Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

fa4igtzhp

Hello,

http://www.kosmodrom.com.ua/data/cncstepdriver/TB6560AHQ.pdf
Pin6 GND, Pin7 Osc

Page 10: 8 Chapter alatt vannak az ertekek.

Az adatlap szerint ide egy kondenzatort kell kotni es az erteknek megfeleloen bizonyos frekivel osszcillal majd. A videoban szerintem a srac ezt a kondit csereli ki mivel szerinte nem jo.

prinx

Üdv nem a feszültség érdekelne hanem a nyomaték és a rögzítő furatai. Vennékilyen motort és ezért kérdeztem, hogy valaki nem tud valami infót az adott léptetőről. Ha a nyomatéka valamivel nagyobb lenne és stimmel a nema 23 szabvány rögzítő furataival akkor vennék ilyeneket. Azért köszönöm szépen a válaszát

morfeus

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy mi a véleményetek, tapasztalatok a képen látható vezérlőről?
Jelenleg ezekkel tudom megoldani a 3tengely vezérlését plusz egy ETH400 kártya!
Az lenne még a kérdésem,hogy van okyan aki tud segíteni ha elakadok a bekötésben?
Tudom több rajz is van,de az ördög nem alszik :)
Előre is köszönöm a válaszokat!

000000000

TB6600-ra épülő kinai katyvasz !
Például nálam ebből bekapcsolás követően 2 azonnal hívta a indiánokat, egy meg némi forgás után dobta a füstjeleket.
Japán Kenwood labor tápról voltak próbálva ! (mindössze 24 voltról)
Tehát ettől jobb és kisebb zajú maximum akkumról lehetett volna.
Leadshine M542-vel nem lehet mellé fogni ha ebben a feszültség és áram értékben gondolkozol !

morfeus

Köszönöm válaszodat!
Meglátjuk mi lesz ,mindenképpen jelentkezem!

istvan3

Én nagyon tudom ajánlatni a DM542 típusú vezérlőket. 3 vezérlő németből ebayen, breakout boarddal, és kábellel 30000Ft körül itt van.
Többet használok évek óta, nagyon jól működnek. Gyorsak vele a motorok, és halkak.

morfeus

Ha netán ezek nem válnak be ,vagy elhaláloznak akkor mindenképpen rendelek az említett típus-ból 3db!
De remélem elketyeg ezekkel is,jelenleg erre van lehetőségem,anyagi okok miatt sajnos!

000000000

A fórum "nagy mesemondója" megint jól becsapott téged.:)
1. Ez biztos nem TB6600 az nem tud 6400 microstep-et.
2. Ebbe valószínűleg egy TB67S109-es IC van.
3. Nyugodtan használjad (hiába szidja ezt is, mint a pillanatpákát, stb...), az a lényeg 30-32 V-nál ne adjál neki nagyobb  tápfeszt, és akkor nincs ezekkel semmi baj.
4. Nyilván van jobb vezérlő is, de azok akár 10-szer annyiba is kerülhetnek, mint ez. A méréseim alapján pedig azt is elmondhatom, hogy sokszor a digitális csicsa, szemfényvesztés bajt is okozhat a sok pénzért. Pl. egységugrásra rosszabbul is teljesíthetnek a modernebb vezérlők, és bizony vannak olyan alkalmazások, ahol ez gond lehet.

8nyxwdmzs

Sziasztok!

Nekem egy TB6560 v4 red vezérlőm  van, a gondok a következők:

-A motorok hangosak alapból súgnak
-léptetésük nem sima nem könnyű
-egész lépésben darabosan fut

Mach3 vezérlés, LPT porton.

Motorok 4Nm
60HS100-4008B08-D2413

PC:
Core 2 duo processzor
2 Gb Ram
Windows XP

Félek ,hogy a vezérlővel van a probléma.
Minden segítséget szívesen veszek!
Köszönöm!

morfeus

Köszönöm szépen kimerítő és hasznos válaszodat!
He elakadok és nem gond privát keresnélek?!

000000000

Olvass vissza, láthatod majd a Robsy motordinamikai mérési digaramok kapcsán, hogy az egész de még a féllépés is felejtős a motor saját rezonanciája miatt. Használj pl. 1600-os microsteppet, és zajszegényebb lesz a hajtásod.

000000000

Persze, keress nyugodtan.

vadember

Régebben láttam diagrammot a mikrolépés-nyomaték összefüggésről. Arra emlékszem, hogy drasztikusan csökkent a nyomaték a mikrolépések számának a növekedésével. Van esetleg mérésed vagy tapasztalatod ezzel kapcsolatban?

000000000

Összetett a kérdés.
Elvileg valóban csökken a nyomaték mikrolépéses üzemmódban, erre még kézi méréssel táblázatos formában végeztem méréseket vagy 20 évvel ezelőtt.
Egy teljes periódus alatt egész lépésnél az áram állandóan 2*X értékű, mikrolépénél pedig (1 és gyök2)*X közötti értékeket vesz fel 7.2 fok alatt egy 1.8 fokos alaplépésű bipoláris motornál, így a nyomaték is ilyen arányban kevesebb egy periódusra vonatkoztatva.

Viszont a pályakövetés tragikusan rossz egész lépésnél, és így a léptetőmotor rezonancia frekvenciánál akár le is állhat a motor (kiüti magát), vagy erősen lépésvesztések közepette rángatva forog nagy zaj közepette (lásd 5456, 5509 mérési eredmény görbék).

000000000

A fehérvári CNC találkozón mint már jeleztem sikerült a kedves Érdeklődők (Svager, Variometrum) jóvoltából pár mérést ott helyben is készíteni.

Ezek közül íme egy meglepő mérési eredmény, amikor egy digtiális komolyabb meghajtó "összeakasztotta a bajszát" a jó öreg Toshiba "agyon ócsárolt" vezérlővel. No nézzük csak mi is történt egy stepjeles mérés esetén:

Hoppá, de izgalmas és érdekes!!![#conf] Mit is látunk itt?
Akiket érdekelnek ezek a kis finom nyalánkságok, elemezzétek Ti is egy kicsit ezt a műszaki egységugrás eseményt, történést [#fejvakaras] ( ne csak én dolgozzak :) ). [#fejvakaras]