Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

izbeki

Szerintem elnyomtatták, 86 akart lenni.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

PSoft

Az "elfeszítésre" a második képeden, a motortengely melletti kerékre gondoltam.(elemeli a szíjat a keréktől, így kevesebb hajtó fog kapcsolódik a szíjhoz)
De mint írtam, jó az úgy is![#wave]

hnpuikupi

Grrr, kínai cucc. Elvileg korrekt csapat, de ezt soha nem lehet tudni.
Feldobtam nekik is a kérdést, kíváncsi leszek a magyarázatra ...
Elvileg "JSS" gyártmánynak kellene lennie.

svager

Szerintem nem kell aggódni,ezt a magyar kereskedők is alkalmazzák,Te megrendeled az ismertebb árút,és Ő meg megkeresi a legolcsóbb beszerzési forrást,ugyanannak a gyártónak más, pl.a kínai belpiacra gyártott változatát.

Ezzel nincs is gond,hogy simán lehúz,mivel még olcsóbban tudja beszerezni ezeket.
A gond majd ott kezdődik mikor szeretnéd beállítani a szoftverrel és kiderül,hogy csak kínai szoftverrel működik.[#wink]

hnpuikupi

Nah, ne már :) Ennél a szteppernél csak nem lesz ilyen gond ..
XHC vezérlő + Mach4; szerintem csak ki tudja hajtani a hozzá való HSS86-os vezérlőt
(Még nem tudom kipróbálni, mert a tápegység még nem ért ide)

svejk

No! Van Mach4-ed?

Hogy tetszik?

hnpuikupi

Vettem egy XHC vezérlőt ami csak a Mach4-el hajlandó működni :I (usb miatt lett ez)
Még nem mélyültem el benne, demó módban próbálgattam ezzel a vezérlővel.
Úgyhogy ha tetszik ha nem, tetszeni fog :) ([#vigyor3])

Nem próbáltam a Mach3-at, szerintem a Mach4-is elfogadható szoftver, bár még nincs annyira bejáratva mint az elődje.
Vannak vele rossz tapasztalatok? (Ha lehet ne nagyon idegesítsetek fel [#sniffles])

000000000

Építettem gépet Mach 4-el is és azóta sem hívtak, hogy probléma lenne vele.
A Mach hardveres vezérlő része valami amerikai LAN-os cucc volt.
Már nem emlékszem a pontos típusra.

hnpuikupi

Én se gondolom, hogy használhatatlan lenne. Közbe eszembe jutott, hogy nem is az USB miatt, hanem a W10 miatt döntöttem mellette. Túl sok vezérlő kártyát nem találtam hozzá, az XHC volt a legszimpatikusabb.
Mondjuk volt gond a beüzemelésével, egyenlőre úgy látszik, hogy a Mach4 driverei ütköznek az arduinoval. Mondjuk ennek nem nagyon néztem utána, de látszólag van ilyen baja. (lehet még integrált usb3 ütközés is)

Jut eszembe, nem találtam rá, hogy hogyan lehet megváltoztatni a grafikus ablak hátterét. Valamiért az én laptopomon alig látni a kirajzolt pályákat, jó lenne valami más szín hozzá.(mondjuk lehet, hogy a demo mód miatt nem lehet)

3z4pi4rei

No így már értem az "elfeszítés" fogalmát.
A motor a kocsi síkjába történő áthelyezése kategorikusan lehetetlen és ez volt a legkisebb mechanikán történő fabrikálással (1-1 db furat) járó, általam elképzelt legjobbnak tűnő megoldás... A szíjnak muszáj a kocsi síkjában maradni, nem?

PSoft

A húzó oldalon igen, de a "hátsó" oldalon, nem feltétlen.
(erre gondoltam lentebb)
Nem látom a képeden, hol/hogy csatalakozik a szíj a kocsihoz.

3z4pi4rei

Sziasztok!

Mivel az előző kialakításhoz képest most érezhetően több erő kell a mozgatáshoz, így bekapcsoltam a gépet.
Természetesen még az eredeti kialakítás beállításai, ennél gyorsabb volt azzal. Kb mint Y irányban. Ha minden jól megy, akkor a jövő hét végén ki lesz cserélve a vezérlés és megtörténik a kalibrálás.
Azt honnan lehet megtudni, hogy ha erőlködik a motor?

Rabb Ferenc

A "Lézer" topikban taglalt "lendkerekes" léptetőmotor jó dolog ha a sebesség és a gyorsulás nem szempont. Egy fórumtársunk jóvoltából sok ilyen motor forgott közkézen pár éve.

Nekem is ilyen volt, de olyan tetű lassú, hogy legyomláltam róla a tárcsát. A lépéstévesztés nélküli sebességet duplájára, a gyorsulást kb háromszorosára tudtam növelni. A rezonancia nekem a zajon kívül nem okozott gondot. De azt a KRESS űberelte :)

0cphxg8ns

Tiszteletem!

Szeretnék újítani, és ehhez nagyobb léptetők dukálnak. Kaptam jó áron most nema23-as, 3.6A-es léptető motorokat, de nincs hozzá meghajtóm.
Ehhez szeretnék egy kis szakmai tanácsot kérni.
Milyet érdemes venni, akár a jövőre nézve nagyobb motorokhoz is?

Kínából van a TB6600, DM542, DM3230, és sorolhatnám...
Nem tudok dűlőre jutni, melyik "jó".

Gondolok itt elsősorban az élettartamra, és a melegedés (leégés) problémára.

Mindennemű segítséget előre is köszönök.

Köszönettel: Tamás

svejk

Ja-ja, egészen Hollandiától cipeltem őket. :)