Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt egy kamaránál regisztrált mérnök látna amit itt hazugságot összehordasz az visszaadná a képesítését !
Nem az igazság fáj, mert amit eddig írtál abban semi igaz nincs, csak az az agresszív marketing és törtetés, taposás, lejáratás amit itt végzel !
Ha valaki nem polírozza az üleped fényesre az egyből "elmebeteg" vagy "nincs kellő szakmai alázat" stb stb !
Mellesleg:
Próbáltad már mit generál egy tachogenerátor összekötve egy szkóppal ?
Természetesen nem.
Így nekem ne gyere azzal, hogy nem lehet poziciót nézni !
A túlövések tökéletesen mutatják amikor eléri a pozíciót és ha alá beteszem a lépésjelet akkor össze is lehet hasonlítani !
Még mindig a lőtéri kutyás se érdekli az mennyit késik egy lépés a kiadott step jelhez képest.  
De egy ilyen fajta mérnök ezt direkt nem is akarja megérteni mert akkor igazat kellene adni magának az antikrisztusnak !
Viszont az jobban izgatja a tisztelt publikumot melyik léptető vezérlő csökkenti a legjobban a rezonanciát akár a 2 forintos gagyi NEMA 17-es léptetőmotoron !
Viszont tőled 99,999% hogy nem fogunk erről használható adatot kapni!

Csak a rotyszi ajnározása és ugyanaz a ronggyá linkelt 3 képet teszed fel lassan 10 éve !
Használható adatot itt még senki nem látott tőled csak ködös utalásokat amiben felajánlod a szolgálataidat ki tudja menyiért !

000000000

"Látom te beteg vagy!"

"amit eddig írtál abban semi igaz nincs, csak az az agresszív marketing és törtetés, taposás, lejáratás amit itt végzel !
Ha valaki nem polírozza az üleped fényesre az egyből "elmebeteg" vagy "nincs kellő szakmai alázat" stb"

"Használható adatot itt még senki nem látott tőled csak ködös utalásokat amiben felajánlod a szolgálataidat ki tudja menyiért!"

Úgy látom hiába kérnek, kérlek, hogy ilyen minősíthetelen stílusban ne írkáljál.[#ejnye1]

Az idézett mondataid helyett, a szakmai butaságok linkelése helyett lenne bőven értelmes agyi munkád, feladatod, amit szépen, tanulgatva az alapokat, végre elvégezhetnél azzal kapcsolatban, hogy egy szkópra kötött tachó jelalak az micsoda, mit látsz ilyenkor, és ennek mennyi köze van a forgó mozgást végző step motor pozíciójához.

Ja és ez majdnem lemaradt:
"Próbáltad már mit generál egy tachogenerátor összekötve egy szkóppal? Természetesen nem."

Honnan tudod te ezt ilyen magabiztosan? [#conf]

A valóság természtesen az, hogy igen, "véletlenül" 20 éves koromban a saját építésű szkópomon nézegettem már ezt a jelet. Kicsit rég volt, de a mai napig megvan ez a szkópom, és még szoktam is használgatni nosztalgiából vagy akár bemérésre is.

000000000

Akkor próbáld meg újra egy normális szkópon !

És utána mond ennyire magabiztosan !

De lehet, némi meglepetést fog okozni amit látsz.

Mondjuk úgysem fogod beismerni, hogy igazam volt !

Nekem csak egy gagyi 4 sugaras 250MHz szkóp jutott. [#nevetes1]

2vkx6unz

Szerintem a DC tachogenerátor tulajdonképpen egy dinamo ami a fordulaatszámmal arányos egyenfeszültséget állít elő. Ez itt kérem nyelvészkedés mert amúgy a generátort általában váltakozó feszültésget előállító gépre szokás alkalmazni ami a fordulatszámmal alrányos frekvenciájú és amplitúdójú jelet állít elő.
A linkelt videóban a szkópon levő jel a forgórész fordulatszám váltzását mutatja (felteszem, hogy a DC komponens le lett választva). Tibor viszont egy enkódert használt szeritnem erre a célra és ott a lengéseken kívül az adott léptetőmotor szöghelyzetét is lehet vizsgálni a lengéseken kívül. Ez azért hordoz némi többelt információt...
Ha a tachogenerátoros megoldás mellé oda teszed a léptető impulzusokat is akkor amíg  van tüske addig láthatsz némi fázis eltérést, de mivel nincs egzakt pozíció elég nehéz megmondani hol milyen szöghelyzetben van a motor és hol is kelle lennie. Amúgy szerinetem nem az első túllövés csúcsánál van pozícióban, henem elötte a nulla átmenetnél de azt nem is lehet valójában detektálni mert még nem csengett le az előző jel. Így elég enhéz lenne a léptető jelhez képest fázist mérni és azt pozíció hibára átszámolni (és még mindíg nincs tényleges információ a motor valós szöghelyzetéről).
Szóval a videó jó szemlétetetése a léptető motor rezonancia problémájának és
Amint ráteszel egy csillapítót teljesen tönkrevágod a dinamikai képességeket - ezért sem lesz olyan lengés - de én nem szeretnék olyan gépen dolgozni amin ilyen feleslegesen forgó tömegek vannak mert vagy nagyon lassan lehetne vele dolgozni vagy nagyon pontatlanul esetleg mindkettő...
Szerintem fontos tudni, hogy a kiadott step jelhez képest hol is tartunk mozgásban mert kevés kivételtől eltekintve nincs visszacsatolás a léptetős rendszerekben és többnyire csak hisszük illetve bízunk benne hogy ott van ahol szeretnénk. A rezonancia csökkentésnek ára van - nem csak pénzben mérve - és mindenkinek el kell döntenie, hogy mibő mennyit áldoz be...

000000000

Most őszintén téged érdekel mennyit késik a pc által kiadott step jel és a valós elmozdulás ?
Ha késik akkor az összes tengely szinkronban késik, de ha 5 milliszekundummal később ér pozícióba szerintem azért senki nem fog eret vágni magán.
Mert engem nem nagyon érint meg, de az viszont igen, melyik vezérlő jó, jobb, legjobb, eredménnyel csillapítja akár a legagyibb léptetőmotor káros rezonanciáit.

Viszont erről soha nem fogunk objektív véleményt kapni, csak ha újra összerakom azt a gagyi mérőpadot, aztán publikálom az eredményeket.

Viszont egyenlőre örülök, hogy luk van a seggemen és szelel.

A régebbi Profi egyes vezérlőknél brutális rezonanciák jöttek ki, de a mostani Leadshine vezérlöket ( M, DM, AM ) érdemes lenne rezonancia tesztre feltenni.

000000000

Így van, nagyon helyesen írtad, a tachó jel az szögsebesség (fordulatszám) jel, és nem szögpozíció. Ezt bizony illene tudni Pálnak, kár neki erőlködni, de majd szép lassan megérti a tényeket, és nem ír olyan komolytalan szakmaiatlanságot (megspékelve a minősíthetetlen egyéb mondataival is), hogy a Robsy motordinamikai mérőrendszert megpróbálja egy olyan primitív méréssel pótolni, miszerint:
"A nagy csodás mérőpadhoz elég egy tachogenerátor és egy oszcilloszkóp."

Ugyan már kérem szépen, ez még viccnek is rossz![#nevetes1]

"Szerintem fontos tudni, hogy a kiadott step jelhez képest hol is tartunk mozgásban mert kevés kivételtől eltekintve nincs visszacsatolás a léptetős rendszerekben és többnyire csak hisszük illetve bízunk benne hogy ott van ahol szeretnénk."

Örülök, hogy Te is így gondolod, ez a beszéd! [#eljen]

2vkx6unz

Az hogy mennyire érdekel, hogy hol van a step jel által feltételezett pozícióhoz képest az alkalmazásfüggő. Mert ugyan önmagában egy adott motor egy adott vezérlóvel a 3 különböző tengelyre szerelve egész másképp képes működni és egy adott pozíciót felvenni. Az biztos, hogy nem egy a tengelyre szerelt tárcsával próbálnám meg kiküszöbölni a rezonanciát.

000000000

Akkor ezt próbáld meg értelmezni.
De csak egy eredményre juthatsz ezzel kapcsolatban, hogy igazam van !
Tökéletesen látni hol kezd új lépésbe a motor akár egy tachogenerátorral is, mivel valós elmozduláshoz tartozó jelek láthatóak. (akinek úgy jobban tetszik egy dinamóval)
Aki picit is ért az elektronikához az nekem fog igazat adni, mert a léptetőmotor alap tulajdonsága a rezonancia.
Aztán így a legkisebb rezzenést is látni lehet.
De ami a legszebb ezt még egy mikrofonnal is meg lehet csinálni, de az nem lesz ennyire szép !  
Tehát kár törnöd megad ez neked vesztett ügy !

svejk

Hát ha majd még jönnek a szervo késleltetéseinek a "grafikinjai" !!

Sírva fog mindenki szaladni majd a Klaviohoz léptetőmotort venni. :)
Azokat legalább óvatosan használja a ember mert különben lépést veszt, de a szervokat meg hajtják mint állat a hobbisták, mert az "nem tilt le, meg úgy is behozza a lemaradást".

000000000

Kérem, valaki állítsa meg ennek az embenek az ámokfutását, aki már az orbitális szakmai hazugságait, tévedéseit is szándékosan duplázva rombolja szét a topikot, mint annak idején a Robsy topikot is.

000000000

Ott a pont és mégis megcsinálja a csapágy illesztés ! [#vigyor2]

svejk

000000000

Tudod jól legalább 10 éve AC használok, Te rontottál meg az AC szervókkal.
Azóta nem kísérleteztem léptetőmotorokkal.

000000000

Itt sokan sírva fakadnának, ha egy mikron felbontású koordináta mérőgépen szembesülnének az ovalitási, felületi érdességi mérési eredményekkel egy hobby gépen készült (de akár még iparin is) furatmarás bemérése kapcsán.

Az ilyen hibákért pedig döntően a mellékhajtások pozicinálási problémaköre is döntően felelős, tehát azoknak, akiket egy picit is érdeklődnek, hogy valóban a legjobbat hozzák ki a kis hobby gépükből, nos azoknak ezek a pozíció bemérési tesztek nagyon tanulságosak lehetnek.

000000000

Figyelted már a fenti fejlécben mi látható ?
Ide bemásolom, hogy ne kelljen felfelé görgetned.

.               HobbyCNC fórum

Akinek mikronos megmunkálásra van szüksége és 0.02µm felületi érdességere az biztos nem ide fog jönni megmunkáltatni.
Akinek meg van 0.001mm-es mérőórája az tudja, hogy merev anyag se létezik.