Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Köszi.

Csak mert a DRV-ket ugye kikapcsolva érdemesebb tekergetni, meg a régebbi léptecs vezérlőket is inkább áramtalanítva mókoltam...

keri

Azoknál az áramkorlátot tekergeted közvetlenül, és főleg a silány potméterek miatt nem érdemes tekergetni üzem közben.

55kv34cjs

Sziasztok

az asztalt  bordás szíjak segítségével két  léptetőmotor mozgatná. Hogy kellene a motorokat vezérelni? Lehet a két motort párhuzamosan kötni és az egyiknél csak egyszerüen megcsrélni a szálakat, hogy fordítva forogjon?
 Arduinóba grbl 0.9j van beégetve a motorokat http://www.schmalzhaus.com/EasyDriver/" TARGET=_fnew>EasyDriver vezérelné.

Kisamotors

Szerintem a legjobb lenne minden motorhoz egy-egy EasyDriver-t tenni úgy, hogy ugyanazokat a step/dir jeleket kapja.
A meghajtó max. 750mA fázisáramot bír (hűtve), az párhuzamosan kötött két motornak kevés lesz.

Kisamotors

Én ezt használom a kis gépen, 5 motorhoz 5 vezérlő, saját nyákkal, de a kérdés nem ez volt :)

Az Easy-t nem ismerem, bár van belőle valahol pár darab, még ki sem bontottam.

55kv34cjs

köszi a válaszokat
nyomtatóból bontott léptetőmotort használok, alig melegszik az Easy driver. Ezt a cikket olvastam, ezért gondoltam, hogy olcsóbb egy drivert használni két motornak:
http://www.shapeoko.com/wiki/index.php/Dual_Motor" TARGET=_fnew>gual motor

swghderh5

Sziasztok  
Kérdésem,hogy létezik Nema 17 vagy 23-s(max 1-1.5A-s) motoroknál olyan kivitel ahol a motor mind két vége meg van azért,hogy egy kézi "tekerőt" tudjak tenni az egyik végére!!!

ebalint

A Klaviónál van 23 -as.

http://www.t2cnc.hu/leptetomotorok.htm" TARGET=_fnew>Itt.

gaben

A múltkor volt szó fékes léptetőkről amit a Z tengelyhez szánnék. (persze most nem találom)  
Tudnátok ajánlani beszerzési forrást, mert egyik ismert weboldalon sem találok. (CNCPart, CNCdrive, Klavio és Variometrum-nál sem)

köszi, Gábor

gaben

Valakinek esetleg ötlete ezzel kapcsolatban?

Köszi

4ybj8h3c8

ISEL gyártott ilyen fékkel szerelt masinákat. Ha meg tudod oldani nélküle, akkor inkább felejtsd el, nagyon kínlódós.
Szerencsétlen motornak minden lépésnél le kell győznie a fék szorítóerejét, ha meg nem elég szoros akkor meg a saját súlya lehúzza a Z tengelyt.

gaben

Szia,

köszi az infót.
Lesz rajta egy (2 vagy)3:1-es lassító fogasszíjáttétel. Talán az megfogja a Z tengelyt a lezuhanástól.

Kristály Árpád

Halihóóó

Több helyen láttam ilyen ellensúlyos megoldást...
Egy kis szíjtárcsa szerű melyen egy acélsodrony (bovden) van átvíve és rajta van egy ellensúly, melyet kisérlet útján lehet kimérni...[#rolleyes][#rolleyes]

gaben

Szia Árpád,

na pont ezt szeretném elkerülni, hogy ilyen ellensúlyos megoldást kelljen alkalmaznom.
Egy fix Z hidas megoldásnál még jó is lehet, de én nem olyat tervezek. [#wave]