Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

hncneuby

ANTAL GÁBOR

Gondolom hasznos ha leírom a tegnapi és a mai szívásomat ( okulásként )  Mindent egybevéve  kb 10 órám ment el hiába .  Egy ipari berendezésben egy súlyos eszközt egy csigahajtás+ láncáttétel segítségével fordítok . A csigára egy lépetővel hajtok rá .   A léptetőt gyári driver hajtja , a stepgenerátor egy PIC es verzió kiegészítve hallos végállásokkel engedélyezéssel  , rámpával stb   Varga István (aliasz Is Varga írta a hexát )  
A berendezés egy évvel ezelőtt már megépült ez egy klón  
 Minden gyönyörűen be van szerelve e dobozba , tegnap éleszteném .  A driver M545D . Minthogy a dobozban már nem volt látható a jumper ezért nosza internet , rákerestem a driver adatlapjára . Egy magyar forgalmazónál ( nem pécsi  nem Sir nyeteg és nem Klavió ) rátaláltam egy magyar nyelvű leírásra , és annak alapján beállítottam  az eszközt . Próbára jó lesz a féllépéses üzem ezért az utolsó 4 jumpernél 0,0,0,0 t állítottam  
 És ezzel elkezdődött a szívatás . Már tegnap kivettem a stepgenerátort .Hajnalban szkóppal minden OK de biztos ami biztos újra programoztam a PIC et . Aztán ma külső tápról másik motorral , " reszelős stepgenerátorral " minden kipróbáltam . Már a drivert is szétbontottam ... Aztán a kezembe kerül a fedele és döbbenten olvasom hogy a 0,0,0,0 kombináció az " disabled "kombináció .    Hát ilyen hülye lennék ??? Nosza még egyszer megnézem az adatlapot . Nem ott úgy van ahogy korábban hittem .  Hát ránagyítok az adatlapon lévő fotóra ott is úgy van és nézem tovább a fotót   hat ott a vezérlő tipusa CW-5045 ... Miközben a pdf az M 545 D ről szól .. Vagyis a kereskedő a M545D adatlapjának becsatolja a CW-5045 ös driver adatlapját  
 Egy találós kérdés marad  de arra nem is várom a választ : Kinek a honlapjáról töltöttem le a hibás adatlapot....  

Gyati

ANTAL GÁBOR

Te írtad  [#ejnye1][#ejnye1]

jani300

A "reszelős stepgenerátor" az 5volt külső feszültség reszelővel szaggatva ?
Csinálok akkor így egy próbát .

ANTAL GÁBOR

Kínomban próbáltam : nem teszem le a nagy esküt hogy működik mert ugye az a jel azért mégsem egy jól definiált négyszög . De annó ha egy nagyfesz gyújtást akartunk tesztelni akkor a megszakítókalapácsot jól helyettesítette a reszelő és egy darab sokeres vezeték .  

ANTAL GÁBOR

Egy kérdés a publikumnak  ( a reszelős stepgenerátorról jut az eszembe . ) Van egy deprez műszerünk ( de lehet egy digitális multiméter is ) Meg akarunk bizonyosodni hogy működik e . ( zsinór van hozzá )  Egy átlagember zsebében található eszközökből kellene valamit eszkábálni amivel tesztelhetjük a műszert .. Hogyan ?

hostya

Mobiltelefon...  
Aksi ki, aksi pólusait a mérőzsinórral megérint... :)

ANTAL GÁBOR

és 35 évvel ezelőtt ??

Rabb Ferenc

35 évvel ezelőtt könnyű volt, mert akkor még volt alumínium pénzérme is.  

1Ft alu, 2Ft réz-nikkel ötvözet. Egy "sercintés" és máris van kb 1,5 Volt...

PSoft

Elkéstem...Feri már megmondta a tutit!:)

Azt akartam mondani, hogyha van a zsebedben három forint két darabban, akkor már nyert ügyed van.:))

ANTAL GÁBOR

OK de én még egy papir zsebkendő darabot  is be szoktam vetni. Az tartotta az "elektrolitot"   Egyébként működik az a mai pénzekkel is

PSoft

Hehe!

35 éve...papírzsebkendő?[#nemtudom]
Opppsz!
(lehet, hogy mégis volt)???

Rabb Ferenc

Elektrolitos zsepi csak van kéznél... [#vigyor2]

PSoft

Na de, azt...megnyálazni, ha nem elég "nyirkos"!!![#csodalk][#wow1]
[#vigyor2]