Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem kell ez a 0.02 mikronos nagyképű duma, mert századokról, tizedekről beszélünk, ami már hobby szinten se mindegy.

Az értelmes dolgod pedig meglenne, hogy állsz a tacho jel megértésével, mi is az amit ott látsz? Mi köze van annak a léptető motor pozíciójához?[#nyes]

000000000

Erről nem kell meggyőznöd mert tisztában vagyok mikre képesek ezek a hobby gépek.
Viszont ez a "0.02 mikronos" duma és utóbbi mondatod (kérdésed) csak szánalmas kötekedés, mert már nem tudod ész érvekkel cáfolni az állításomat.
Mellesleg a 0.02µm a felületi érdességere értendő.

4ybj8h3c8

Bementem a műszereimhez és megkérdeztem, de egyiken sem panaszkodott a banándugó, vagy a DS csatlakozó, hogy nem mikronos pontossággal vágtam ki a helyüket.
A NASA és a hobbi szint között van némi különbség.

remrendes

Azert vessunk egy pillantast pl Farkas Adam gepere. Ot szerintem igen csak zavarna, ha tizedes pontossagu lenne a gepe. Szoval szerintem azert van nemi letjogosultsaga a dolognak itt is.

4ybj8h3c8

Persze, hogy van. De felhasználásfüggő.
T-nek az nem megy át a felfogásán, hogy játszótéri farönkbútort nem ezredmilliméteres pontosságú gépparkkal, és ezzel ellentétben NASA űrtechnikát nem fióksínes géppel fognak gyártani. Mindenki azt használja ami a feladatának és a pénztárcájának megfelel.

000000000

Nem véletlen HobbyCNC fórum a neve. [#nevetes1]

svager

Javaslom aki nem tudja hasznosítani a Tibor altal elhangzó észrevételeket\tanácsokat,esetleg már túl is lépett ezen a szinten,keressen más elfoglaltságot,vagy komolyabb kihivást magának,és ne ítt trollkodja szét a topikokat.
Lehet nekik már unalmas,de vam ítt tőbb 100 fórumozó akit érdekelhet.

remrendes

Viszont vannak igenyesebb felhasznalok, akik lehet, hogy megprobalnak kihozni a maximumot az adott keretek kozott is. Ami szinten lehetseges, hogy nem is penztarcafuggo, csak pl egy masik leptetovezerlon mulik.
Az is elofordulhat, hogy a faronkbutort gyarto, kevesbbe hobby felhasznalo, mint akinek porosodik a garazsban egy ezred mm-es pontossagu gepe.

4ybj8h3c8

De ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni, nem vezényszóra, mert egy valakinek ez a becsípődése és senki nem köteles eltűrni azt, hogy lenézzék és pocskondiázzák ezért.

000000000

Beírásodból két dolgot (szakmaiatlanság és gúnyolódás) is érzek, és ezek együttállása kapcsán régebben ki tudtak hozni a béketűrésből, de ez most már nem megy senkinek. Amikor ugyanis belépek ide, annak a kb. 5-6 szokásos kötekedő ám de szakmai érv nélküli ember kedvéért az agyamban bekapcsolom a Hobby CNC fórumra kifejlesztett Robsy PID kört. Nagyon hasznosan, és jól teszi a dolgát, mert mindig higgadt maradok, és csak szakmai érvekkel reagálok.

A fentiek szellemében tehát próbálok segíteni a megértésben neked is. Az 5304-es bejegyzésemben publikáltam egy Nema17-es motor bemérést bizonyos mérési feltételek mellett. Nézzük meg ennek egy kinagyított origótól kezdődő részét, ezt:

Nullától 10-ig a kiadott step jeleket sorszámoztam, és ragyogóan látszik, mekkora pozíció hibával dolgozik a motor a valóságban, hiszen az ideális esetben egy a zöld pontokon átmenő 45 fokos egyenest kellene látnunk. Ezzel szemben a szomorú valóság, hogy csak "véletlenül" metszi héba-hóba a valós (piros) pozíció görbe az ideálisat, esetünkbe ez csak a 10 stepjel kiadási pillanatában van, addig hol kisebb hol nagyobb igen durva lemaradásban van a motor. Ennek a bemért pozícióhibának a vizsgált szakaszon jól láthatóan a 4, 5, 6, 7 pontokon vannak a maximumjai. Ha ezt számszerűsítjük, akkor 4-5 mikrostepnek megfelelő a pozíció hiba.

HOPPÁ kedves barátaim! Mit is jelenet ez a Hobbsyta direkthajtású egy motor fordulatra 40 mm-t elmozduló rugalmas fogazott szíjhajtású lézer vagy 3D nyomtató gépe esetén? Bizony 0.1 tized mm-nél is nagyobb alaphibát. Egy jól beállított lézersugár fókuszpontja ettől kevesebb még hobbyban is. Szerintem a tized milliméteres hibák amik csak a hajtásból erednek (hol van még a mechanikai, merevségi hibák összhatása) már akkora, hogy egy hobbystának is érdeke, hogy ezt csökkentse, odafigyeljen rá. Hiszen az ilyen hibák miatt csíkos, hullámos, cikk-cakkos egy gravírozott kép általában.

Az is szerintem meghökkentő, hogy a "butuska" vezérlőnk igazmondási rátája 10 % alatt van, mert kb. minden tizedik kiadott stepjel után van nagyjából abban a pontban a tengely, amit az a szemünkbe tol állandóan csodálatos grafikus dizájn mellett.

A Robsy motordinamikai mérőrendszer különösen fontos adatokat szolgáltat, és ez remekül látszik is a hajtás időállandójával kapcsolatban is, hiszen nézzétek csak: 0, 1, 2, 3 stepjelig állva marad a motor. Elég baj ez a Hobbystának is mert azt hiszi már régen forgácsol a gépe, vagy lézerezik, hollott csak áll a motor és próbál szegény a saját műszaki törvényei alapján elindulni, reagálni.

Remélem ezen érvek, tanulságok után picit lanyhul a topikromboló támadási kedv, és ahogy szoktam mondani a szakmai alázat, gondolkodási folyamat a tények mentén lép a helyére.

Végül de nem utolsósorban köszönöm azon Kollégáknak, Fórumtársaknak a beirásaikat, Akik biztanak, védenek, és látják értelmét még egy Hobby fórumon is a Robsy féle "tényfeltáró" írásoknak.

4ybj8h3c8

Az első bekezdés felesleges, ez csak a finomított verziója a valódnak amitől itt már páran elájultak, hogy mennyire más lettél, kicsit állíts még azon a PID szabályzón és az ilyen jellegű megjegyzések végleg szűrődjenek ki.

A többit meg soha, sehol nem vitattam, szóval rossz helyre címezted.

Annyit hozzátennék, hogy ugyan mondtam már itt, de senki nem foglalkozott vele (pont mint azzal amiket te mondasz), hogy néhány léptetőmotor vezérlőnek van egy nagyon idióta alaptulajdonsága, az áram visszakorlátozása jel nélküli helyzetben, és nagyrészt ez okozza azt amit írtál, hogy az első lépéseknél még nincs mozgás.

4ybj8h3c8

Az viszont érdekelne, hogy egy lineáris vezérlésnél mitől van ez a belengés amit a piros vonal ábrázol.

ANTAL GÁBOR

Kár hogy a vizsgálatnál a (beállított) mikrolépések számára nem találunk utalást. Hacsak a 40 mm-es elmozdulásnál létrejött kb 100 mikronos hibából nem indulunk ki . Ha ehhez 5 hiba kellett akkor egy step =  20 mikron  Vagyis 2000 a mikrolépések száma
Ha ugyanez a hajtás egy 5 ös golyósorsóra dolgozik
( gravírgépe van  nem lézer ) a hiba elvileg 12.5 mikron .
Ez a szomorú valóság ...  De sok hobbista azért nem dől a kardjába .

000000000

"Kár hogy a vizsgálatnál a (beállított) mikrolépések számára nem találunk utalást."

Inkább az a kár, hogy az eredeti bemérési görbén közölt adatokat nem akarod meglátni, értelmezni. Pedig ott van minden.

Azaz tévedtél, nem mondasz igazat, és így erre alapozva már veszélyes újabb állításokat tenned. Tudod ez olyan, mint amikor egy matek egyenletet eleve rosszul állítasz fel egy szöveges példa kapcsán. Ha meg is oldod sok munkával netán még helyesen is, a végereményed a valóságot tekintve csakis rossz lehet.

Zozi

Szia, ehhez a méréshez megosztanád a motor adatait is? Az eredmények sokkal többet mondanak bemenő adatokkal, léptetési értékekkel esetleg feszültség adatokkal.