esztergára léptetőmotor méretezni ?
Ean-t szeretnék cnc vezérlésűre megcsinálni
Hosszszánra egy 12Nm es
Keresztszánra egy 4Nm es motort gondoltam
Milyen áttétel szükséges hozzá ?
Előre is köszönöm .

zozo

Természetesen nem fékezem a vezetékek összezárásával :)
Pajzs nem hiszem, hogy elmozdult, úgy nézem, nem volt még szétszedve.

Majd holnap labortápról adok egyik-egyik pólusra áramot, nyolcad-nyolcad fordulatok után. Meglátjuk, leragad-e valahol.

0,4 A árammal forgattam lassan, nem venni észre, hogy bárhol is akadt volna. Kiküldtem neki 32000 step impulzust, pontosan lelépett egy egész kört. (1/16 mikrostep)

Érdekes eset.

000000000

Én már találkoztam mindkét hibával. És törmelékessel is. A pajzs elmozdulás hiba a kerek motoroknál jellemző. Szögletesnél nem találkoztam vele.

svager

Golyósorsó lesz?
Ekkora motorokat nem kell áttételezni,szerintem bőven elég a 8Nm és 3Nm.