Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Ilyenkor csak egy tekercset kötsz be?:O

KBalázs

Lejjebb írtam, hogy ha unipoláris akkor egyet, majd sorosan a kettôt is. Bipolárisnál ugye csak egyet, 8 kivezetésesnél mind3 variációban.

zozo

Korábban én is játszottam ilyen nyomatékmérőset, csak én a motor tengelyét fogtam tokmányba, a házba két csavart behajtva, azon átvetettem egy méteres 5-ös karboncsövet. (súlya nulla) A pálcára húztam egy kisebb réz pogácsát,és addig húztam kifelé, amíg le nem fordult. Én mondjuk a vezérlőbe bekötve próbáltam a motort, nem jutott eszembe, hogy van labortápom is :)

KBalázs

Ugye-ugye [#vigyor5]
Mivel egy rakás motort próbáltam, és a motorvezérlô diszkrét néhány áramerôsséget tud, és azt sem túl hitelesítetten, így inkább így mértem. Elég jól hozza a papírformát szinte az összes motor.

Szalai György

Forgató nyomatékuk nem érdekelt?

keri

Azt komplikáltabb mérni.... Bár nem is.
Rá kell tenni egy nehéz tárcsát és a gyorsulás inercia adatokból számolható a nyomaték is, csak a vezérlő jeleket kell megírni hozzá.

KBalázs

Dehogynem, csakhogy azt nem tudom ennyire egyszerûen mérni. Elsô körben az érdekelt hogy milyen motorok (nagyjából) azok amikhez nincs semmi adatlapom (de nagyon hasonlóakhoz van). Itt azonnal találtam egy bizonyos motort, ami a képen az egyetlen nem szögletes Nema23 motor (van belôle néhány, egy csupasz tengelyût mértem, nem az amit fotóztam) és ugyan találtam egy beszkennelt adatlapot hozzá, de azzal nem teljesen lettem képben, mert nem következetesen viselkedik.

B.Zoltán

Nagyon egyszerűen lehet csinálni egy primitív forgatónyomaték mérőt, ezen a linken a fiammal leírtuk, és képeket is bevágtunk, de sajnos ez most eltűnt... Ha érdekel benneteket, felrakjuk a képeket az itteni közös tárhelyre.

De szeretnék csinálni egy ilyen profi nyomatékmérőt én is:
https://www.youtube.com/watch?list=ULyPjKCu01VJg&feature=player_detailpage&v=VtH0jreSUro#t=54" TARGET=_fnew>Nyomaték mérő

B.Zoltán

hostya

Ebből is látszik hogy a képfeltöltés.hu-ra feltöltött képek, -évek múltán- törlődnek.. (sajnos)

iiidyyiy3

Szóval ez most "csak" tartónyomaték.
A egyes fordulatszámokhoz tartozó nyomatékgörbe lenne az igazán látványos.

KBalázs

Ez tehát (a videón) egy fék, amire fel van szerelve egy súly, és a fék erejét szabályozzák, bár szerintem itt a skálát nagyon be kell kalibrálni, nem lineáris,  
és még leng is.
Nem lenne egyszerûbb, egy léptetômotort terhelésnek betenni, generátor üzemmódban? A söntölésen mért átfolyó áram arányos a szükséges nyomatékkal (az ipari precíziós mérlegek (egy része) is így mér, hogy kiegyensúlyozza a terhelést elektromágnessel, és az azon átoflyó áramot mutatja). Persze egyszer ezt is kalibrálni kell valahogy. Meg feláttételezni, hogy egyenletesebb legyen a terhelés a bevezetô tengelyen.

KBalázs

A "detent torque" mértéke milyen irányban befolyásolja a motor (gyakorlati) felhasználhatóságát?
Vannak egész nagy motorok amik tengelyét könnyen lehet kézzel elforgatni, meg harmad-akkorák amiknek jó nehéz (a nagyobbakénál is nehezebb) forgatni(tehát nem nyomaték, hanem felépítés-függő tulajdonság).
Valahol olvastam hogy ez állandó veszteség, ami a fordulat növelésével arányosan nôl.  
De még inkább zavaró, ha súlyos rezonancia forrása lenne. Na letesztelem mindjárt hogy érezzem/halljam.

svejk

Egy régi fórumtárs megkért, hogy figyelmeztesselek néhány dologra, de én inkább bemásolom szó szerint talán így a legjobb..:

"A léptetőmotor topikban légyszi figyelmeztessed már
a 4941bejegyzés íróját arra, hogy:
1.   m*kg*N nem egyenlő Nm
2.  1 kg nem egyenlő 9.81 N
3.  A tekercseket se minden esetben jól köti be a méréshez.

Néha még benézek ide, és ez most nagyon csípi a szememet,
hogy ennnyire alapvető szakmai dolgok se stimmelnek már ezen a Fórumon.. "

Én most nem akarom kommentálni, mert bokros teendőim miatt kissé hanyagolom a fórumot, majd át kell olvasnom az előző beírásokat.

KBalázs

És a jó megoldást megtartotta magának? (F5)
Hú, kitalálom, egyetlen "régi fórumtárs" volt aki nem mondja a tutit, csak azt hogy szerinte nem jó.
Kösz a bemásolást.