Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

remrendes

En nem kotekedni akarok, de szerintem Gabor sem akart. Igazabol engem is erdekelne, hogy az atmerok 2, 6 vagy 10mm-rol indulnak, szamomra ez nem derult ki. Azt ertem, hogy gyorsulas-attetel grafikont latunk, de az is erdekes lenne, hogy milyen osztasban. Lehet, hogy a gyorsulas tengely erteki kozott elhanyagolhato kulonbseg van?
Altalaban nem lehetne beled kotni, de sokszor csak fel informacio er el hozzank.

000000000

Látom te beteg vagy !
Sokszor kértem a gyalázkodó lejárató mondataidat mellőzni !
Szerinted egy több sugaras szkópon meddig tart megjeleníteni a step jeleket is ?
Itt látszik, hogy zéró a szakmai tapasztalatod !!!
És ehhez nem kell rotyszi mérő rendszer se hogy láthatóvá tegye az ember a léptetős rendszer rezonanciáit hibáit !

000000000

A görbékből világosan látszódik a dinamika romlása, amihez pedig közöltem, hogy ez a 2 mm-enkénti golyósorsó átmérő változás eredménye. Mivel az y tengelyen ott van az "a" (gyorsulás) magyarázat, TELJESEN EGYÉRTELMŰ mondandóm lényege, a hatásmechanizmus, függetlenül attól, hogy az x tengely végéről az "i" (áttétel) jelzés a kép kivágás során lemaradt. A dinamika, gyorsulási képesség leromlása, annak tendenciája egyértelmű. Ennyi volt a célom csak.

Az egész gondolati kör pedig úgy jön vadnyuszi gépéhez, hogy ő egy elég nagy átmérőjű golyósorsót, és fogazott szíj tárcsát használ. Majd megírja, hogy tudta-e azt, hogy a negyedik hatvány kapcsán ennek mi a következménye J-re.
Hátha nem ismerte a negyedik hatvány hatást, vagy az új Fórumtagok között bizonyára sokan nem tudták ezt, azaz tanulhatnak belőle. Így a fő célját ezen beírás máris elérte, hiába kötsz bele lényegtelen részlet kérdésekbe.

000000000

Fáj az igazság mi???? Továbbre is arra kérünk, tanuljál elsősorban, és csak műszakilag korrekt állításokat írkáljál egy MŰSZAKI fórumon, vagy ha ez nem megy tűrjed a jogos kritikát vagy lássad be, egy tachóval te a büdös életbe nem tudsz egy szkópon pozíció jeleket megnézni, mint ezt írtad:

"A nagy csodás mérőpadhoz elég egy tachogenerátor és egy oszcilloszkóp."

[#csodalk][#nevetes1]

Csuhás

Nem kötekedésként, de ha már ennyit beszélünk a görbeseregről, elmondanád mi van a vízszintes tengelyen? ( Csak hogy ne nézzük egy fekete test sugárzási görbe seregének ( intenzitás, hullámhossz, hőmérséklettel paraméterezve :- ))

fn47xk7ei

Nekem tetszik , hogy egy mérnök ember így el tud mélyülni egy általa érdekesnek vélt témakörbe . Gyakran elolvasom hozzászólásaid és sokszor csak pislogok - de ez az én problémám . Ezen esetben szerintem sem szükséges minden egyes paramétert megadni mivel csak szemléltetésnek tetted közzé és a lényeg a " 2 miliméterenként növelve a golyósorsó átmérőjét SZEMLÉLTETÉSRE KERÜLT A NEGYEDIK HATVÁNY HATÁSA ! A lényeg látszik - érzékelhető ... ha elfogadja az átlag fórumlakó , hogy nem hasalásról  hanem egy valós vagy egy jól szimulált mérésről van szó .[#eljen] De tovább nem okoskodom itt és nem akarok többet hozzászólni  inkább maradok egyszerű olvasója a témának .[#worship]

000000000

Nem értelek, leírtam az 5334-ben. Olvasd el megint.

000000000

Kedves vagy, köszönöm.
Igazából a célom évek óta csak annyi, hogy:
1. Érdemes elgondolkodni, megérteni bizonyos műszaki tényeket, mert azok akkor is hatnak ránk, gépünkre ha nem érdekel.
2. A világ analóg, sajnos két digitális stepjel közt is van élet.
3. Legyünk nagyon óvatosak, és mindig legyünk annak tudatában, hogy a step-dir vezérlésű léptető motoros hajtások valós pozíció adatai és az általunk hitt vagy látott vezérlő program ablakok kijelzései között igen nagy eltérések lehetségesek. Leginkább a folyamatos kisebb vagy nagyobb műszaki hazugság, félre tájékoztatás áldozatai vagyunk CNC-zés közben. Ennek felső határértéke pedig a lépésvesztés, leállás, ahonnan kezdve a munkánk is kárbavész.

D.Laci

"léptető motoros hajtások valós pozíció adatai és az általunk hitt vagy látott vezérlő program ablakok kijelzései között igen nagy eltérések lehetségesek. "

A te általad készített vezérlő program a valós léptetőmotor pozíciókat (rezonanciákat, lengéseket) mutatja vagy a vélt step impulzusok alapján fiktív pozíciót?
Gondolom, ha encoder van rászerelve akkor a valós értékeket mutatja és kalkulál vele mint a Linuxcnc (zárthurkú vezérlés).

zozo

A hobbista fórumozó az érem másik oldaláról nézi a dolgot.
Azt mondja: -Felőlem rezonálhat kedvére a motor, amíg a három elkészült csapágyfészekbe hibátlanul passzol a csapágy [#nevetes1]

000000000

Mivel szerintem nem jó dolog szinte folyamatosan hazudni, fölöslges tizedmikront is odabiggyesztő csicsa dolgokkal traktálni a felhasználót, alapesetben nálam le vannak tiltva a pozíció kijelzések G kód futtatásakor a vezérlő programjaimban, egy színes kis mini grafika viszont mindig mutatja a szerszámpályákat. Ha valakinek mégis az kell, hogy tévedésben tartsák, bekapcsolja, és nézze. A gépkönyvben van arra utalás, hogy ebben az esetben mivel csak vezérlő programról beszélünk ez csak egy alapjel kijelzés, adott esetben semmi köze a valósághoz. Ez könnyen megérthető, ha valaki eljátsza azt a szitut, hogy nincs is aktív hajtása, ahova küldenénk a sted/dir jeleket, mert pl. be sincs kötve, de a buta csicsa vezérlő program akkor is végig hazudja az egész folyamatot az X Y Z idétlen adataival, holott közben végig álló helyzetben volt a motor.

Más kérdés az ha tengelyenkénti pozíció és sebesség visszacsatolás is van a valóságról a program működéséhez, a G kódok futtatásakor, mint az igazi ipari CNC gépeken. Ez egy más kategória, nincsenek ilyen vezérlőim, mivel egy mezei PC tengelyenkénti külön processzor HW támogatás nélkül erre eleve esélytelen.

D.Laci

Csapágyfészek csak csak elkészül. Mert ott álltalábban golyósorsó+ áttétel is van, az elméleti felbontás viszonylag nagy, de lézergravírozóknál és 3D nyomtatóknál gyakorta találkozni ~40 lépés/mm felbontással, na ott már jelentös az a ~ +-3 mikrostep lengés.
Szerintem.

D.Laci

Értem!
De akkor a te programodban is bekapcsolható a csicsa, meg más csicsa programban is beállítható a kijelzett érték, ill. ki is kapcsolható. :)

A lényeg pörögjön a motor, repüljön a forgács! :)

000000000

A rezonacia, és hibátlanság egymást kizáró fogalom.
Könnyű annak, aki csak nagy felbontással éli az életét, és az apró ám valós részletek nem érdeklik, így aztán mindig minden szép és jó. Maradjunk abba, két diszkrét pont között mindig van valamilyen összekötő út, csak mérés és szemlélet kérdése, hogy erről is elgondolkodjunk, és aztán a hibátlanság, működés fogalmát valósan alkalmazhassuk.

000000000

".. repüljön a forgács!"
Ez nem mindig jó, mert még a végén védőszemüveg nélkül kiveri a Hobbysta szemét a forgács, és aztán már oda a sok (egyébként majdnem fölösleges) ablakocskának a nézegetése is.[#zavart2][#circling]