Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A körtét hasonlítod össze az almával. Gyümi mind a kettő - de egészen más

Az általad bemutatott diagramok a motor - talán mondhatom így - egy állandósult állapotához tartozó adatait mutatják a teljes üzemi tartományban. Tibor viszont a lépések közötti tranziens jelenségeket vizsgálja nagy felbontásban.

Való igaz amit mondasz - a "C" tartomány egy pontja Tibor egész diagramja. Ezért nem lehet egy kalap alá venni őket még akkor sem, ha most Tiboron megint nincs sapka.

ecp4rs0md

Sziasztok! Érdekelnek a léptetőmotorok de sajnos akárhányszor ide látogatok mindig ezt a civódást látom. Kezd unalmas lenni,kérném,hogy aki nem tartja hitelesnek,szakmainak a másik hozzászólását az hagyja figyelmen kívül és ne terheljük a fórumot felesleges szócsatákkal. Nem vagyunk egyformák ezt kell elsősorban megérteni.Köszönöm.

Rabb Ferenc

Ha a szakmaiatlan hozzászólásokat mindenki - aki esetleg még ért is hozzá - figyelmen kívül hagyja akkor végül csak a hülyeség és a téveszme marad. Nagy hiba lenne!

De a társalgási stíluson, az érvek és ellenérvek ütköztetésén és a viták színvonalán mindenképpen változtatni kellene.

Bár nincsenek illúzióim ezzel kapcsolatban, mert több mint tíz éve fórumozok itt (ne tévesszen meg az, hogy a valódi nevemen csak 2009 óta)

4ybj8h3c8

Igaz, de én is ezt írtam:

"Jók ezek az összehasonlítások. Lefordítva mondjuk szakácsnyelvre kb. arról szól, hogy paradicsom, vagy savanyú káposzta jobb a madártejbe."

Nekem igazából az tetszik, hogy mint mindig, a képletből azt emelitek ki ami titeket  (is) igazol, amit meg ezen felül írtam, az valahogy lemarad mert az a kellemetlenebb része a bulinak.

Akkor újra. Az összehasonlítást arra használtam, hogy jelezzem, különböző teljesítményű motormeghajtókkal van meghajtva a motor és a végeredmény nem a valós állapotokat tükrözi. És bármennyire is nem tetszik nektek a valóság, sajnos ha egy motort nem hajtok a valós gyári adataival, akkor soha nem fogja hozni a specifikációját. Az elektronika és a fizika sajna így működik, ha egy tömeg megmozdításához x energiára van szükség, akkor a 0.5 - 0.6 x kevés hozzá, hamis eredményeket fog szolgáltatni egy ilyen mérés. Arról már végkép nem beszélve, hogy a léptetőmotor adott fizikailag meghatározott lépésszámra van konstruálva, a meghajtók lépésosztása csak egy elektronika erőltetés, soha nem fog tökéletes eredményt adni.

Még tovább lépve, én szeretem a miérteket is megismerni, és főleg azt is megtudni, hogy mivel lehet elkerülni az adott hibát, azaz a lépésvesztést. Nem véletlenül tettem be ezt a grafikont, mert a Tibor féle kiragadott pillanat ábrázolja a jelenséget, de Tiborunk mint máskor is, a megoldást nem akarja elmondani, a táblázatai csak az eddigi, az utóbbi időkben leszerepelt "egységugrás" mantráját váltják le egy újabbra ami pontosan ugyanazt a "nesze semmi fogd meg jól" mentalitást hirdetik a szokásos reklámmantrájával együtt.

000000000

Szinte minden mondatod egy hatalmas szakmai sületlenség.:)
Pl. aszondja:
"utóbbi időkben leszerepelt "egységugrás" mantráját váltják le egy újabbra"

1. Csak nálad meg még pár kötekedő, topikromboló haverodnál "szerepelt le", mert a fogalmat se ismered, és a jelentőségét se a méréstechnikában.
2. Ezek a mérések természetesen továbbra is a sebesség egységugrás vizsgáló jelre adott válaszdiagramok. Annyira szánalmas, hogy még ezt se értetted meg belőlük.

A nap logikai találós kérdése pedig a következő:
Egy üresjárati Robsy motor dinamikai mérés során pl. kiderül, hogy az adott motor/meghajtó annyira hitvány, hogy lépést téveszt nulla hasznos nyomaték mellett is (lásd #5456 diagram). Leterhelem még adott nyomatékkal is, ettől jobb lesz, és megszűnik a lépésvesztése?[#fejvakaras][#nevetes1][#vigyor2]

fn47xk7ei

Nyugi , én biztosan nem fogok napokig vitatkozni . Én eddig elismertem az illető munkásságát és jeleztem is itt a fórumon is és + persze biztosan szakmaiatlan is vagyok mert miért is lennék az - nem a szakmám e téma . De viszont az nem tűrhetem el , hogy így válaszoljon valaki ezért már küldtem is az illetőt a letiltott felhasználók közzé .Általánosítani meg nem szeretnék mert biztos vagyok benne , hogy az értelmiségünk java része nem ilyen stílusban szokott válaszolni egy általa nem tetsző kritikára vagy véleményre .Elnézést ha hosszú voltam ![#worship]

b7gwr90m6

Sziasztok

Érdeklődni szeretnék, mivel sajnos nem értek hozzá:/
Ha van egy ilyen léptetőmotor ( step syn 103h7126-5740 )akkor azt csak a gyári hozzávaló vezérlővel lehet működtetni?
Vagy ha nem akkor mitől fűgg?

Köszi

svejk

Nem, ez egy kommersz kialakítású de márkás léptetőmotor,  bipoláris (ma már szinte mind ilyen) meghajtókkal működik.

b7gwr90m6

Ouhhh értem, akkor igazából csak azt kell néznem hogy a vezérlő az bipoláris motorhoz való legyen?

svejk

Így van, meg hogy tudjon a vezérlő legalább 2 A-t.

b7gwr90m6

Köszönöm a segítséget!

b7gwr90m6

Esetleg még egy gyors kérdés ezekhez milyen vezérlőt ajànlanál amit ebay-en belehet szerezni?! Vagy esetleg amit érdemes elkerülni ebay-en!?

svejk

Valamilyen digitálisnak tituláltad vegyél, pl. MSDD vagy ilyesmi.

Peppe51

Teljesítmény kérdés:
A4899 NEMA 17
TB6560 NEMA 23
TB6660 NEMA?
DM556 NEMA?
Kérdezem, hogy a vezérlőhöz max. használható motorok típusai hogyan alakulnak a fenti négy esetben?
Szomorúan láttam, hogy minden melegszik!!!

Tapasztalt kollégák!
A vezérlőcsip hány fokig melegedhet lépésvesztés nélkül?
Köszönettel P

000000000

Minden léptetőmotor vezérlő IC-nak van olyan gyári adata, ahol:
1. Megadják a chip maximum fázisonkénti motoráramát.
2. Megadják, azt az áram töréspontot (vagy kiszámíthatod egyéb gyári adatokból), amit még külön hűtés nélkül az IC tok vagy a különálló FET híd el tud disszipálni. Ezt meghaladóan pedig akkora hűtőbordát kell rátenni, ami a maximális motoráramnál se lesz a gyakorlatban 70-100 C foknál melegebb.

A komolyabb, vagy bedobozolt vezérlőket elve hűtőbordával szerelik, és az jó esetben akkora, hogy nincs külön dolgod a hűtéssel.
Az olcsó stick vezérlőket (DRV8825, A4988, stb.) pedig általában ~1 A felett a hozzájuk adott megfelelő hűtőbordával kell ellátni, és akkor megint nincs már dolgod.

A motor mérethez (NemaX) pedig közvetenül nem érdemes kötni egy vezérlőt, hiszen nagy méretű motorban is vannak kisebb áramúak, és fordítva is igaz.