Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

000000000

Sziasztok!
Tanácstalan vagyok léptetőmotor ügyben.
Nema 11-es léptetőmotort használok.
L298N motorvezérlővel, és egy comfiletech cubloc mikrovezérlővel. A mikrovezérlő BASIC-ban programozható.
Van egy apró probléma, amit nem veszek észre, és ami miatt a motor recsegő hangot ad ki, és lépést is veszít, azonban az utóbbit nem állandó jelleggel.

Az L298N vezérlőt összeszerelve vettem, nyákján: +VDC, Gnd, l1, l2, l3, l4, Enable1-2, Enable3-4 bemenetek
és M1 M2 M3 M4 kimenetek vannak.

A 12V tápot rákötöttem, ezek után a Cubloc vezérlő adott portjait p48,p49,p50,p51 rendre a motorvezérlő bemeneteire l1-l4ig, a p39 portot pedig az Enable 1-2, és az Enable 34-re.

A programban az egész port blokknak binárisan adom az utasításokat, a ciklus előtt high-ra állítva az enable jelet.

high 39
for a=1 to 10
byteout 5, &b00000001
delay 10
byteout 5, &b00000010
delay 10
byteout 5, &b00000001
delay 10
byteout 5, &b00000010
delay 10
next
//a bináris kiosztás 1-esei sorrendben a p48, // p49, p50, p51.

majd vissza:
high 39
for b=1 to 10
byteout 5, &b00001000
delay 10
byteout 5, &b00000100
delay 10
byteout 5, &b00000010
delay 10
byteout 5, &b00000001
delay 10
next

a motor viszont lépést veszít, és visszafelé elállítódik.

P.S.:
Ez csak egy példa, amit írtam, a valóságban sokkal több ciklust megy 2 darab motor, 2 külön motorvezérlőről, azonos portblokkról, így a jelek  
00010001
00100010
01000100
10001000

Nem tudok rájönni, mitől lehet a karcoló hang, és a lépésvesztés.
Köszönök mindennemű segítséget!

s7manbs8

A basicből a jelek egyenletesen mennek ki ? Motor áram jól be van állítva ?

r5y7cufaj

Sziasztok!
A gépem jelenleg 800mm/perc-el tud max dolgozni, ennél nagyobb előtolásnál a motor téveszt. Gyorsítani akarom a gépet. A motorokra nagyobb veszültséget nem tudok adni mert a vezérlő fix 24V-os. A golyós orsó cseréjét (nagyobb menetemelkedésűre) nem szeretném, mert költséges lenne. Viszont, (itt jön a dilemmám) a bordáskerek cseréjével nem tudom, hogy gyorsìtható-e a gép. Mert ha most a bordáskerekek aránya 1:1, machban pl 500-ra van állítva a lépés. Cserélem a meghajtó kereket, gyorsítok pl 2:1-el és vissza kell írnom a machban a 500-as lépést kisebb értékre, akkor nem ugyan ott leszek a sebesség szempontjábol?!
Köszi

r5y7cufaj

Szia!  
Nekem is volt hasonló problémám régebben. Recsegett a motor és egyik irányba kevesebbet lépett. Én mach3-at használok és ott nekem a megoldás az active low-al volt. Most nem tudom, hogy be vagy ki kellett pipálni de az volt a megoldás. Ha kell holnap meg tudom nézni.
Üdv!

000000000

Nem, nem leszel ugyanott.  
Az elméleti sebességed meg duplázódik. A felbontásod a felére esik.
De ezzel egy időben a motorod orsóra jutó ereje a felére esik.  
Kérdés az, elég lesz e a meglévő motorok. Vagy cserélni kell.  
Szinte kísértetiesen ugyanez áll fenn nagyobb emelkedésű orsóra való csere esetén is.

r5y7cufaj

Köszönöm a választ!

dezso74

Sziasztok!
Van valakinek TB6600-as léptetőmotor vezérlő IC-hez kapcsolása?  
Előre is köszönöm!
Üdv: Dezső

dezso74

Szia Kocsora!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!!
Szép napot!
Dezső

hncneuby

Sziasztok!  

Tudna valaki segíteni abban, hogy nagyságrendileg mekkora nyomatékú léptetőmotor szükséges a következő CNC tengely mozgatásához?  
- Két 1605-ös golyósorsó mozgatná a végein egy egy motor tengelykapcsolóval.  
- 20-as lineáris vezetéken mozog 2-2 kocsin. Teljes elmozdulás 1000mm.  
- Kb össz. 60kg  
- Megmunkált anyagok: Fa és alu.  
Ha odajutok megpróbálom kiszámolni pontosan, csak hátha van valakinek hasonló paraméterekkel rendelkező gépe...  
Előzetes anyagi számolgatáshoz kelen.

svejk

Ha megelégszel a dierkthajtással 2 Nm-el elindulhatsz, azok jó ár/érték arányban is vannak.

000000000

Mikor érdemes léptetőhöz áttételt használni? Nem marad több nyomaték, ha alacsonyabb fordulaton pörög a motor ?

svejk

Csökkentő áttételt túl nagy, több tíz mm emelkedésű orsónál,fogasléces hajtásoknál, gyorsító áttételt kis emelkedésű orsóknál.

Hobby gépeknél általában van egy sebesség cél, ezt kitűzve lehet nyomatékra keresni motort/áttételt és az optimum gyorsulást megkeresni amt még elvisel az adott váz.

Szalai György

A léptető motorral épp az a helyzet, hogy alacsony fordulaton nem forog.
Hanem ugrál.
Elég szűk az az impulzus tartomány, amikor a forgás nagyjából egyenletes szögsebességgel történik és a forgató nyomaték sem csökken nagyon.
(Sajnos a tartónyomatékból nem születik gyorsulás.)