Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Mégegy meghajtó-elektronika, ugyanazzal a jellel??

PSoft

Nem tudom milyen gép, milyen mechanika, mik a lehetőségek...[#nemtudom]
De, az "ősi" módszernél, nincs biztosabb.:)
Itt, nem mászik el a szinkron.

keri

Persze. Működik pár ilyen gép itt.
De mint mondtam, ha a meghajtó bírja a dupla motor áramot, akkor lehet egyre is tenni, csak teszteld az éles alkalmazás előtt, mert a motor ellenállás és reaktancia is feleződik, amit nem biztos hogy szeret a meghajtó.

keri

Amúgy, igen. Ez a legjobb...vagy szíjjal összekötni, és akkor nincs gond, csak nem ezt kérdezték.

r5y7cufaj

Én így terveztem, nem pedig egy motorvezérlőre kötve.

r5y7cufaj

A negatívot (enable-t) nem rajzoltam be! Mielőtt valaki csak jóindulatból leba**na.

r5y7cufaj

Az a baj, hogy az "ősi" módszert azért nem szeretném használni, mert jelen esetben a szíj az fixen van kifeszítve és a bordáskerék (helyesen fogazott tárcsa) mozog a motorral.

keri

Optocsatoló a kimeneten, bemeneten, így a szintekkel sem lesz tuti gond, meg hurok sem tud kialakulni.
Én is így tervezem a lézerhez megoldani. A híd két végére rakott motorral, omega hajtással. Bár végül is mehet tengely a híd hosszában, csak félek túl nehéz.

r5y7cufaj

Sziasztok!

Már rég óta meg akarom kérdezni.
Ha megy a gép és bekapcsolok egy "nagy fogyasztót (pl porszívót) akkor tévesztet a gép. Mitől van ez?

(Gondolom le kellene árnyékolni a vezérlő dobozát)
Köszi!

svager

Ugyanabban az aljzatba van budugva a porszívó amibe a vezérlő van?
Már nálam is volt ilyen amikor a kompresszor elindult.

Amióta másik aljzatba van,nem jelentkezett,gondolom elinduláskor nagy volt az áramfelvétel és ez kavart be.

r5y7cufaj

Nem ugyan az az ajzat, de szerintem egy körön van.

keri

Megszüntetni a hurkokat a rendszerben, hibatűrő jelátvitel (optocsatolt, és/vagy bemeneti szűrő, ezek a gyári vezérlőkön megvan általában), rövid jelvezetékek, árnyékolt/sodort/szimmetrikus átvitelű jel vezetékek, hálózati zavarszűrés, ilyesmi.

nekem pl véletlenül a léptető vezetéke mellet ment a printerkábel, és az okozott némi zavart, de ha csak merőlegesen megy rá akkor már nincs gond, a printerkábelen elvágtam az egyik oldalon az árnyékolást, az is sokat javított a dolgon, illetve nekem saját építésű, és leválasztó nélküli vezérlőm volt, sima 1K-s ellenállás volt csak a zavarszűrés.

Másik hogy én eleve csak zavarszűrős aljzatokat szoktam a gépeimbe beépíteni. Kompresszor ugyan azon a dróton nekem nem kavar be.

Az esztergám és a 3D nyomtatóm teljesen érzéketlenek már az ilyen zavarokra a fenti dolgok figyelembe vételével.

sastas

Alapvetően az a baj, hogy az erős induktív fogyasztó induláskor a lakásod rendszerébe beenged egy impulzust(lásd heggesztőtrafó-hagyományos lámpaizzó), és ez az impulzus megzavarja a vezérlődet. Megfelelő zavarszűrés+nagy pufferkondi a tápon általában megoldja.

r5y7cufaj

Köszi!

Ezt már más is ajánlotta, akkor ezzel kezdem.

fpd0kbd4

Fölleltem egy Berger-Lahr VRDM 3910/50LWB 3fázisú léptetőmotort.Az eredeti környezetéből arra gondolok,vezérlő nélkül üzemeltették.Ilyen adatokat találtam róla:230VAC,325VDC
Eredeti vezérlő beszerzését föladtam.A kérdésem az lenne, forgásra, valamilyen szintű üzemelésre fogható ez egy frekiváltóval,mint mondjuk szinkron motor?

itt egy pár adat róla