Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ha meg kikapcsolt állapotban akarod rögzíteni, arra meg van olyan motor aminek a végén van http://www.bibus.hu/termekek/ipari-automatizalas/hajtastechnikai-gepelemek/fekek/" TARGET=_fnew>fék.

de gyanítom neked nincs szükséged ilyenre, bár néha előfordulnak mágnesfékes motorok olcsón. Nekem pl van 3darab kilós áron vettem a vastelepen, csak sajna 5fázisú így spéci meghajtás kell neki.

Ha a Z tengely nem önzáró, akkor van hogy egy rugóval kompenzálják a súlyát, így megakadályozva hogy leessen egy áramszünet esetén, nem utolsó sorban a motorról is levesz egy kis munkát.
Illetve használaton kívül el kell küldeni parkolópályára ahol beakasztva rögzítik a Z-t.

Az hogy újra induláskor esetlen nem ugyan ott van, nem olyan nagy gond, el kell küldeni a HOME kapcsolóra meg amúgy is érdemes kalibrálni használat előtt.

ludus

Bekapcsolt állapotában akarom rögzíteni és pont ez lenne a kérdés hogy ennél a vezérlőnél hogyan tudom rajtahagyni a tartóáramot?

Karácsony Sándor

A léptető vezérlése szinte mindig ilyen .Tehát ,ha megáll egy pozícióban akkor a "tartóáram" az adott pozícióban tartja a következő indításig v. a kikapcsolásig.

Szalai György

Az A4988 adatlapján nem látok tartóáram funkciót.
Ha nincs neki, akkor lépésjel hiánykor rövid idő után megszünteti a tekercsáramot, a motortengely így külső erő hatására elfordul.
Akkor marad a fékes megoldás, vagy célszerűbb motorvezérlő használata.
Vagy elnéztem.

keri

Amíg az ENA lábon jel van nem fogja elengedni.
3D nyomtatóhoz is ezek vannak használva, jó ez alap dolgokra.

svejk

Ha ez úgy lenne, akkor nem is lenne használható, mert microstep üzemmódban step jel nélkül minduntalan beugorna valamelyik egész fizikai állásba.

Viszont a tartóáramot a Sleep bementen keresztül is deaktiválni lehet nem csak az Enable-vel.

9v9rb6gau

Üdv Urak!

Sikerült-e már valakinek VISCOM SMB 2-es, vagy SMB 3-as léptetőmotor vezérlő kártyát megszólaltatnia?

5fgy7npup

Sziasztok! Easy Driver Léptető motor meghajtót keresek!!

ht0cjk58i

Üdv Urak!

De rég jártam erre.
Lenne 1 olyan kérdésem, hogy valaki léptetőmotorokat 1 step/dir jellel szinkronban járatni( 2db illetve 4 db mocit kéne így járatni).
Köszönöm

D.Laci

Szaladj neki még egyszer :)
Ha jól értem, amit nem értek akkor elég párhuzamosan a vezérlőket bekötni, már ha van vezérlő?

ht0cjk58i

Lehetséges hogy úgy is menne, de még nem próbáltam,arra gondoltam, hogy van-e valami speckó kötés vagy elég párhuzamosan kötni a vezérlőket?

ki005gz70

Úgy működik a dolog, mert csináltam, hogy 1 vezérlőre kötni több léptetőmotort. Attól függően hogy milyen feszültségen, milyen áramon dolgozik a vezérlő, és hogy gyors, vagy nyomatékos sebességet akarsz a motoroknak kell párhuzamosan vagy sorosan kötni. De a lényeg hogy működik.  
Sőt ! ha párhuzamosan vannak kötve a motorok, akkor az indukció miatt egymást gerjesztik, és nagyon szépen dolgoznak össze, kisebb valószínűséággel fog bármelyik is lépéstvesztveszteni.

ki005gz70

Ezen a gépen összesen 6 motor van, és 2 vezérlőről megy. Az alsó 4 párhuzamosan egymással, és a fölső 2 is párhuzamosan egymással.

http://tukortunder.hu/mastergy/1gep2013/index_elemei/image002.jpg" border=0>

ht0cjk58i

Köszönöm a segítséget!!!!

ki005gz70