Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

A rezonanciához és lépésvesztéshez, sokat kínlódtam vele mostanság és hol jelentkezett hol nem, hol rezonált hol nem, végig játszottam sok mindent és a végén kiderült, hogy a kínai golyósorsó rosszul lett gyárilag összeszerelve.
Egy golyóval több lett beletéve így ha ugy jött ki abnormálisan viselkedett normálisan egy golyónyi hézaggal van összeszerelve.

Ha esetleg valaki is hasonló jelenségeket tapasztalt szedje szét és ellenőrizze mert kézzel forgatva semmit nem érezni.

000000000

Bemutatok egy újabb esetet, ahol egy motorhajtás Robsy motordinamikai mérési eredményei elég siralmasak, és ennek kapcsán bekövetkezik a lépésvesztés. Innentől kezdve pedig jól látható, hogy a motor valós pozíció végleg leszakad az alapjeltől, maradó hiba kapcsán már soha nem lesz azzal azonos.

zozo

Már visszafelé is lépked?
80 step 18 fok tengely fordulat lenne, a grafikon szerint meg lépett vagy 13 fokot.
Nem értem. Ez így nagyon durva, ezt hogyan erőltetted rá?

000000000

"Már visszafelé is lépked?"

Persze, hiszen ha belegondolsz a szinkron mágneses forgótér szögpozíciójába és a valóságos, lemaradt motor pozícióba, akkor sajnos van az a fázishelyzet, amikor a motor visszafelé forog gőzerővel. Ez a "megdöbbentő" jelenség figyelhető meg a mérési görbénél is.

Egyébként semmit nem erőltettem rá, a motor tengelye üresjáratban volt a méréskor, és még így se tudta saját magát se normálisan forgatni ebben az esetben a kis DRV8825-el.
Képzeld el, ha még egy bögrés forgatót kapott volna a nyakába.:)

Amikor egy léptető motor maradó lépéseket téveszt, az eredőben soha nem egy lépés, hanem négy egész (vagy ennek is a többszöröse), azaz 7.2 fok innentől kezdve a hiba, ez remekül látszik a mérési eredményből is. Ilyen értelemben a lépésvesztés helytelen kifejezés, egy léptető motorhajtás egy lépést nem tud elveszíteni, csak a többszörösét.

kaqkk007

Ha ez igaz amit leírtál akkor abszolút nem üzemszerű mérés volt tehát szinte értelmetlen ... Üres tengellyel hogyan kényszerítetted ki a lépésvesztést ??

kaqkk007

Ezt így csak túl alacsony motoráram beállításával lehet  elkövetni ami egyáltalán nem életszerű...

000000000

Gondolkozzál, azután nem fogsz szakmaiatlanságokat állítani.

kaqkk007

Azért sem árulod el mi okozta a lépésvesztést ? Akkor abszolút értelmetlen a mérésed és nincs is értelme gondolkozni rajta hogy mi és hogyan került a grafikonra ...

000000000

Kértelek valamire, azt tedd, és ne tetézd a hibáidat.

kaqkk007

Én is kértek hogy mondd el miért vesztett lépést , de ha nem akkor nem , azt írták hogy te egy tanár vagy ha így tanítasz nem akarok tőled tanulni

Bencze András

Kérlek csináld meg ugyanezt teljes lépéssel is. Hab lenne a tortán összehasonlítani a különböző mikro-lépésekkel felvett diagramokat. Elsősorban 1/4 és 1/2-re gondolok.

4ybj8h3c8

Ne küzdj vele, használható információt soha nem ad át.

kaqkk007

Nem is érdekel tovább egyel több tiltása ,van ezentúl nem is látom mit ír ...

000000000

"Kérlek csináld meg ugyanezt teljes lépéssel is."

De hiszen ez az volt, így gondolom ezt elírtad.

Megcsinálom majd a fél és negyed lépés mérési eredmény görbéit is, a mérési adatfájlok egy másik gépen vannak, így ma már ezt nem tudom megtenni. Az biztos, hogy sokat javul a rezonancia helyzet 1/2, 1/4, ... lépéseknél, és megszűnik ez a durva hiba, a lépésvesztés.

000000000

Ne hazudj, ne rombolj topikot, hiszen az 5456 bejegyzés diagramja már önmagában is a GONOLKODNI tudó kicsit is műszaki érdeklődésű ember számára rendkívül sok hasznos információt szolgáltat!