Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Külön mókásnak érzem, hogy nem annak írt akinek a bejegyzésével gondja van, hanem neked [#vigyor5] (pedig regisztráció/bejelentkezés nélkül is tudna üzenetet küldeni a fórumon át).
Persze átjött ez így is is, mûködik a cserkész-hírlánc.

Én a magam részérôl helyesnek ítélem meg a számítási és szemléltetési módot. Mivel nem oktatási céllal raktam fel a képet, hanem azért mert megkérte egy fórumtárs hogy mutassam már meg hogyan csináltam.

De amint jön jobb megoldás rá, szívesen lecserélem a képen a feliratokat.

ANTAL GÁBOR

szia ! F = m*a . A Földön ( nálunk ) a nehézségi gyorsulás  g= 9.81 m/s2  Tehát az az erő mit a Föld nehézségi erőterében a gravitáció a pille palackra kifejt 1 kg os tömegű testet feltételezve 1kg*9.81 m/s2  = 9.81 N  
Az a baj hogy( általánosságban  nem igaz hogy 1 kg egyenlő 9.81 N . Az egyik tömeg , a másik erő .   Ha odaírtad volna hogy 1 kg tömegű test súlyereje ( a Földön,  Európában , a tengerszint feletti magasságban ) 9.81 N akkor OK .  Mert "kérem szépen" ha a kísérlet például a Holdon végezted volna akkor hibás az eredmény .  [#vigyor4][#vigyor4]

svejk

Épp tegnap jártam így, megyek a komámhoz, de mondja a felesége hogy épp a holdon van forgatónyomatékot mérni pillepalackkal. :))

KBalázs

A "vihar a biliben" jelző illik a történtekre leginkább, már láttunk ilyent.

Sajnos még nem áll módomban a Holdon elvégezni a kísérletet, de majd igyekszem.[#fejvakaras]
(Az sem sanszos hogy a holdról olvassa valaki a fórumot.)

Ha nyomsz egy F5 (frissít) gombot, akkor nálad is szebb lesz a képet (már átírtam 45 perce).

Köszönöm a fizika korrepetálást, de ez egy közelítô képlet, ami a célnak megfelel, (kivéve annak aki nem akarja érteni).

svejk

Tudod, megkértek...

ha nem írom be az a baj...
ha saját nevem alatt írom az a baj..
ha bemásolom az a baj...

Az 1. és 2. tényleg nem egyenlő, de azért én megértettem.
Hogy kellenek-e erre a fórumra komolyabb magyarázatok azt én nem tudom eldönteni.
Talán attól is függ ki hogy ébred. :)

ANTAL GÁBOR

Folytatom még egy kicsit .  Pl kofa a dinnyét egy egyenlő karú mérleggel méri és az egyik serpenyőbe belerakja a vas súlyokat és a másikba a dinnyét.  Ha egyensúlyba kerül a mérleg akkor a súlyok tömege = a dinnye tömege . Ha a kofa a Holdon mérne akkor is igaz lenne az állítás. Az a mérleg ami a fotón van az egy elektronikus mérleg és a méréshez egy ERŐ mérő cellát használ . A mérleg kijelzi a tömeget ( kg ) de valójában erőt mér . Tehát ha a Holdon mérné a kofa a dinnyét ( az elektronikus mérleggel ) akkor igencsak pórul járna amikor a fizetésre kerülne a sor

ANTAL GÁBOR

meg ne sértődj már !  Volt egy "kérem szépen" és egy smile  .

KBalázs

De most akkor a kofa melyik zsebében van a léptetômotor? És ki fizeti a kofának a Holdra-utat? Mert ugye ez sem mindegy!

PSoft

A kofa, mindkét zsebében kell hogy legyen egy-egy léptetőmotor!
Különben, balanszos lesz a kofa, no meg a  röppálya is,és...sosem ér a Holdra!:))
[#wave]

Etib

Sziasztok!  
Bemásolom ide is az elektronikai rovat mellett.
Egy kis segítséget szeretnék kérni step motor meghajtásban. Felújítok egy motorkerékpárt és a kilóméteróra meghajtása bowdenes. Sajnos a keréknél azonban nem megvalósítható a bowden kihajtás kialakítása. Arra gondoltam mivel van ilyen csöpp DRV8825-ös meghajtóm szerzek hozzá egy picinyke step motort és egy hall jelfogóval az kerékagy körül leszedem a kerékfordulatszámot. A segítséget abban kérnék, hogy véleményetek szerint milyen közbenső kapcsolást kellene építenem hogy a leszedett impulzusok alapján meg tudjam hajtani stepmotort. Gondoskodni kell az „áttétel” beállításról is, hogy az óra azért a valóságot mutassa.
Szellemi tevékenységeteket előre is köszönöm!

KBalázs

Ha értesz valamennyire a programozáshoz, akkor ez nem feladat (akár egy pici arduino-nano-val is megoldható, ahhoz nem kell plusz fejlesztôeszköz).
Ha nem, akkor már neccesebb.
Kell ugye a keréktôl jövô jel feldolgozása (bizonyára felszorzása), amit TTL szinten átadsz a stepmotor vezérlônek, aminek viszont kell a 12V. Itt az is kérdés mekkora fordulat lehet maximum, és mekkora erôvel kell tekerni az óra mechanikus bemenetét. És minderre van-e hely beépíteni.

keri

Tehát akkor mi a tanulság?
Helyesen nem pillepalackot, hanem kalibrált 1Nm-es léptető motort kell tenni az erőkar végére és annak a súlyereje alapján lesz pontos? :D

keri

Mikrokontrollerbe le kell programozni.

Mérni kell egy kerék vagy főtengely fordulat idejét, az így kopott időeredménynek veszed a reciprokát, megszorzod egy állandóval amivel meghatározhatod a frekvencia függő mutató kitérés mértékét.
Ez után kiadsz annyi impulzust a megfelelő irányba hogy beálljon a mutató a kívánt értékre.

Ilyen egyszerű, én feladtam, de az is igaz hogy a mikroszteppinget is PIC-ből akartam megoldani, és a mutatók minnél realisztikusabb mozgása miatt PID algoritmust is belekevertem.

Amúgy autó bontóból szereztem műszerbe való mikroléptetőt. Nagyon primitívek. 2 lépés/ fordulatot tud, de le van áttételezve csigával és kb akkora minta DRV bélyeg önmagában.

KBalázs

Én úgy értettem hogy egy meglévô tök-mechanikus km/h órát kell meghajtani, lehet félreértettem.

keri

Az is egy megoldás, bár én akkor már közvetlenül a mutatóra tenném a léptető motort, bár abban igazad van, hogy akkor a mutató mozgása természetesebb, ha a rugó és az örvényáramú kitérítésre van bízva.
Viszont akkor léptető sem kell, hanem egy 3 fázisú külső forgórészes BLDC motor állórészt kell belerakni az alu harangba és simán léptetni a fázisokat a fordulatszámmal arányosan, a mutató kitérését pedig az áramerősséggel lehet szabályozni....bár ez manapság már nagyon analóg megoldás :)