Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

rekw74z

Köszönöm az iránymutatásokat. Igen tök mechanikus a kilométeróra. Nincs más hátra megismerkedni az adruinoval. Az idő nem sürget, a mocin van még mit csinálni. Hely egyébként van, de mennyire bírja ez a kis áramköri lap az időjárási körülményeket? Vagy ki kell önteni műgyantával a végén?

0bn8uxmw

Ezt találtam neked, a lényeg hogy szerezz egy kis léptető mocit valami régi műszerfalból.
http://www.hillclimb.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=1133&sid=260e267564c31b08855a0e21ea57cbac" TARGET=_fnew> My Stepper motor "Analog" speedometer project

s5f8tmfv3

http://www.sportdevices.com/ignition/tacho.htm" TARGET=_fnew>Itt is van egy hasonló megoldás.

u6p5jr23k

Szia Etib!
Ha gondolod, nekem kallódik egy kínai robogó műszeregységem. Abból neked adom a motort, ha segít.

keri

Hát esőre ne tedd ki, de amúgy vízmentes helyen nem szokott gond lenni.
Egy saját gyártású elektronikus index áramköröm már megy vagy 15 éve gond nélkül. Kibeleztem egy rossz indexrelét, és abba peremeztem vissza, de nincs semmi extra szigetelése, csak lefújtam lakkal az egészet, hogy ne oxidálódjon a réz, meg a forrasztás.

Azonban manapság vagy kétkomponenses önthető szilikongumit használnék, vagy van alkatrész tokozó öntőgyanta. https://onedrive.live.com/?cid=A35D444ABEE610B6&id=A35D444ABEE610B6!6108&parId=A35D444ABEE610B6!4464&o=OneUp" TARGET=_fnew>LEDlámpán próbáltam már.

rekw74z

Köszönöm a segítségeteket és a felajánlást is.Úgy nézem két módszer lehetséges: az egyik hogy a mutatót közvetlenül a stepmotor tengelyére szereljük és azt pozízionáló motorként használjuk.(így lehet szép csapdosós mutatós órákat csinálni) Mivel a műszer is már veterán korú, én a másik módszert választanám (így az órát sem kell megbontani) amelyiknél a motor - igaz erősebb kell - az eredeti mechanikát fogja forgatni. Így már látom a fényt az alagút végén [#worship]

5fgy7npup

Sziasztok! Ez a program jó lenne egy léptető motor vezérléshez? Amim van hozzá: Arduino Uno R3+L298n meghajtómodul!Lényegében annyit szeretnék elérni hogy a motor forogjon körbe körbe és egy idő után váltson forgás irányt!  
//defining connections to L298N  
int input1 = 22;  
int input2 = 23;  
int input3 = 28;  
int input4 = 29;  

void setup()  
{  
pinMode(input1,OUTPUT);  
pinMode(input2,OUTPUT);  
pinMode(input3,OUTPUT);  
pinMode(input4,OUTPUT);  
}  

void loop()  
{  
//1st step  
digitalWrite(input1,HIGH);  
digitalWrite(input2,LOW);  
digitalWrite(input3,LOW);  
digitalWrite(input4,HIGH);  
delay(10); //small delay between each step of 10ms  

//2nd step  
digitalWrite(input1,LOW);  
digitalWrite(input2,HIGH);  
digitalWrite(input3,LOW);  
digitalWrite(input4,HIGH);  
delay(10);  

//3rd step  
digitalWrite(input1,LOW);  
digitalWrite(input2,HIGH);  
digitalWrite(input3,HIGH);  
digitalWrite(input4,LOW);  
delay(10);  

//4th step  

digitalWrite(input1,HIGH);  
digitalWrite(input2,LOW);  
digitalWrite(input3,HIGH);  
digitalWrite(input4,LOW);  
delay(10);  
}

0bn8uxmw

Szia,

Nem érdemes a kereket feltalálni ismét, ne szenvedj vele vannak jó kis libary-k hozzá.
Ezt olvasd el:
http://www.schmalzhaus.com/EasyDriver/Examples/EasyDriverExamples.html" TARGET=_fnew>Easy Driver Examples
Tehát ami nálad pl kimaradt, hogy nem számolod hány lépést tettél meg eddig, persze végig léptetheted így is ahogy csináltad de elég durva és fölösleges megoldás.
És akkor olvasd el ezt http://www.instructables.com/id/Control-DC-and-stepper-motors-with-L298N-Dual-Moto/?ALLSTEPS" TARGET=_fnew>L298N Dual Motor Controller Modules and Arduino és rájössz hogy ott van megírva már az arduino minta programjai között amit csinálni akarsz. [#vigyor3]

keri

Arduinohoz nem értek, tehát a szintaktikára nem tudok mint mondani, de program szempontjából kb. jó.
Észrevételek:
-Az outputot, miért Inputnak nevezed el?
-Lépés fázis késleltetést tedd ki állandóba, vagy változóba, így egy szám átírásával tudod a sebességet változtatni.
-én nem bitenként szoktam ki be kapcsolni a kimeneteket, hanem 4 báljton tárolom a kimenetek állapotát, és simán azt küldöm a komplett portra. Így áttekinthetőbbek a fázisok is.

pl ez a fél lépésées megoldás picival jobb mint az általad írt egész lépés. (gondolom hidat vezérelsz vele ha 4 kimenet van.)

AB CD
00

keri

Na szóval:
AB CD
00 01
01 01
01 00
01 10
00 10
10 10
10 00
10 01

keri

...és természetesen ezt 8 bájton tárolom, és indirekt címzéssel szoktam ciklikusan betölteni.
így nem kell annyiszor leírni.

Szóval mégegyszer:

MEgszakítást teszek a DIRection lábra, meg a STEP lábra.
DIR láb állapota beírodik egy FLAG változóba.
STEP megszakítás meghívja a STEP függvényt/szubrutint/makrot/ciklust vagy t.om tudja minek hívják mostanában.

Ennek az elején DIR flag függvényében vagy hozzáadok vagy levonok egyet a fázis változóból, majd ennek a változónak törlöm a felső 5 bitjét, ezzel biztosítom hogy 0-7 között pörögjön.

Aztán ezt hozzáadom a kimeneti fázisok memóiájának kezdő címéhez (ebből is érdemes állandót csinálni mindjárt az elején) és ezt lehívom, átküldöm a kimenetre.

Kb. ennyi.

Természetesen ha nem kintről akarod vezérelni, akkor ezt az egészet megszakítások nélkül berakod egy ciklusba, késleltetéssel, mert így a te programod csak egyet lép.

keri

Abba semmi poén.[#idiota]
Ez tipikusan jó kezdő tanuló feladat.
Persze lehet library-t használni, de abból nem lehet tanulni, másrészt én jobb szeretem magam programozni az időkritikus részeket.

keri

Amúgy meg ha az egyszerűség a cél akkor készen kell venni egy microsteppinges vezérlőt.
A 3D nyomtatókban használt bélyegeket meg lehet fejelni tetszőleges teljesítményű FET-el....bár nagyobb teljesítményen már az ilyen sima mikrosztep sem "menő"

ludus

Sziasztok!
Meg lehet oldani egy léptető motornál hogy megállás után elektronikusan "befékezze magát" a következő indításig? A4988 vezérlőm van.
Köszönöm - ludus

keri

Rajta kell hagyni a tartó áramot és akkor ottmarad.