Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Pali79

Egyetértek az előttem szólóval! A motor áramához kell választani a megfelelő vezérlőt. Az A4988-cal is lehet jahtani kisebb NEMA23-as motort, mert 30 V 2A-ig lehet terhelni. A TB6560 vs TB6600 között nincs olyan nagy különbség. Összeszedve:
A4988:  32V 2A
TB6560: 32V 3A
TB6600: 45V 4,5A
DM556:  50V 5,6A

Az áram értéke általában a motorra is rá van írva. Ha nincs ráírva semmi és adatlap sincs akkor az problémás.

Egyébként az A4988 adatlapja szerint 85 fok az üzemi hőmérséklet felső határa, az abszolút max 150 fok. Tehát ha melegszik az nem feltétlen baj. Ha forró, az már gond. Ha be vannak dobozolva rendesen akkor a doboz szellőzését meg lehet támogatni egy ventilátorral vagy minden hűtőbordára is lehet külön ventit tenni, de a doboz szellőzőzése fontosabb.

istvan3

Én használtam már mindkét féle TB-s léptető vezérlőt. Megbízhatóság szempontjából rendben voltak, egy sem ment tönkre, van amelyiket 4-5 éve használom, viszont biztosan nem tudja egyik sem a megadott áramértéket. TB6600-as 5A-on meg sem melegítette a motort, míg a digitális DM542-est nem lehetett a max 4.2A-re beállítani, mert megfőzte volna ugyanazon motort.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom a Wantai vezérlőit, már sokat beépítettem, és mind jól működik, össze sem lehet hasonlítani a TB IC-s vezérlőkkel. Ebayről kínából darabonként megrendelve a legolcsóbb, így vám sem fog terhelni.

Pali79

"viszont biztosan nem tudja egyik sem a megadott áramértéket."

Ezt méréssel is alá tudod támasztani vagy csak a melegedéssel?

istvan3

Nem mértem, de nincs nyomatéka a motornak, hangosabb sokkal, és fele fordulatot sem tudja mint az említett vezérlővel. Ettől függetlenül tekercselőgépemben használok ilyet, mai napig, oda nem kell nagy sebesség, gyorsulás, de próbáltam már gravírozó és plazmavágó gépbe, oda nem használnám.
3db vezérlőnél az a kb. 10e Ft különbség elhanyagolható összeg szerintem, amennyivel jobb.

Pali79

Lehet veszek én is egyet. De Wantaiban sokkal drábább és ilyet DQ542 jelzéssel találtam. A noname is jó? Az van 4000.- körül? Esetleg egy linket tudsz adni, hogy te pontosan mit vettél?

vp0ek7s5

Sziasztok. 3db 2A-es Nema17 léptetőmotornak milyen tápot érdemes vennem? Arduinoval lesznek hajtva, könnyű és kicsi lézeres gépen.

Peppe51

Köszönöm a válaszokat!
A wantai DQ542MA-ben milyen IC van?

Írták, hogy az IC melegét főleg a védő dióda termeli.
Van olyan vezérlő, ahol ezt kivezetik?

s7manbs8

Fogsz egy 500 Ft-os használt PC tápot 12V-ot adsz mneki és kész.

vp0ek7s5

Oké [#nyes] Én is ilyenben gondolkodtam [#taps]

svejk

Melyik most a "menő" léptetőmotor vezérlő, hagyományos bipoláris motorhoz, ami tudja a 70-80 V-os tápfeszt és 8 A körül?
No és persze délután bemegyek a boltba és megveszem fajta.

Kellene nagy hirtelen 4 db.

Amit látok:

Klavio:

KINCI 2M880N

MSDE 80-8,2

Variometrum:

DM860A

220V-osban 2DM2280

Egyéb ajánlat?
Lehet ebay-es viszonteladós is, csak azonnal megvehető legyen.

KBalázs

A vezérlô IC nem kapcsol nagy áramot, abban diszkrét alkatrészek melegedhetnek (MOSFET-ek).
Itt láthatsz fotót a belsejérôl:
[#t163p9790#]

istvan3

A LeadShine MSDE-8.2 típusúbúl használok egyet, az jól működik. Lépésevesztést is felismeri nagyobb fordulaton.

iv43r83d

Szia! Nekem Variometrumos DM 860A van kifogástalanul működik!
Üdv Csaba!

RJancsi

A jobb felső képet nézve kíváncsi lettem, vajon mit lehet "jumperelni" a kívülről hozzá nem férhető dugaszokkal? [#fejvakaras]

KBalázs

Pl.: fel/lefutó élre léptet-e, illetve forgásirányt lehet invertálni.
Az adatlapja szerint.