Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

A Robsy motor dinamikai mérőrendszerrel amikor bemértünk egy léptetőmotor/meghajtó párost, annak ereménye egy fájlba elmenthető. Így utólag egy értékelő, nézegető programmal tetszés szerint ezeket behívhatjuk, összehasonlíthatjuk, melyik motor, melyik vezérlő, melyik peremfeltétel a nyerő a legjobb pozíciótartás tekintetében. Egy koordinátarenszerben akár 3-4 adatbázis betehető, egymásra vetíthetők a pozíció jelleggörbék, így máris minden elválik objektív módon, erre mutat példát az alábbi eset:

Szerintem elég érdekes, tanulságos ez az eredmény, hiszen direkt két olyan meghajtót választottam, ami a Fórumon elég gyakori.

000000000

Köszönöm, kimerítő válasz volt.

000000000

Elfogadnánk egy ilyen mérőeszközt tény, hogy tiszta képet kap az ember az adott helyzetről.
Robsy volna egy szakmai kérdésem  ami szerintem számodra testreálló vérbeli gépészmérnökét gondolkozol.
Rengeteg beállítási variációval próbálkoztam, és úgytünik h szinte akármilyen fordulatra lehet hangolni a rendszert ahol simán fut, egész extra előtolást is sikerült elérnem sima futással de akkor az alacsony tartomány borzasztó.

Lehetséges létrehozni egy olyan kiegyensúlyozó rendszert ami a perpillanat rezonanciát aktívan hangolja el.
 Gondolok pl. olyasmire mint a dinamikus kiegyensúlyozás számításakor, vibráció méréssel  és próba tömeg alkalmazásával, egy egyszerű számítás gyakorlatilag.

Olyan gyakorlati megoldásra gondolok mint pl a golyósorsón elhelyezett három elhelyezett x tömeg aminek az egymáshoz viszonyított szöghelyzetét egy mikrokontroller változtatja   a rezonanciát figyelve.
Elméletben működőkepés lenne?

000000000

A 2 fázisú léptető motor a leghitványabb a rezonacia tekintetében, a 3 vagy 5 fázisúk sokkal jobbak.

Szerintem a gépednél ott a bibi, hogy gyorsító áttételt alkalmazol, és a böhöm golyósorsó átmérőd kapcsán a negyedik hatvány tesszi a dolgát, így sok fölösleges J-t érez a motorod.
Az orsódat nyilvánvalóan csak nagy konstrukciós változtatással, és sok pénzért tudnád lecserélni. Viszont azt a gyorsító áttételt szedd ki, próbáld meg 1:1-ben vagy 1:1.2-1.5 lassítással.
Majd lefuttatok egy hajtásméretezést is az esetedre, ha több időm lesz, az pontosan megmondja, mekkora áttételnél van a hajtásoptimumod, ahol a CNC gép gyorsulási képessége a legnagyobb.

Az ilyen mechanikus kiegyensúlyozó szerkezetkben nem hiszek, csak fölösleges újabb J-ket termelnek. Az áttétel optimum a legfontosabb, meg persze az, hogy pár különböző képességű vezérlővel is teszteljed a motorodat, mert gondolom motort se akarsz jobbra cserélni.

GPeti1977

GPeti1977

000000000

Kipróbáltam ezt a módszert ennél a meghajtónál, a mérőrendszerem alig mutatott ki pozíció javulást a rezonancia frekvenciáknál.

zozo

Méréseid szerint van egy általános megbízható tartomány?
-ami különböző mikrolépésekhez ajánlott max. rpm-et tartalmaz.

Vagy számítható a mikrolépés és meghajtó freki ismeretében a rezonancia frekvencia?

GPeti1977

4 dióda csodát nem okoz.

000000000

0-5 1/s fordulatszám tartományban szinte minden léptetőmotornál jelenetkezik a rezonancia. Utána lecsendesülnek, de sajnos a nyomatékuk is egyre kevesebb már ekkor. A motor saját J-je és a mágneses térerő rendszere, időállandói határozzák meg ezt elsőrorban, megközelítően egész jól számolhatók is, ha kellőszámú, és pontos gyári adat van a motorról.

A méréseknek két fő csoportja van:
1. Üresjárati mérések.
2. Terheléses mérések.

Terhelés hatására a rezonancia jelenség alaposan módosulhat.
Hogy aztán ez hogy alakul, mennyire tolódik el, az már a motorhajtás képességeitől, beállításától, és a hajtott rendszer paramétereitől függ nagymértékben.

Az eddig közölt ábráim, mérési eredményeim mindegyike üresjárati mérések voltak, terhelés hatására a pozíció hibák is még nagyobbá válnak, majd lépésvesztéssel szétesik a szinkron.

000000000

Mi a véleményetek egy jól megszerkesztett Damper-ről?
rengetegféle megoldást látni ,néhány közülük

Mi ezeknek a működési elve?

000000000

Szalai György

Megbízható csillapítást ígér, a sebesség és a pontosság csökkenése nélkül!
De az elméleti szerszámpálya minél pontosabb gyakorlati lekövetéséhez dinamikából kéne a lehető legtöbb.
Azt nem ígéri.
Szerintem, ha az alkalmazás szempontjából van feleslegesen sok dinamikai képesség a rendszerben, akkor hasznos lehet a rezgéscsillapító.
Vagy, ha eleve betervezték a dinamikai méretezés során.
De ez csak egy vélemény. Lássuk a többit.

000000000

Hunka Tibor a megmondhatója mikor beüzemeltem nála egy ATT-s gépe milyen hangja van egy rezonáló léptetőmotornak !
A felesége lejött az emeletről a hangzavarra.
Pedig mikrolépésben megy és Pacific Scientific vezérlőkről van szó !
Tehát nem minden a dinamika !

ht0cjk58i

Üdv Urak!

Találkozott már valaki olyan hibával illetve jelenséggel, hogy
a léptecs nagyon melegszik de a motor áramot el se éri.
A léptecs Vextra 0.9' DC 5.5V 1,34A, a végfok HY-DIV268N-5A, a mikrolépés:1/8 a beállított áram 0,6A. Mindez 1-1 hajt egy 2mm trapézorsót és igy max 300-as előtolást tudok ki hozni motor tuningnál.