Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Karácsony Sándor

Nem lilul be a link csak kiíródik....Hol a bénázó topik?

b4nm7gjvr

Ja, hogy ott lent jobbra talán ha rámentél volna az  "[Internet link beszúrása]" és oda beszúrod a linket, és még el is nevezed, akkor belilul a link! :D
itt tudsz gyakorolni!

dezso74

Szia kymcol1!

Az említett léptető motorvezérlőkhöz hol találok kapcsolási rajzot Tb6600, dm542.
Előre is köszönöm a válaszod!

Üdv:
dezso74

vjanos

Nem is olyan eretnek ötlet... ;)
Paste extruder néven találsz különféle megoldásokat a neten.

Egy szempont: Általában a 3d nyomtatásnál fontos minőség javító a retract, azaz a szálvisszahúzás.
Mindenképp olyan konstrukciót javaslok, amivel meg tudod oldani az anyag minimális visszaszippantását, vagy legalább a masszára nehezedő nyomást tudod csökkenteni.
Ilyen szempontból ez a pumpa jónak tűnik, csak egy kis visszaforgatás kellhet...

Én csokoládé nyomtatót akarok csinálni már egy ideje, főleg mikor húsvétkor és mikuláskor kapnak a gyerekek egy fél vödörnyi csokinyuszit/csokimikit, amit aztán meg se kóstolnak...

RJancsi

És mit nyomtatnál, amit mégiscsak megkóstolnak? [#nevetes1]
Sokkal életszerűbb, ha a megkóstolt (körberágott) csokidarabokból újrahasznosított valamit nyomtatsz amit újból megkóstolhatnak/körberághatnak. Előbb-utóbb csak elfogy... [#vigyor2]

vjanos

Sikeresen kiragadtad a lényeget... :(

A saját ovisjelét, kisautót, kismotort biztos megennék - egyszer :)
De nyilván ez csak szórakozás, mint ahogy tojásrajzolót is csináltam, meg még egyéb haszontalan vackokat...

yy2yggmv7

Lehet már nem aktuális de én anno 4046-ból csináltam, +egy-két alkatrész.

http://www.eleccircuit.com/the-100-hz-to-10-khz-square-wave-generator-by-phase-lock-loop-ic/

RJancsi

Köszi, de már úton van Kínából az 555-re épülő négyszög generátor.

frob

Sziasztok

Érdekelne hogy használt e valaki már ilyen léptető motor , meghajtó kombót?

Easy Servo iES-2320-1000

Az enkóder miatt tetszik a dolog... gondolom mivel servonak van titulálva, hasonló módon kezeli a léptető motort...

4x9xcj5r9

Sziasztok

megvan valakinek az a leiras ami hatrebb linkelve van csak nem él a link, hogyan kell méretezni a léptetömotorokat?

köszi

cnv

Ez engem is érdekel...
Egy hasonlóval szemezek (HSS57 + 57HSE)

Leginkább az érdekelne, hogyan működik ez a gyakorlatban?
Ha érzékeli hogy nem sikerült lépni, akkor próbálkozik valameddig (meddig?) és aztán ad egy lépéshiba jelet ha még mindig sikertelen?

Mi van akkor, ha a microstep felbontás meghaladja az enkóder felbontást (1000ppr). Azért full step szinten követi hol tart?

És akkor mi van, ha tartás közben külső erő kimozdítja a pozícióból? Visszamozog mint egy szervó, vagy csak a saját maga által kezdeményezett mozgásokat követi?

dezsoe

Nekem Vexta AlphaStep ASC zárt hurkú léptetőim vannak, nagyon jók. Ez azt csinálja, hogy ha kitéríted a helyéről, akkor visszamegy. Ha annyira kitéríted, hogy már nem tudja követni, vagy túl sokáig nincs pozícióban, akkor lekapcsol hibajellel.

cnv

Köszi...
Közben sikerült felvennem a kapcsolatot az egyik forgalmazóval is, ők is azt mondják amit Te, +-128 encoder lépés eltérésig úgy viselkedik mint a szervóhajtás, tehát visszatér, illetve próbálja tartani az előírt pozíciót.

Ez a +-128 azért elég soknak tűnik, 5mm-es orsónál már több mint 1mm. Gondolom csak extrém gyorsulás/lassulás esetén lehet ekkora csúszás, normál marás közben nemigen.

Mindenesetre engem meggyőzött, beruházok egy ilyen szettre (pontosabban háromra).

dezsoe

Nekem nagyon bevált. Az elsőt egy mechanikával vettem, mert rajta volt. :) Aztán még amennyit tudtam és futotta rá. Most egy 10x2-es trapézorsóval röhögve viszi a 2500 mm/min-t. Ja, és ez a gyengébbik, mert kétféle volt. Kereteimhez képest nem volt olcsó, de az értékéhez viszonyítva nagyon. :)

GPeti1977

Ha a kis CNC gépemen lecserélném a NEMA-17 léptetőket 30W os AC szervó motorra akkor attól jobb lenne, pl gyorsabb dinamikusabb, a motor megvan de nincs hozzá driverem, bár a CNC zone fórumon találtam egy DIY driver leírását amit el is tudnék készíteni.