Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

designr

Pár hónappal ezelőtt hosszú zöngéket hallottunk egy fórumtárs grafikonjáról..miszerint mi ez a szakmaiatlan ábra ahol a tengelyek csak úgy jelölés,megnevezés nélkül oda vannak hányva..megkeresem ha gondolod..te irtad.Legyünk igényesek..tudja a hobbista mit hasonlít mivel..mennyi az annyi..

000000000

A léptető motort a vezérlőprogram egységugrások sorozatával piszkálja a step-dir küldés kapcsán. A motor gépészeti és villamos modellként is erre a periodikus gerjesztésre a saját időállandói kapcsán reagál, és az úgynevezett saját vagy rezonacia frekvenciájának a környeztében meglehetősen vadul visszavág. Ennek kőkemény differenciál egyenlet és matek leíró rendszere van, ha nem haragszol nem mennék bele, mert nekem is nagy falat lenne.
Egyszerűbb, ha ezt kimérjük egy adott motorra, pl. a Robsy mérőrendszer ebben is nagy segítséget ad. Hiszen utána bemérhetjük ugyanazt a motort egy másik vezérlővel, amivel aztán esetleg alig rezonál ebben a tartományban. Ezek után ezen mérési eredmények birtokában ha hobby ha profi gépet hajtunk egy kevésbé rezonáló hajtástechnikával, azzal csakis nyerhetünk.

000000000

000000000

Ennél a mérésnél a teljes diagramon már közöltem pár fontos mootor adatot, nézd meg megint kérlek.
A mért léptető motor további részletes adatait pl. a Klavio Kft honlapján tanulmányozhatod.

s7manbs8

Ez rendben van, hogy így viselkedik egy léptető motor.

A kérdésünk azonban az, hogy neked milyen léptető motor hajtásod van, ami által a valós görbe szinte teljesen rásimul az elméletire.

Kérünk egy olyan ábrát is.

KBalázs

Érdekelne milyen típusú, mekkora felbontású encoder adta a szögelfordulás jelét.
Illetve kimutatható-e hogy teljes ill. féllépésekkor mekkora hibával áll be a motor a szögbe.
Illetve érdekes lenne nem folyamatos fordulaton, hanem adott szögben megállva mérni, nyugalmi helyzetben mekkora a szöghiba (mármint mikrolépésekkor is).
Mert a grafikon ha jól értem 135 RPM mellett mért adatokat mutat.

000000000

A lézer topik 12414-ben egy egész lépéses bemérési eredménnyel nyitottam a témát, talán ez elkerülte a figyelmedet. Ez a kérdéseid zömére is választ ad, íme:

Az encodert úgy kell kiválasztani, hogy minimum a vizsgált step/fordulat motor maximum vizsgálati felbontásának a 3-4 szeresét tudjad belőle kinyerni. Ezt lehet utána még pozíció jelfeldolgozási interpolációs algoritmussal növelni a mérőprogramban.

Csak egy lépés vizsgálatáról már évekkel ezelőtt tettem fel képet, a Robsy motordinamikai mérések fejezetben tudsz erről többet olvasni.

000000000

Az adatbázisaimban eddig négy féle motormeghajtót mértem be alaposabban: DRV8255, TB6560, TB67S109, MSD50-4.2, következik majd a TB6600.

Én csak ezeket használom (igaz saját panel nyáktervvel, mérések által visszaigazolt setup paraméterekkel). Nem vacakolok már teljesen saját tervezésű és készítésű mikrostep hajtással, amikor 500 Ft-ért is vehetsz készen.

Az pedig hogy melyik motorral, melyik vezérlő a legjobb, azt nem árulnám most még el, több évnyi szellemi termék munka van ezekbe a mérésekbe, mérőprogram verziókban. Egyébként is tudod egyesek szerint a "közhangulat" az, hogy ez egy Hobby oldal, a "lőtéri kutyát" nem érdeklik ezek.:)

Ábrák pedig majd még lesznek idővel.

kaqkk007

"melyik motorral, melyik vezérlő a legjobb, azt nem árulnám most még el"  Ne haragudj de nem pap vagy véletlenül ? Minden hozzászólásod olyan mint ha misét hallgatnék , a hívők biztosan  feltétel nélkül elhiszik de aki gondolkodik abban felmerülnek kételyek soha egy számokkal alátámasztott mérési eredmény csak ábrák vonalak mindenféle megfogható dimenzió nélkül .....

000000000

000000000

A megszűnt fórumon is ugyanez volt sajnos [#szomoru1]
A kezdet kezdetétől ott lévő fórumozók közel 8-9 éve mióta regisztrált, csak ezt láttuk.
Jön a mézesmadzag, aztán semmi.  
De egy újszülöttnek minden vicc új !

kaqkk007

Értem én a viccet , de nem nagyon szeretem ...De úgy látom nem vagyok egyedül a véleményemmel ..

PSoft

Én inkább tanárt mondanék, mint papot.
Aki Tibort ismeri személyes, vagy akár kollektív szakmai beszélgetés kapcsán,(pld. egy-egy tali)az tudja miért mondom ezt.

kaqkk007

Lehet hogy szemtől szembe Ő egy tanár de amióta a fórumot követem azóta csak ezt látom a hozzászólásaiban amit Pál tökéletesen megfogalmazott..

fn47xk7ei

Szerintem csak a falkaszellem uralkodik ...lásd pld.: Nema17 0,47Nm Stepmotor/DRV8825  vagy ... S:200 N:  .25 1/s ... olvassam még ?  Nem kéne már ez a cirkusz mert egy idő után unalmas mindenkinek .[#ejnye1] Tovább kellene lépni .[#nevetes1]